Stiinta

decembrie 19, 2012
 

Cum să scapi de gândurile neplăcute? Aruncă-le, la propriu!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Preocupat de gânduri negative? Pentru a scăpa de ele trebuie doar să le transcrii și apoi să le arunci la gunoi, conform unui nou studiu publicat în Psychological Science.

„La un anumit nivel, poate suna prostesc. Dar am descoperit că metoda funcționează – aruncându-le într-un mod fizic sau protejându-ți gândurile, influențezi modul cum vei folosi acele gânduri”, a declarat Richard Petty, de la Universitatea Ohio State. „Doar imaginarea acestor acțiuni nu va aduce rezultate”, a mai adăugat acesta.

Petty a realizat studiul împreună cu cercetători spanioli de la Universidad Autonoma de Madrid. Studiul a inclus câteva experimente, primul incluzând 83 de liceeni din Spania cărora li s-au alocat 3 minute pentru a-și scrie gândurile negative sau pozitive despre propria imagine fizică.

După ce au scris aceste gânduri, toți au fost rugați să le mai citească o dată și să se gândească la ele. Jumătatea dintre ei au fost rugați apoi să arunce foile la coșul de gunoi, în timp ce ceilalți nu au avut voie să le arunce, ci să le corecteze gramatical. Apoi, cercetătorii au rugat participanții să își evalueze atitudinile față de propria imagine fizică pe o scară de evaluare.

Cercetătorii au descoperit că liceenii care nu și-au „aruncat” gândurile, și-au evaluat diferit propria imagine, conținutul paginilor scrise de ei având un efect asupra evaluării. De exemplu, cineva care a scris o serie de gânduri pozitive despre ei înșiși era mai probabil să se evalueze mai sus pe scara de evaluare a imaginii propriului corp.
În cadrul unui alt experiment, cercetătorii au rugat 78 de studenți spanioli să tasteze pe un computer la ce se gândesc și să salveze conținutul într-un fișier. Unii participanți au fost apoi rugați să ducă fișierul în recycling bin, alții să mute fișierul pe un disc de stocare și alții să își imagineze că au mutat fișierul în recycling bin.

Cercetătorii au descoperit că cei care au dus fișierul în recycling bin au fost afectați mai puțin de gândurile pe care le-au tastat, comparându-i cu cei care doar au salvat fișierul pe alt disc, sau cei care doar și-au imaginat că l-au mutat la gunoi.

„Bineînțeles, chiar dacă îți arunci gândurile la coșul de gunoi sau le pui în recycling bin, ele nu dispar de tot – le poți regenera”, a spus Petty. „Dar reprezentarea acelor gânduri a dispărut, cel puțin temporar, și pare să fie mai ușor să nu te mai gândești la ele”, a mai adăugat acesta.

 

Sursa: Huffington Post

Autor: Gianina Gheorghiu

 

 
 

 

Probe de foc pentru elevii din judeţul Iaşi

Luna decembrie îi întâmpină pe liceenii din judeţul Iaşi cu simularea examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale. La probele examenului de bacalaureat organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-au în...
de
 

 
 

Ziua Mondială a Poeziei sărbătorită de liceenii de la „Băncilă”

Muzeul Literaturii Române Iași, în parteneriat cu Colegiul de Artă „Octav Băncilă”, organizează „Ziua mondială a poeziei” luni, 23 martie, cu începere de la ora 18.00, în Galeriile „Pod-Pogor”. Elevii clas...
de
 

 
 

CONCURS DE REPORTAJE PENTRU LICEENI

Centrul Europe Direct din cadrul Consiliului Județului Galați organizează a cincea ediție a concursului de reportaje ~Eurojunior~, pentru licee dedicate ~Anului European al Cetățeniei~. Concursul își propune să întăr...
de
 

 

 

Ateliere de Upcycling și reutilizare creativă pentru liceenii

Pe 2 și 3 noiembrie, Upside Down organizează ateliere de Upcycling și reutilizare creativă pentru liceenii din Iași. În fiecare din cele două zile, timp de trei ore elevii vor lua parte la discuții și activități desp...
de
 

 
 

Învățăminte desprinse din răzvrătirea tinerilor scriitori

Joi, 24 octombrie, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a avut loc dezbaterea „Răzvrătirea tânărului scriitor”, la care s-au prezentat scriitorii Matei Hutopilă, Paul Gorban, Cătălin Mihai Ștefan, Carmen Veronica...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi