Cultura

octombrie 24, 2013
 

Învățăminte desprinse din răzvrătirea tinerilor scriitori

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Joi, 24 octombrie, la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a avut loc dezbaterea „Răzvrătirea tânărului scriitor”, la care s-au prezentat scriitorii Matei Hutopilă, Paul Gorban, Cătălin Mihai Ștefan, Carmen Veronica Steiciuc, Bogdan Federeac, Carmen Stanciu și Livia Iacob. La eveniment au participat și elevii de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu” Iași.

Moderatorul dezbaterii, Adi Cristi, a intrat direct în „zona de blestem” a creatorilor întrebând participanții de ce-și pierd vremea scriind. După cum mărturisește Matei Hutopilă, el scrie rar, dar speră cu folos. Oricum poezia este „underground. Dacă o faci, nu ai foloase materiale și sociale, ci o faci pentru că așa o simți”.

„Timpul pe care scriitorul îl alocă scrisului e un timp câștigat și în niciun caz pierdut”, adaugă Carmen Veronica Steiciuc.

Răzvrătirea este văzută de fiecare scriitor în alt mod. Bogdan Federeac spune că „dacă scrieți deja vă răzvrătiți. Sunteți revoltați. Nu aveți niciun motiv să scrieți dacă nu aveți ceva care să nu vă convină”. Ideea este accentuată și de Matei Hutopilă pentru care poezia trebuie să fie scrisă „atunci cand e musai, când simțiți că trebuie s-o faceți, când sunteți răzvrătiți”.

De cealaltă parte a baricadei, Carmen Veronica Steiciuc nu crede că revolta este impusul care-l face pe scriitor să aștearnă pe hârtie gândurile sale. „Nu știu dacă scrii doar când ai o revoltă. Sau când trebuie să comentezi la ceva pentru că nu-ți place. Ci și atunci când vrei să transmiți un mesaj de iubire, o iubire ascunsă, al cărei contur îl ghicești în înșiruirea de cuvinte”.

Răzvrătirea în literatură ia forma unor critici sau a unor parodii. „În poezie te răzvrătești împotriva unor lucruri ciudate, care ți se întâmplă și pe care le consideri nedrepte, sau, pur și simplu, îi parodiezi pe alții”, spune Livia Iacob.

Carmen Stanciu mărturisește că forma ei de răzvrătire consta în scrierea despre lucrurile pe care alții nu le puteau explica, ea încercând să ofere o explicație proprie.

Cătălin Mihai Ștefan susține că niciun scriitor cu talent nu se va pierde. Chiar dacă nu va debuta de pe băncile școlii, cândva cineva îl va remarca, îl va lua de umeri și-l va scoate la lumină.

Scriitorii îi îndeamnă pe elevi să citească pentru că altfel nu vor putea scrie, drumul în literatură fiind cu sens unic. „Noi nu inventăm roata. Trebuie să ai o bază. La fel ca o clădire; până o ridici ea are nevoie de o fundație”, spune Carmen Stanciu.

Importantă în actul desăvârșirii unui autor este participarea la cenacluri. „La cenacluri lumea te desființează. Se taie în carne vie”, dar acolo este locul în care specialiștii, scriitorii cu renume îl  ajută pe proaspătul scriitor să-și găseacă o direcție.

„Scrieți în fiecare zi. Lăsați deoparte. Reveniți. Corectați, adăugați, schimbați până ajungeți la forma perfectă, pe care eul interior o dictează”. Aceasta este rețeta pentru ca un tânăr să ajungă scriitor și să publice cărți.

În final, fiecare tânăr scriitor a vorbit „pre limba lui”, citind câte un poem sau două, după caz, din cărțile pe care le-au publicat.

 
 

 

Probe de foc pentru elevii din judeţul Iaşi

Luna decembrie îi întâmpină pe liceenii din judeţul Iaşi cu simularea examenului de bacalaureat şi a evaluării naţionale. La probele examenului de bacalaureat organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi s-au în...
de
 

 
 

Limitele sexualităţii, la vedere

Marţi, în Aula ,,Mihai Eminescu” a Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a avut loc o dezbatere ştiinţifică cu un generic actual, controversat şi provocator ,,Limite ale sexualităţii. Argumente ştiinţif...
de
 

 
 

Omagierea seniorilor artei ieşene

La Casa cu absidă a avut loc marţi, 27 octombrie, festivitatea de premiere a seniorilor artei ieşene. Iniţiativa acestui proiect aparţine Primăriei Municipiului Iaşi, reprezentând o preţuire a celor care, prin activita...
de
 

 

 

Conferinţa Atitudine Pro Vulnerabili

Colegiul Sfântul Nicolae din cadrul Mitropoliei Moldovei, vă invită marţi la conferinţa „Atitudine Pro Vulnerabili”. Obiectivul dezbaterii este de a promova o atitudine socială decentă faţă de grupurile vulnerabile...
de
 

 
 

„Memoria culturală” în dezbatere cu Jan Assmann şi Aleida Assmann

Editura Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, în parteneriat cu Centrul Cultural German Iaşi vă invită miercuri, 23 septembrie, începând cu ora 18:00 în sala Bertolt Brecht din incinta Centrului Cultural German, la ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi