Stiinta

decembrie 19, 2012
 

Cum să scapi de gândurile neplăcute? Aruncă-le, la propriu!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Preocupat de gânduri negative? Pentru a scăpa de ele trebuie doar să le transcrii și apoi să le arunci la gunoi, conform unui nou studiu publicat în Psychological Science.

„La un anumit nivel, poate suna prostesc. Dar am descoperit că metoda funcționează – aruncându-le într-un mod fizic sau protejându-ți gândurile, influențezi modul cum vei folosi acele gânduri”, a declarat Richard Petty, de la Universitatea Ohio State. „Doar imaginarea acestor acțiuni nu va aduce rezultate”, a mai adăugat acesta.

Petty a realizat studiul împreună cu cercetători spanioli de la Universidad Autonoma de Madrid. Studiul a inclus câteva experimente, primul incluzând 83 de liceeni din Spania cărora li s-au alocat 3 minute pentru a-și scrie gândurile negative sau pozitive despre propria imagine fizică.

După ce au scris aceste gânduri, toți au fost rugați să le mai citească o dată și să se gândească la ele. Jumătatea dintre ei au fost rugați apoi să arunce foile la coșul de gunoi, în timp ce ceilalți nu au avut voie să le arunce, ci să le corecteze gramatical. Apoi, cercetătorii au rugat participanții să își evalueze atitudinile față de propria imagine fizică pe o scară de evaluare.

Cercetătorii au descoperit că liceenii care nu și-au „aruncat” gândurile, și-au evaluat diferit propria imagine, conținutul paginilor scrise de ei având un efect asupra evaluării. De exemplu, cineva care a scris o serie de gânduri pozitive despre ei înșiși era mai probabil să se evalueze mai sus pe scara de evaluare a imaginii propriului corp.
În cadrul unui alt experiment, cercetătorii au rugat 78 de studenți spanioli să tasteze pe un computer la ce se gândesc și să salveze conținutul într-un fișier. Unii participanți au fost apoi rugați să ducă fișierul în recycling bin, alții să mute fișierul pe un disc de stocare și alții să își imagineze că au mutat fișierul în recycling bin.

Cercetătorii au descoperit că cei care au dus fișierul în recycling bin au fost afectați mai puțin de gândurile pe care le-au tastat, comparându-i cu cei care doar au salvat fișierul pe alt disc, sau cei care doar și-au imaginat că l-au mutat la gunoi.

„Bineînțeles, chiar dacă îți arunci gândurile la coșul de gunoi sau le pui în recycling bin, ele nu dispar de tot – le poți regenera”, a spus Petty. „Dar reprezentarea acelor gânduri a dispărut, cel puțin temporar, și pare să fie mai ușor să nu te mai gândești la ele”, a mai adăugat acesta.

 

Sursa: Huffington Post

Autor: Gianina Gheorghiu

 

 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi