Cultura

decembrie 16, 2012
 

William Shakespeare, interlop londonez?

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Opera lui William Shakespeare este cunoscută şi analizată pe faţă şi pe dos, însă despre scriitor în sine nu se cunoasc foarte multe lucruri. Cu atât mai puţin este cunoscut trecutul lui Shakespeare care, susţine un articol publicat de „Smithsonian Magazine”, ar putea să nu fi fost atât de curat.

Actor într-o piesă cu interlopi

Un document juridic datat din 1596 şi descoperit în 1931 de către Leslie Hotson în Arhivele Naţionale Britanice, dă de înţeles că Shakespeare ar fi fost unul dintre personajele care populau lumea interlopă londoneză.

Documentul consemnează faptul că viitorul scriitor era acuzat că ar fi ameninţat cu moartea un alt personaj. Dar, spun istoricii, înţelegerea acestor documente este îngreunată de faptul că ele sunt redactate înlatină, cu multe abrevieri, şi se abuzează de jargonul judiciar al epocii.

În acelaşi document, mai multe persoane sunt acuzate de aceleaşi fapte printre care şi primul angajator al lui Shakespeare, Langley, un impresar cu o reputaţie dubioasă.

Langley, cu un trecut tulbure şi îmbogăţit prin mijloace dubioase, este acuzat de violenţe şi de tâlhărie. Acuzatorul lui cel mai virulent este un anume William Wayte, cel care se plânge şi de faptul că a fost ameninţat cu moartea de către Shakespeare. Wayte, un personaj foarte periculos, reprezenta interesele tatălui său, William Gardiner, un temut magistrat corupt dinSurreya cărui avere provenea mai ales din activităţi criminale.

“Un corb arogant”

Mulţi dintre biografii care citează acest document resping acuzaţia adusă Bardului. Ei cred, mai degrabă, că Shakespeare a fost prins la mijloc în această ceartă interlopă londoneză. Samuel Schoenbaum, un specialist în viaţa şi opera marelui scriitor crede că, cel mai probabil, ar fi ca Shakespeare să fi fost doar un martor la această poveste.

Autorul articolului din „Smithsonian Magazine” crede că, pe baza puţinelor documente păstrate, este greu de tras concluzia că Bardul ar fi fost un membru al lumii interlope. Mai degrabă, el a evoluat în acea lume, îmbinând activităţile ca angajat al luiLangleycu scrisul de piese până prin, probabil, 1597, când a avut suficienţi bani, o sumă considerabilă pe vremea aceea, pentru a achiziţiona o casă mare, în Strafford. Evident, se poate specula pe seama surselor acestor bani: drepturi de autor sau activităţi ilegale.

Alte surse din epocă însă, lasă să se înţeleagă că William Shakespeare nu a fost nici artistul sensibil bănuit din paginile operei sale şi nici un cetăţean care să fi respectat legea. Există documente juridice care arată că Bardul nu îşi plătea datoriile şi că a dat în judecată trei bărbaţi care aveau să îi dea bani.

 

Sursa: oradestiri.ro

Autor: Gianina Gheorghiu

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi