Cultura

iunie 8, 2018
 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Mai multe articole de »
Postat de: Ioana Nedelcu
Etichete:

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbol al oraşului nostru.

E drept, a fost şi va rămâne un simbol pentru urbea care l-a iubit şi urât deopotrivă. Puţini sunt aceia care ştiu că 73 de ani, Dumitru Grumăzescu a luptat pentru a ocroti moştenirea eminesciană. Şi a mai făcut un legământ: ne-a iubit pe noi, toţi, cu bune şi cu rele.

Dacă ar fi să îl întrebaţi acum, în al doisprezecelea ceas, pe Dumitru Grumăzescu care este lucrul la care a ţinut cel mai mult din Anticariat, v-ar răspunde simplu: „ Nu pot alege, ţin la toate, sunt ca un tată care-şi iubeşte la fel toţi copiii”.

Iubea viaţa, cărţile, icoanele, dar cel mai mult, oamenii. Universul Grumăzescu are patru puncte de sprijin: fiica domniei sale, nepoţica, Eminescu şi, nu în ultimul rând, prietenii.

Întrebaţi-l cum a început să colecţioneze obiecte legate de viaţa lui Eminescu? O să vă invite să luaţi loc într-un fotoliu, să beţi un ceai şi să vă spună că în 1958, când avea doar 13 ani, a găsit pe noptiera unei camere de spital o carte de poezii. A citit-o cu mare emoţie, căci era plăcută sufletului şi minţii deopotrivă.

După vreo doi ani, a descoperit întâmplător că acele poezii, care îl fascinaseră când stătuse în spital, îi aparţineau lui Mihai Eminescu.

Atunci a fost momentul în care destinul său a primit ”binecuvântarea” lui Eminescu. „Atunci mi-am jurat să colecţionez tot ce găsesc despre el”, se confesa cândva Dumitru Grumăzescu.

Au trebuit 40 de ani ca să strângă peste 7.000 de obiecte originale care au legătură cu existenţa marelui poet: de la revista în care şi-a făcut debutul editorial, până la cartea de vizită pe care jurnalistul o ţinea în portofelul de la piept.

De multe ori, obţinerea pieselor din colecţie a fost anevoiasă, dar a reuşit să adune cea mai însemnată colecţie de cărţi-liliput din România. „Luceafărul” de 3 milimetri, „Coranul”, „Tatăl Nostru” în limba latină şi „Manifestul Kaiserului German” sunt doar o parte din cele 300 de cărţi de dimensiuni reduse, care fac parte din viaţa lui Dumitru Grumăzescu.

S-a făcut târziu. Dumitru Grumăzescu a obosit…

„Eu mă duc acum….

Pe voi, prietenii mei, am vrut să vă las într-o lume mai bună…”

Iertare, domnule Grumăzescu, că nu am fost acolo unde ar fi trebuit să fiu.

Cu plecăciune, mi-e sufletul amar de pierderea dumneavoastră.

Articol de Ioana Nedelcu

Foto: Festivalul cu umbrele

 

 
 

 

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 2,93%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut din nou marţi, ajungând la 2,93%, comparativ cu 2,92% cât era luni. Potrivit datelor Băncii Naţi...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Localnicii dintr-un sat din Cluj au invocat ploaia cu ajutorul Paparudelor

Deşi a turnat cu găleata în toată ţara, sătenii dintr-o localitate din Cluj n-au vrut să renunţe la tradiţie şi au invocat totuşi ploaia. Iar în centrul atenţiei au fost Paparudele. Oamenii speră să atragă astfe...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

În România, 1 din 3 persoane are o problemă emoțională

În România, una din trei persoane are, la un moment dat, o problemă emoţională, pe care ar putea să o rezolve mai repede şi cu mai mare uşurinţă cerând ajutor acolo unde trebuie. Din nefericire, psihiatrii noştri sp...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

Trei morţi şi 4 răniţi în atacul armat din Malmo

Atacul a avut loc în faţa unui internet cafe din cartierul Drottninggatan din Malmo, agresorul trăgând, se pare, dintr-o maşină în mers. Doi bărbaţi, de 18, respectiv 29 de ani, au murit la spital din cauza rănilor su...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

CCR a respins sesizările PNL şi ÎCCJ asupra modificării Legii privind Statutul judecătorilor

Surse din CCR au declarat pentru Agerpres că sesizările PNL şi ÎCCJ asupra modificării Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor au fost respinse. PNL a depus pe 24 mai, la CCR, sesizarea de neconstituţional...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi