Cultura

iunie 8, 2018
 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Mai multe articole de »
Postat de: Ioana Nedelcu
Etichete:

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbol al oraşului nostru.

E drept, a fost şi va rămâne un simbol pentru urbea care l-a iubit şi urât deopotrivă. Puţini sunt aceia care ştiu că 73 de ani, Dumitru Grumăzescu a luptat pentru a ocroti moştenirea eminesciană. Şi a mai făcut un legământ: ne-a iubit pe noi, toţi, cu bune şi cu rele.

Dacă ar fi să îl întrebaţi acum, în al doisprezecelea ceas, pe Dumitru Grumăzescu care este lucrul la care a ţinut cel mai mult din Anticariat, v-ar răspunde simplu: „ Nu pot alege, ţin la toate, sunt ca un tată care-şi iubeşte la fel toţi copiii”.

Iubea viaţa, cărţile, icoanele, dar cel mai mult, oamenii. Universul Grumăzescu are patru puncte de sprijin: fiica domniei sale, nepoţica, Eminescu şi, nu în ultimul rând, prietenii.

Întrebaţi-l cum a început să colecţioneze obiecte legate de viaţa lui Eminescu? O să vă invite să luaţi loc într-un fotoliu, să beţi un ceai şi să vă spună că în 1958, când avea doar 13 ani, a găsit pe noptiera unei camere de spital o carte de poezii. A citit-o cu mare emoţie, căci era plăcută sufletului şi minţii deopotrivă.

După vreo doi ani, a descoperit întâmplător că acele poezii, care îl fascinaseră când stătuse în spital, îi aparţineau lui Mihai Eminescu.

Atunci a fost momentul în care destinul său a primit ”binecuvântarea” lui Eminescu. „Atunci mi-am jurat să colecţionez tot ce găsesc despre el”, se confesa cândva Dumitru Grumăzescu.

Au trebuit 40 de ani ca să strângă peste 7.000 de obiecte originale care au legătură cu existenţa marelui poet: de la revista în care şi-a făcut debutul editorial, până la cartea de vizită pe care jurnalistul o ţinea în portofelul de la piept.

De multe ori, obţinerea pieselor din colecţie a fost anevoiasă, dar a reuşit să adune cea mai însemnată colecţie de cărţi-liliput din România. „Luceafărul” de 3 milimetri, „Coranul”, „Tatăl Nostru” în limba latină şi „Manifestul Kaiserului German” sunt doar o parte din cele 300 de cărţi de dimensiuni reduse, care fac parte din viaţa lui Dumitru Grumăzescu.

S-a făcut târziu. Dumitru Grumăzescu a obosit…

„Eu mă duc acum….

Pe voi, prietenii mei, am vrut să vă las într-o lume mai bună…”

Iertare, domnule Grumăzescu, că nu am fost acolo unde ar fi trebuit să fiu.

Cu plecăciune, mi-e sufletul amar de pierderea dumneavoastră.

Articol de Ioana Nedelcu

Foto: Festivalul cu umbrele

 

 
 

 

Au început lucrările la Baia Turcească

Au început lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat la sfârşitul lunii august. Proiectul va fi finanţat din Fondul European d...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Municipalitatea investeşte în sănătatea elevilor şi studenţilor

Elevii nu se vor mai putea plânge de dureri în timpul orelor. Cei de la Primăria Iaşi au decis să investească în reţeaua cabinetelor de medicină dentară şcolară.  Campania este finanţată de Primăria Municipiului...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Manualele şcolare sunt pline de greşeli!

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu i-a cerut ministrului Valentin Popa să renunţe la aberaţia instituirii unui manual unic şi a unei edituri unice şi să revină la mecanismul prin care profesorii, părinţii şi el...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

Important congres medical la Iaşi

Sute de specialişti din Franşa, Israel, Statele Unite ale Americii, Austria, Marea Britanie, Italia, Africa de Sud şi Finlanda s-au întâlnit la Iaşi.  Timp de trei zile ei participă la unul dintre cele mai importante ev...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

CE ÎNTREBARE VA FI PE BULETINUL DE VOT LA REFERENDUMUL PENTRU REDEFINIREA FAMILIEI

Forma adoptată de Parlament prevede că articolul 48 din Constituţia României va avea următoarea formă: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi