Cultura

octombrie 4, 2013
 

Uniunea Scriitorilor Iași a acordat premii pentru cărțile apărute în 2012

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

Vineri, 4 octombrie, la Casa cu Absidă, Uniunea Scriitorilor Iași a acordat premiile anuale pentru cărțile apărute în 2012. Tot cu ocazia acestui eveniment au fost anunțate rezultatele alegerilor pentru președintele USR Iași, pentru comitetul filialei și pentru reprezentantul în consiliul USR. În prezent, uniunea are în componența sa 272 de scriitori.

În urma alegerilor, președintele filialei ieșene a rămas poetul Cassian Maria Spiridon, iar cei patru membri ai comitetului sunt Lucian Vasiliu, Gellu Dorian, Marius Chelaru și Adi Cristi.

„La fiecare patru ani sunt alegeri, iar conform noului statut vom avea la cinci ani alegerile la nivelul filialei și la nivelul întregului ansamblu. Filiala Iași este situată a doua după cea din București ca număr de membri la secția de poezie. Am fost ales președinte prin vot deschis pentru că nu a fost un alt contracandidat. Am considerat că odată ce au fost toți scriitorii aici, am ales să acordăm și premiile filialei. Din ‘70 s-au acordat premii din partea USR, filiala Iași. Pentru următorii cinci ani îmi propun ca, pe lângă biblioteca care există, să organizăm o audiotecă și o videotecă. În felul acesta toți colegii vor fi pe CD”,  a declarat Cassian Maria Spiridon.

Anul acesta, la premiile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, s-a înregistrat un record, un autor depunând șase cărți. 76 de cărți au fost înscrise pentru premiile uniunii. Juriul a fost format din format din Adi Cristi, Adrian Alui Gheorghe, Marius Chelaru, Vasile Spiridon și Gellu Dorian. Secțiunile au fost poezie, proză, critică, istorie literară, publicistică, traduceri și eseu-memorialistică.

„Juriul a decis premierea pe categorii a scriitorilor filialei. De asemenea, am acordat trei premii speciale, premii finanțate de o serie de fundații, precum fundația «Traian Olteanu», «Irinei Mavrodin» și premiul «Dumitru Stăniloae», acordat de Doxologia pentru carte religioasă. Ne-am apropiat ca judecată de valoare de scriitorii importanți ai acestei filiale. Aceste nume au fost selectate din cele cinci nominalizări din fiecare secțiune. A fost o obligație a juriului de a nu pierde o carte valoroasă, cum este cartea lui Șerban Axinte, care nu putea să nu fie luată în seamă. De regulă premiul este dublat de un suport  financiar. Nu am făcut rabat de acest suport. Am încercat să facem rost de bani, astfel încât, colegii noștri scriitori, să nu fie vitregiți. Premiile speciale care aveau o finanțare au fost supuse unei jurizări foarte atente. Nu am ținut cont de numărul cărțile, cât de valoare”, a declarat Adi Cristi, președintele juriului.

La secțiunea de debut în poezie, premiile  au fost câștigate de Mihaela Grădinaru și Roxana Patraș.

Tot pentru secțiune poezie au mai primit premii Radu Florescu pentru volumul „Poeme oculte” și Șerban Axinte pentru volumul „Păpădia electrică”. Poetul Vasile Baghiu a câștigat premiul „Mihai Ursachi”, cu volumul de poezii „Depresie”.

La secțiunea proză, premiul din partea Uniunii Scriitorilor Români i-a fost acordat lui Lucian Alexa pentru cartea „Moartea e bine mersi” și lui Adrian G. Romilă pentru opera „În drum spre sud”. „Sunt onorat să primesc acest premiu și pentru că iau premiul de la orașul Iași de la care mereu mă revendic. Cartea mea poartă subtitlu, roman de aventură, iar premiul confirmă că aventura continuă”, a precizat Adrian G. Romilă.

La categoria istorie literară, Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” din Iași,  a câștigat premiul pentru volumul „Literatura română de azi: poezie și proză”, o carte cu aproximativ 1.500 de pagini. „Viața cărții în România este de 70.000 de euro. Din păcate se face confuzia dintre cititori și cumpărătorii de cărți. Cititorii nu sunt cumpărători de cărți, piața cititorilor de carte este cu totul alta”, a precizat Ioan Holban.

La secțiunea critică și eseu, premiul a fost obținut de Mircea Diaconu cu „Fatalitatea ironică”, o carte despre Caragiale, „un Caragiale mai viu, mai puternic decât Caragiale despre care au vorbit alții înaintea mea”, subliniază autorul.

La secțiunea eseu-memorialistică, premiul i-a fost acordat lui Constantin Gram cu „Muzeul de imagine”, iar la secțiunea publicistică, Magda Ursachi a premit premiul pentru opera „Viețile cărțarilor contemporani după Magda U.”.

La ultima categorie, cea de traduceri, premiul a fost obținut de Mariana Bărbulescu, iar Aurica Brădeanu a primit premiul „Irina Mavrodin” pentru cartea „Comentariu la cartea lui Iov”.

Laura Enache a primit premiul special „Dumitru Stăniloae”, iar Alexandru Ovidiu Vintilă – premiul Restitutio pentru opera „Traian Brăileanu. Întruchipările rațiunii. Fapte, idei, teritorii ale realității din interbelicul bucovinean”.

Premiul de excelență i-a fost oferit lui Gavril Istrate, iar premiul Opera Omnia a fost primit de George Astaloș, poet, romancier și dramaturg român, care s-a remarcat cu opera „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i la Paris”.

Premiile Uniunii Scriitorilor România – filiala Iași se acordă din 1949.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

IMG_2508

IMG_2516

IMG_2517

IMG_2530





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi