Cultura

octombrie 4, 2013
 

Uniunea Scriitorilor Iași a acordat premii pentru cărțile apărute în 2012

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

Vineri, 4 octombrie, la Casa cu Absidă, Uniunea Scriitorilor Iași a acordat premiile anuale pentru cărțile apărute în 2012. Tot cu ocazia acestui eveniment au fost anunțate rezultatele alegerilor pentru președintele USR Iași, pentru comitetul filialei și pentru reprezentantul în consiliul USR. În prezent, uniunea are în componența sa 272 de scriitori.

În urma alegerilor, președintele filialei ieșene a rămas poetul Cassian Maria Spiridon, iar cei patru membri ai comitetului sunt Lucian Vasiliu, Gellu Dorian, Marius Chelaru și Adi Cristi.

„La fiecare patru ani sunt alegeri, iar conform noului statut vom avea la cinci ani alegerile la nivelul filialei și la nivelul întregului ansamblu. Filiala Iași este situată a doua după cea din București ca număr de membri la secția de poezie. Am fost ales președinte prin vot deschis pentru că nu a fost un alt contracandidat. Am considerat că odată ce au fost toți scriitorii aici, am ales să acordăm și premiile filialei. Din ‘70 s-au acordat premii din partea USR, filiala Iași. Pentru următorii cinci ani îmi propun ca, pe lângă biblioteca care există, să organizăm o audiotecă și o videotecă. În felul acesta toți colegii vor fi pe CD”,  a declarat Cassian Maria Spiridon.

Anul acesta, la premiile Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași, s-a înregistrat un record, un autor depunând șase cărți. 76 de cărți au fost înscrise pentru premiile uniunii. Juriul a fost format din format din Adi Cristi, Adrian Alui Gheorghe, Marius Chelaru, Vasile Spiridon și Gellu Dorian. Secțiunile au fost poezie, proză, critică, istorie literară, publicistică, traduceri și eseu-memorialistică.

„Juriul a decis premierea pe categorii a scriitorilor filialei. De asemenea, am acordat trei premii speciale, premii finanțate de o serie de fundații, precum fundația «Traian Olteanu», «Irinei Mavrodin» și premiul «Dumitru Stăniloae», acordat de Doxologia pentru carte religioasă. Ne-am apropiat ca judecată de valoare de scriitorii importanți ai acestei filiale. Aceste nume au fost selectate din cele cinci nominalizări din fiecare secțiune. A fost o obligație a juriului de a nu pierde o carte valoroasă, cum este cartea lui Șerban Axinte, care nu putea să nu fie luată în seamă. De regulă premiul este dublat de un suport  financiar. Nu am făcut rabat de acest suport. Am încercat să facem rost de bani, astfel încât, colegii noștri scriitori, să nu fie vitregiți. Premiile speciale care aveau o finanțare au fost supuse unei jurizări foarte atente. Nu am ținut cont de numărul cărțile, cât de valoare”, a declarat Adi Cristi, președintele juriului.

La secțiunea de debut în poezie, premiile  au fost câștigate de Mihaela Grădinaru și Roxana Patraș.

Tot pentru secțiune poezie au mai primit premii Radu Florescu pentru volumul „Poeme oculte” și Șerban Axinte pentru volumul „Păpădia electrică”. Poetul Vasile Baghiu a câștigat premiul „Mihai Ursachi”, cu volumul de poezii „Depresie”.

La secțiunea proză, premiul din partea Uniunii Scriitorilor Români i-a fost acordat lui Lucian Alexa pentru cartea „Moartea e bine mersi” și lui Adrian G. Romilă pentru opera „În drum spre sud”. „Sunt onorat să primesc acest premiu și pentru că iau premiul de la orașul Iași de la care mereu mă revendic. Cartea mea poartă subtitlu, roman de aventură, iar premiul confirmă că aventura continuă”, a precizat Adrian G. Romilă.

La categoria istorie literară, Ioan Holban, directorul Teatrului „Luceafărul” din Iași,  a câștigat premiul pentru volumul „Literatura română de azi: poezie și proză”, o carte cu aproximativ 1.500 de pagini. „Viața cărții în România este de 70.000 de euro. Din păcate se face confuzia dintre cititori și cumpărătorii de cărți. Cititorii nu sunt cumpărători de cărți, piața cititorilor de carte este cu totul alta”, a precizat Ioan Holban.

La secțiunea critică și eseu, premiul a fost obținut de Mircea Diaconu cu „Fatalitatea ironică”, o carte despre Caragiale, „un Caragiale mai viu, mai puternic decât Caragiale despre care au vorbit alții înaintea mea”, subliniază autorul.

La secțiunea eseu-memorialistică, premiul i-a fost acordat lui Constantin Gram cu „Muzeul de imagine”, iar la secțiunea publicistică, Magda Ursachi a premit premiul pentru opera „Viețile cărțarilor contemporani după Magda U.”.

La ultima categorie, cea de traduceri, premiul a fost obținut de Mariana Bărbulescu, iar Aurica Brădeanu a primit premiul „Irina Mavrodin” pentru cartea „Comentariu la cartea lui Iov”.

Laura Enache a primit premiul special „Dumitru Stăniloae”, iar Alexandru Ovidiu Vintilă – premiul Restitutio pentru opera „Traian Brăileanu. Întruchipările rațiunii. Fapte, idei, teritorii ale realității din interbelicul bucovinean”.

Premiul de excelență i-a fost oferit lui Gavril Istrate, iar premiul Opera Omnia a fost primit de George Astaloș, poet, romancier și dramaturg român, care s-a remarcat cu opera „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i la Paris”.

Premiile Uniunii Scriitorilor România – filiala Iași se acordă din 1949.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

IMG_2508

IMG_2516

IMG_2517

IMG_2530

 
 

 

Fonduri importante pentru alegerile locale

În doar câteva zile, Instituţia Prefectului Iaşi va achiziţiona buletinele de vot necesare alegerilor locale din 5 iunie. Pentru această „investiţie”, Prefectura va cheltui 543.600 lei pentru un număr de 2.265.000 b...
de
 

 
 

Consultări politice, inutile

Discuţiile dintre premierul Dacian Cioloş şi patide privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin au început, luni, la Vila Lac 1. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, la finalul discu...
de
 

 
 

Boicot împotriva alegerilor primarilor din două tururi

Social democraţii spun că vor boicota alegerile locale. Dacă legea electorală va fi modificată, iar primarii se vor alege în două tururi de scrutin, social-democraţii ameninţă că nu vor mai participa la alegeri. Este...
de
 

 

 

Cele mai bune cărţi ale anului

În anul 2015, prima poziţie în topul celor mai vândute cărţi la editura Polirom este câştigată de volumul „Cronică de Cotroceni”, de Adriana Săftoiu, urmat de „Exerciţii de echilibru”, de Tu...
de
 

 
 

Resurecţia extremei drepte în Franţa

Frontul Naţional, de extremă dreapta, a obţinut o victorie în urma primului tur al alegerilor regionale, cu aproximativ 30% din voturile exprimate duminică în Franţa, clasându-se înaintea dreptei aliate cu formaţiuni ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi