Cultura

noiembrie 15, 2013
 

Un proiect editorial inedit lansat de Polirom: Biblioteca Memoria

Editura Polirom lansează în această săptămână o noua colecție, „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”, un proiect inedit ce răspunde interesului constant al cititorilor pentru memorialistică.

„Biblioteca Memoria” reunește jurnale, memorii și autobiografii de ieri și de azi, cărți rare redate publicului după multă vreme, cărți consacrate, care și-au câștigat deja o faimă binemeritată, ori texte inedite.

Volumele seriei constituie totodată un necesar recurs la istorie, reunind portretele personalităților și cronica evenimentelor din diferite epoci, pe care le redau din perspective multiple.

Astfel, „Biblioteca Memoria” promite să readucă în atentia cititorilor literatura confesivă de cea mai buna calitate și mărturiile despre o lume românească în evoluție și constanțele ei pe parcursul mai multor secole.

Noul proiect editorial debutează cu volumul „Amintiri de la Junimea din Iași”, semnat de George Panu, ediție îngrijită, prefață și tabel cronologic de Z. Ornea,în curând disponibil și ca e-Book.

Scrise din poziția de adversar politic al conservatorilor junimisti, „Amintirile” lui George Panu au contribuit, potrivit lui E. Lovinescu, la fixarea societății literare în conștiința publică și l-au transformat pe autor în cel mai important memorialist al grupării.

Tabloul spiritual al „Junimii” este reconstituit prin descrierea momentelor sale cheie – banchete aniversare, prelegeri, primul ministeriat al lui Maiorescu, politica printre junimisti –, dar și prin portrete celebre – Eminescu, Creangă, Pogor, Alecsandri sau Carp.

Aparute inițial în publicația „Săptămâna”, mărturiile lui George Panu dovedesc intuiție de gazetar experimentat și captivează cititorul prin farmecul relatării și detalii mai puțin cunoscute din istoria grupării.

„«Amintirile» lui G. Panu se referă – strict vorbind – la numai trei ani din viata «Junimii» (1872-1875). Li s-ar putea deci reproșa că nu sunt suficient de concludente sau ca sunt lacunare. Observația ar putea fi înregistrată, dacă am sta înaintea unei cronici sau a unor procese-verbale comentate. Scrierea lui Panu ține însă de o altă încrengătură, în care climatul particular e acel al memoriilor, cu tot ceea ce semnifică și presupune genul. Autorul operează cu material și personaje reale, expunerea e directă, iar fabulația păstrează (pentru perioada circumscrisă) cronologia strictă a evenimentelor. Așa cum au fost (sau tocmai de aceea), voit dezlinate, repudiind organizarea metodică, deloc calofile, «Amintirile» lui Panu au rămas. Nu numai ca un document doldora de informații și un tablou psihologic, de atmosfera, al ilustrei grupări, ci ca o pagină cu totul notabilă a literaturii noastre memorialistice.” (Z. Ornea)

George Panu (1848-1910) a fost jurist, memorialist, publicist, critic literar și om politic. Absolvă literele la Universitatea din Iași, iar în 1872 devine membru al „Junimii”. Ajutat de Titu Maiorescu, obține o bursă și studiază istoria, literele și științele juridice la Paris și Bruxelles. Își ia doctoratul în drept la Bruxelles și revine în țară în 1879, profesând ca procuror, apoi ca avocat. Devine membru al Partidului Național Liberal; este deputat din partea acestui partid și șef de cabinet al Ministerului de Interne. În 1887 publică celebrul pamflet antidinastic Omul periculos, care îi atrage o condamnare la doi ani de închisoare. Se sustrage de la pedeapsă fugind în străinătate, unde va rămâne un an. Se alatură Partidului Conservator, pe care îl va părăsi în 1901, pentru a se reapropia de liberali. Activitatea sa politică a fost dublată de o intensă activitate publicisticaă. A editat și a colaborat la mai multe periodice, între care CronicaZiuaConvorbiri literare și Epoca. S-a remarcat de asemenea prin volumul „Portrete și tipuri parlamentare” (1893). în 1908 a apărut primul volum din Amintiri de la „Junimea”. George Panu a murit în 1910, anul în care pregătea pentru tipar al doilea volum al „Amintirilor.

 
 

 

Cercetătorii au creat amintiri false șoarecilor

Potrivit Agerpres, cercetători americani au reuşit pentru prima oară să manipuleze memoria unor şoareci. Pornind de la două evenimente independente trăite de animale, ei au creat o amintire falsă cu ajutorul optogenetic...
de
 

 
 

De ce este specială tinereţea şi de ce avem atât de multe amintiri din această perioadă?

Majoritatea întâmplărilor pe care indivizii și le amintesc tind să fie din perioada dintre 20 și 30 de ani. Până în prezent, oamenii de știință au reușit să afle că această perioadă joacă un rol important în ...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi