Cultura

noiembrie 15, 2013
 

Un proiect editorial inedit lansat de Polirom: Biblioteca Memoria

Editura Polirom lansează în această săptămână o noua colecție, „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”, un proiect inedit ce răspunde interesului constant al cititorilor pentru memorialistică.

„Biblioteca Memoria” reunește jurnale, memorii și autobiografii de ieri și de azi, cărți rare redate publicului după multă vreme, cărți consacrate, care și-au câștigat deja o faimă binemeritată, ori texte inedite.

Volumele seriei constituie totodată un necesar recurs la istorie, reunind portretele personalităților și cronica evenimentelor din diferite epoci, pe care le redau din perspective multiple.

Astfel, „Biblioteca Memoria” promite să readucă în atentia cititorilor literatura confesivă de cea mai buna calitate și mărturiile despre o lume românească în evoluție și constanțele ei pe parcursul mai multor secole.

Noul proiect editorial debutează cu volumul „Amintiri de la Junimea din Iași”, semnat de George Panu, ediție îngrijită, prefață și tabel cronologic de Z. Ornea,în curând disponibil și ca e-Book.

Scrise din poziția de adversar politic al conservatorilor junimisti, „Amintirile” lui George Panu au contribuit, potrivit lui E. Lovinescu, la fixarea societății literare în conștiința publică și l-au transformat pe autor în cel mai important memorialist al grupării.

Tabloul spiritual al „Junimii” este reconstituit prin descrierea momentelor sale cheie – banchete aniversare, prelegeri, primul ministeriat al lui Maiorescu, politica printre junimisti –, dar și prin portrete celebre – Eminescu, Creangă, Pogor, Alecsandri sau Carp.

Aparute inițial în publicația „Săptămâna”, mărturiile lui George Panu dovedesc intuiție de gazetar experimentat și captivează cititorul prin farmecul relatării și detalii mai puțin cunoscute din istoria grupării.

„«Amintirile» lui G. Panu se referă – strict vorbind – la numai trei ani din viata «Junimii» (1872-1875). Li s-ar putea deci reproșa că nu sunt suficient de concludente sau ca sunt lacunare. Observația ar putea fi înregistrată, dacă am sta înaintea unei cronici sau a unor procese-verbale comentate. Scrierea lui Panu ține însă de o altă încrengătură, în care climatul particular e acel al memoriilor, cu tot ceea ce semnifică și presupune genul. Autorul operează cu material și personaje reale, expunerea e directă, iar fabulația păstrează (pentru perioada circumscrisă) cronologia strictă a evenimentelor. Așa cum au fost (sau tocmai de aceea), voit dezlinate, repudiind organizarea metodică, deloc calofile, «Amintirile» lui Panu au rămas. Nu numai ca un document doldora de informații și un tablou psihologic, de atmosfera, al ilustrei grupări, ci ca o pagină cu totul notabilă a literaturii noastre memorialistice.” (Z. Ornea)

George Panu (1848-1910) a fost jurist, memorialist, publicist, critic literar și om politic. Absolvă literele la Universitatea din Iași, iar în 1872 devine membru al „Junimii”. Ajutat de Titu Maiorescu, obține o bursă și studiază istoria, literele și științele juridice la Paris și Bruxelles. Își ia doctoratul în drept la Bruxelles și revine în țară în 1879, profesând ca procuror, apoi ca avocat. Devine membru al Partidului Național Liberal; este deputat din partea acestui partid și șef de cabinet al Ministerului de Interne. În 1887 publică celebrul pamflet antidinastic Omul periculos, care îi atrage o condamnare la doi ani de închisoare. Se sustrage de la pedeapsă fugind în străinătate, unde va rămâne un an. Se alatură Partidului Conservator, pe care îl va părăsi în 1901, pentru a se reapropia de liberali. Activitatea sa politică a fost dublată de o intensă activitate publicisticaă. A editat și a colaborat la mai multe periodice, între care CronicaZiuaConvorbiri literare și Epoca. S-a remarcat de asemenea prin volumul „Portrete și tipuri parlamentare” (1893). în 1908 a apărut primul volum din Amintiri de la „Junimea”. George Panu a murit în 1910, anul în care pregătea pentru tipar al doilea volum al „Amintirilor.





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi