Cultura

august 29, 2013
 

Revitalizare urbană prin artă, realizată de copii și părinți

Atelierul Părinților Iași, în parteneriat cu Fundația Comunitară Iași, desfășoară un proiect de revitalizare prin artă a orașului Iași, prin care copii și părinții vor schimba aspectul scărilor care permit traficul pietonal între Şoseaua Păcurari și strada Toma Cozma, adiacentă Bulevardului Copou.

Proiectul de educație parentală „Family Painting” se va desfășura sâmbătă, 31 august, de la ora 10.00 pentru copiii cu vârste cuprinse între doi și șase ani, iar de la ora 14.00 pentru copiii cu vârste de peste șapte ani. Participanții vor fi ajutați și supravegheați de către designerul Alina Dîrvariu Raba.

„«Family Painting» este un proiect care va îmbina ideea de revitalizare cu aceea de educație parentală. Ideea de bază este aceea de a crea spațiu pentru a petrece timp în familie și în urma acestui timp de calitate să rămână și ceva vizibil care să schimbe aspectul mediului înconjurător. Scările au fost deja renovate de către un constructor și urmează ca noi să le pictăm pe partea de treaptă și contratreaptă pentru a forma o imagine. Organizăm proiectul pentru două categorii de vârstă, pentru a fi mai ușor de lucrat. Dacă vor fi prea mulți participanți, ne vom extinde și pe scările laterale stânga- dreapta chiar dacă nu sunt renovate”, a declarat Raluca Munteanu, PR manager la Atelierul Părinților.

Toate aceste idei au luat ființă prin proiectul de revitalizare urbană, lansat anul trecut de Fundația Comunitară Iași. Proiectul „Family Painting” va fi implementat din grantul de finanțare de revitalizare urbană.

Acest proiect este un prim pas de revitalizare urbană realizat de Atelierul Părinților, însă conducerea organizației își dorește să continue să schimbe imaginea orașului Iași, dar și să promoveze obiectivul lor principal, acela de educație parentală. „Dorim să continuăm acest proiect de revitalizare urbană pentru că există terapii care au la bază culoarea, există metode care folosesc pictura, arta frumosului, pentru a dezvolta și a repara comportamente deviante. Noi la bază derulăm proiecte care să aibă la bază educația parentală, ceea ce ține de revitalizare e ușor conex. Sunt acțiuni la care putem aduce părinții și copiii la un loc și să se descopere unii pe ceilalți mult mai bine”, a mai precizat Raluca Munteanu.

Gangul de la Casa Conachi, un viitor proiect de revitalizare urbană

Scările care permit traficul pietonal între Şoseaua Păcurari și strada Toma Cozma vor purta de sâmbătă amprenta micilor artiști, dând un suflu nou și o pată de culoare decorului dezolant.

Organizația „Atelierul părinților” își dorește să continue proiectele de revitalizare urbană cu acțiuni mai mărețe. Raluca Munteanu a povestit despre ideea care a stat la baza proiectului, aceea de a picta gangul de la Casa Conachi din Copou, o clădire cu încărcătură istorică, însă aprobările puteau dura mai mult, astfel încât cei din organizație au decis să schimbe înfățișarea altor zone al orașului. Totuși, pe viitor speră să picteze povestea pe pereții clădirii din zona Copou.

„Am vrut să revitalizăm o zonă care să fie realmente dărâmată și pe care să se vadă diferența. Alesesem inițial gangul de sus din Copou, o clădire istorică, o clădire a Guvernului. Am vrut să facem acel gang pentru că e plin de istorie, să scriem povestea sa pentru ca și ieșenii să o cunoască. Dar fiind o clădire atât de veche și cu istorie, aprobările se obțin mai dificil”, a mai adaugat Raluca Munteanu.

Toți participanții la proiectul „Family Painting” vor primi vouchere la salina Terra Centrum în valoare de 50 de lei și trei abonamente all inclusive la salină.

Organizația non-guvernamentală Atelierul Părinților Iași organizează lunar cluburi de carte pentru părinți și copii  și workshop-uri interactive.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Gala Excelenței în Educație

În perioada 19-20 noiembrie, va avea loc cea de-a doua ediție a Galei Excelenței în educație. Gala Excelenței în Educație este dedicată recunoașterii publice a performanței elevilor și a profesorilor cu rezultate de...
de
 

 
 

„Curcubeul schimbării”, un proiect pentru preșcolari

Joi, 14 noiembrie, a avut loc lansarea proiectului educațional național „Curcubeul schimbării”. Proiectul de promovare a educației pentru schimbare la preșcolari se desfășoară în județul Iași începând din luna ...
de
 

 
 

Absenteismul școlar este ridicat în liceele tehnologice ieșene

Joi, 14 noiembrie, reprezentanții Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași au prezentat situația școlară din acest an, particularizând asupra absenteismului în școli. „Continuăm monitorizarea absențelor și compar...
de
 

 

 

Deținuții, actori într-o nouă piesă de teatru

Vineri, 15 noiembrie, de la ora 12.00, la Casa Municipală de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi va avea loc premiera piesei de teatru „Teatru Altfel”, susținută de persoanele private de libertate din cadrul Penite...
de
 

 
 

„Educația salvează nația”

Miercuri, 13 noiembrie, peste 300 de studenții ieșeni au protestat în Piața Unirii pentru obținerea a 6% din PIB pentru educație. Studenții s-au adunat în jurul orei 13.00 pentru a-și face auzite nemulțumirile cu priv...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi