Educatie

noiembrie 13, 2013
 

„Educația salvează nația”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Miercuri, 13 noiembrie, peste 300 de studenții ieșeni au protestat în Piața Unirii pentru obținerea a 6% din PIB pentru educație. Studenții s-au adunat în jurul orei 13.00 pentru a-și face auzite nemulțumirile cu privire la sistemul de educație din învățământul superior, taxele majorate, condițiile proaste din căminele studențești, tariful mic al burselor și demotivarea profesorilor. „Educația salvează nația” este mesajul pe care studenții ieșeni vor să îl transmită societății și în special conducerii țării.

„Acțiunea de astăzi se adresează guvernanților României care au promis încă din 2008 alocarea a 6% din PIB pentru educație prin pactul național al educației semnat cu partidele politice la vremea respectivă. În legea educației este stipulat clar că educația are nevoie de minimum 6% din PIB pentru educație. În acest context vrem să tragem un semnal de alarmă că avem nevoie de responsabilizare. Asta înseamnă locuri de muncă sigure, salariile profesorilor, motivarea acestora și investiția în cămine și burse sociale. O bursă socială, conform legii, trebuie să asigure masa și cazarea pentru un student pe o lună. În situația actuală, o bursă nu poate asigura nici măcar mâncarea pentru un student. S-au redus și subvențiile alocate pentru studenții bugetați, acest lucru conducând la mărirea taxelor de școlarizare, a taxelor la cămine și a altor bani pe care trebuie să îi dea studenții la universitate”, a declarat Mircea Meriacri, vicepreședintele Alinaței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

„Lăcomia voastră trezește România noastră”, „Nu facem niciun pas înapoi. Iarna aceasta ajungem eroi”, „Învățământ superior fără oameni inferiori” sunt câteva dintre mesajele pe care studenții le-au scris pe pancartele lor și le-au scandat.

„Protestez împotriva guvernanților pentru cei 6% pe care ni i-au promis. Aștept ca ceea ce ne-am propus să fie realizat și sincer ne-ar trebui mai mult de 6 procente pentru educație”,  a precizat Mihai.

Studenții se plâng din cauza materiei învechite și a materialelor de studiu neactualizate. Mulți dintre profesori nu prezintă materia de curs într-o manieră interesantă și interactivă. Laboratoarele nu sunt dotate corespunzător sau în acord cu ultimele tehnici folosite. Taxele sunt în continuă creștere, locurile pentru cămin sunt puțin, iar condițiile sunt proaste. Mâncarea de la cantină este scumpă și de proastă calitate. Diploma de studiu nu asigură niciun loc de muncă. În fiecare an sunt probleme cu reducerea transportului în comun. Iar burse sociale, în valoare de aproximativ 300 de lei, nu acoperă cheltuielile de masă și cazare.

„E dreptul nostru și trebuie să luptăm pentru ceea ce facem. Cred că în viață e mai bine să faci ceva decât să facă altul pentru tine și să pretinzi atunci că ai drepturi”, adaugă Alina.

După acest protest, dacă nu va avea loc o schimbare, studenții anunță că vor face grevă generală și vor bloca instituțiile superioare de învățământ.

Procentele din PIB alocate pentru educație în ultimii ani au fost în jurul valorii de 3%. Valoarea investiției banilor alocați pentru educație a scăzut din 2008 până în 2010 cu 40%, aceasta fiind cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, lucru care a pus universitățile în mari dificultăți în ceea ce privește plata salariilor și acoperirea cheltuielilor și le-a determinat să apeleze la creșteri de taxe pentru studenți, ca să acopere lipsa banilor care ar fi trebuit să fie primiți de la stat.

În ţară, protestele au avut loc simultan în Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea şi Alba Iulia.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

IMG_3070

IMG_3072

 

IMG_3073

IMG_3082

IMG_3086

 

 

 
 

 

Studenţii de la Drept fac educaţie juridică în şcoli

Un proiect ambiţios lansat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a propus să ofere educaţie juridică în şcoli. La lansarea oficială a proiectului, săptămâna aceasta a ajuns la Iaşi, unul dintre col...
de
 

 
 

Miting de protest la Budapesta

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate din Ungaria (HVIM) a organizat un miting în faţa ambasadei României la Budapesta, în sprijinul lui Beke Istvan Attila, arestat sub acuzaţia că voia să confecţioneze un dispozitiv expl...
de
 

 
 

Funda umană a împlinit zece ani

Elevi, studenţi, cadre didactice şi specialişti au participat miercuri 2 decembrie, la Gala ,,10 ani de solidaritate”. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia ,,Alături de voi”, pentru a rememora momentele deosebite �...
de
 

 

 

Avocaţi pentru o zi

Sâmbătă, Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept, Iaşi a organizat un concurs cu tematica ,,Procese Simulate- Drept Civil Obligaţii” la Tribunalul Iaşi. Organizatorii au dorit ca prin acest concurs, studenţii de ...
de
 

 
 

Consiliere psihologică gratuită pentru studenţi

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a pus la dispoziţia studenţilor un Call Center (0759065223) disponibil 24 de ore din 24, pentru consiliere în cazuri de criză. În funcţie de problema prezentată, apelantul...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi