Cultura

septembrie 26, 2013
 

Reprezentanții instituțiilor culturale ieșene au dezbătut programul „Cultura”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Joi, 26 septembrie, de la ora 10.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi,  Fundația „Iași – Capitală Culturală Europeană” (FICCE) și Punctul de Contact Cultural al României (PCC) au discutat despre noul program de finanțare al Uniunii Europene, „Europa Creativă”, ce va fi lansat în perioada 2014-2020. La masa rotundă s-au dezbătut metode de facilitare a accesului creativilor și operatorilor culturali la fondurile europene nerambursabile.

La eveniment au luat parte reprezentații instituțiilor culturale din muncipiul Iași: Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române Iași, Liviu Brătescu, directorul Ateneului Tătărași, Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, scriitorul Lucian Vasiliu, directorul revistei „Dacia Literară” și Cassian Spiridon, președintele USR, filiala Iași.

Acest program aduce la cunoștința operatorilor ieșeni posibilitatea de a intra în contact și de a dezvolta proiecte în parteneriat cu alte societăți din alte țări din Uniunea Europeană, dat fiind faptul că în programul de finanțare Cultura 2000-2014 nu a existat capacitatea asociațiilor și operatorilor ieșeni de a genera proiecte de cooperare europeană.

În urma dezbaterilor pe care le-au avut săptămâna trecută reprezentanții Fundației Iași-capitală Culturală cu conducătorii proiectului de la Marsillia, ținta principală a fost ca Iașul să preia din proiectul de succes al Marsiliei structura de proiect care să fie cu reprezentare regională.

„Noul program va finanța cu precădere relații de tip artă în business și va finanța distribuția mai bună a  produselor culturale pe piața europeană și globală în ansamblul ei”, a declarat istoricul Florin Cîntic, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi manager al Fundaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană.

Această primă întâlnire a reprezentat o întâlnire de lucru și de formare în care să se atragă atenția asupra modului de organizare a proiectelor europene finanțate din fonduri europene.

„Până în 2015 când va avea loc licitația la nivel european, Iașul are timp să dezvolte programe care să acceseze fonduri europene. Dezvoltarea economică, antreprenoriatul, dezvoltarea culturală, suportul local regional de cofinanțare sunt ocolite în România. Nu banii sunt o problemă, ci capacitatea echipei de management de a lucra la nivel european, de a negocia cu partenerul, de a purta un dialog”, a precizat Mioara Lujanschi.

Acest nou proiect are rolul de a oferi o șansă pentru creație și profesionalizarea activității artistice și manageriale, prin răspândirea informațiilor despre diversitatea expresiilor culturale, circulația creatorilor și operelor artistice, prin colaborări internaționale pentru a crește oportunitatea financiară, prin împărășirea experiențelor cu alți jucători din domeniu precum și începutul unor parteneriate de lungă durată și un sprijin important în care solidaritatea internațională este esențială pentru a acționa local sau național.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi