Cultura

septembrie 26, 2013
 

Reprezentanții instituțiilor culturale ieșene au dezbătut programul „Cultura”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Joi, 26 septembrie, de la ora 10.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi,  Fundația „Iași – Capitală Culturală Europeană” (FICCE) și Punctul de Contact Cultural al României (PCC) au discutat despre noul program de finanțare al Uniunii Europene, „Europa Creativă”, ce va fi lansat în perioada 2014-2020. La masa rotundă s-au dezbătut metode de facilitare a accesului creativilor și operatorilor culturali la fondurile europene nerambursabile.

La eveniment au luat parte reprezentații instituțiilor culturale din muncipiul Iași: Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române Iași, Liviu Brătescu, directorul Ateneului Tătărași, Adi Cristi, directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, scriitorul Lucian Vasiliu, directorul revistei „Dacia Literară” și Cassian Spiridon, președintele USR, filiala Iași.

Acest program aduce la cunoștința operatorilor ieșeni posibilitatea de a intra în contact și de a dezvolta proiecte în parteneriat cu alte societăți din alte țări din Uniunea Europeană, dat fiind faptul că în programul de finanțare Cultura 2000-2014 nu a existat capacitatea asociațiilor și operatorilor ieșeni de a genera proiecte de cooperare europeană.

În urma dezbaterilor pe care le-au avut săptămâna trecută reprezentanții Fundației Iași-capitală Culturală cu conducătorii proiectului de la Marsillia, ținta principală a fost ca Iașul să preia din proiectul de succes al Marsiliei structura de proiect care să fie cu reprezentare regională.

„Noul program va finanța cu precădere relații de tip artă în business și va finanța distribuția mai bună a  produselor culturale pe piața europeană și globală în ansamblul ei”, a declarat istoricul Florin Cîntic, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi manager al Fundaţiei Iaşi Capitală Culturală Europeană.

Această primă întâlnire a reprezentat o întâlnire de lucru și de formare în care să se atragă atenția asupra modului de organizare a proiectelor europene finanțate din fonduri europene.

„Până în 2015 când va avea loc licitația la nivel european, Iașul are timp să dezvolte programe care să acceseze fonduri europene. Dezvoltarea economică, antreprenoriatul, dezvoltarea culturală, suportul local regional de cofinanțare sunt ocolite în România. Nu banii sunt o problemă, ci capacitatea echipei de management de a lucra la nivel european, de a negocia cu partenerul, de a purta un dialog”, a precizat Mioara Lujanschi.

Acest nou proiect are rolul de a oferi o șansă pentru creație și profesionalizarea activității artistice și manageriale, prin răspândirea informațiilor despre diversitatea expresiilor culturale, circulația creatorilor și operelor artistice, prin colaborări internaționale pentru a crește oportunitatea financiară, prin împărășirea experiențelor cu alți jucători din domeniu precum și începutul unor parteneriate de lungă durată și un sprijin important în care solidaritatea internațională este esențială pentru a acționa local sau național.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Moldova, rămasă în urmă

Accesarea fondurilor europene este din ce în ce mai rară în regiunea Moldovei. Sau cel puţin asta o arată cifrele. Chiar dacă prin ele s-ar putea pune bazele unei noi infrastructuri în mai toate judeţele, atragerea fond...
de
 

 
 

Doliu în cultura ieşeană

Dorin Spineanu a murit. Scriitorul s-a stins din viaţă în cursul după-amiezii de miercuri, la vârsta de 61 de ani. Dorin Spineanu, prozator şi poet născut la Timişoara în 1954, a absolvit Liceul „Mihai Eminescu” di...
de
 

 
 

Percheziţii la Consiliul Judeţean Iaşi

Fraudă cu fonduri europene. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins în mai multe amplasamente din Iaşi şi Bucureşti. Percheziţiile din Capitala Moldovei s-au derulat atât la sediul Consiliului Judeţean...
de
 

 

 

Noime în retina gulagului românesc

Casa de cultură a municipiului Iaşi „Mihai Ursachi” a găzduit vineri, 13 noiembrie, un eveniment artistic complex. Astfel, au fost lansate două din cărţile recente ale prolificului scriitor Aurel Brumă, aflat într-o...
de
 

 
 

Fondurile europene – un nou spaţiu pentru cultură

Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi a organizat, în cadrul zilelor instituţiei, Expoziţia de arhitectură poloneză ,,Fondurile europene- un nou spaţiu pentru cultură”. Evenimentul este rezultatul parte...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi