Cultura

noiembrie 1, 2014
 

LAUREAŢII Festivalului de Comedie de la Galaţi

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

În ultima zi a Festivalului de Comedie de la Galaţi, oamenii scenei şi publicul au aşteptat cu sufletul la gură „verdictul” juriului format din actorii Cezara Dafinescu şi Dan Condurache, regizorul Ion Sapdaru, scenografa Sanda Mitache şi criticul Doru Mareş. Juriul (fără niciun gălăţean în componenţă) a decis, ca şi anul trecut, premii şi nominalizări onorante pentru echipa teatrului-gazdă, dar şi pentru actori care au jucat nu demult pe scena gălăţeană.

Iată lista completă a premiilor:

* Premiul pentru cea mai buna interpretare feminină i-a revenit, pentru al doilea an la rând, gălăţencei Petronela Buda, în ultimul succes al Dramaticului, „Cerere în căsătorie”. Spectacolul a avut premiera amânată la un moment dat, tocmai pentru accidentarea actriţei, care a riscat să joace în convalenscenţă! Au mai fost nominalizate actriţele Cerasela Iosifescu (ARCUB Bucureşti) şi Anda Tămăşanu (Teatrul “Regina Maria” Oradea).

* Premiul pentru cea mai buna interpretare masculină: Bogdan Muncaciu, în spectacolul „Avarul”, de la Teatrul “Mihai Eminescu” Botoşani, în regia actorului gălăţean Cristian Gheorghe. Nominalizaţi au mai fost Nicu Mihoc (Teatrul Naţional Tg. Mureş) şi Tudor Tăbăcaru (Teatrul Tineretului Piatra Neamţ), pentru două roluri.

* Premiul pentru rol secundar feminin a fost câştigat de Bianca Zurovski (actriţă care a făcut parte, cu ani în urmă, din echipa teatrului gălăţean), în spectacolul „Cu inima în pungă” (Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov). Nominalizări: Ioana Dragoş Gajdo (Oradea) şi Iulia Popescu (Braşov), cu două roluri.

* Premiul pentru rol secundar masculin a fost obţinut tot de un fost actor al teatrului nostru, Ioan Creţescu („Lulu”) pentru rolul din „Avarul” (Teatrul “Mihai Eminescu” Botoşani), reamintim, în regia gălăţeanului Cristi Gheorghe. Nominalizaţi: Cisar Marius (Braşov) şi Valentin Popa (Botoşani).

* Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost câştigat de Teatrul “Sică Alexandrescu” Braşov, pentru spectacolul „Cu inima în pungă”. Alte nominalizări: Teatrul Naţional Tg Mureş, pentru „Şcoala nevestelor”, şi Teatrul “Mihai Eminescu” Botoşani, pentru „Avarul” regizat de Cristian Gheorghe.

* Premiul pentru regie: Adrian Iclenzan, pentru spectacolul distins şi drept „cel mai bun”, „Cu inima în pungă”. Nominalizaţi: Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul din Oradea) şi gălăţeanul Cristian Gheorghe, pentru spectacolul de la Botoşani.

* Premiul „Mihai Mihail”, instituit la ultima ediţie a festivalului, a fost adjudecat de actorul nostru Cristian Gheorghe, pentru rolul Ivan Vasilievici Lomov, din „Cerere în căsătorie”, al teatrului nostru.

* Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a fost acordat, pentru „peisajul” formidabil din spectacolul gălăţean, tinerei scenografe Andrada Chiriac, pentru spectacolului „Cerere în căsătorie”, al Dramaticului gălăţean. Nominalizate: Sorana Ţopa (Oradea) şi Bogdan Spătaru (Braşov).

Prof. univ. Asoc. Pompiliu COMŞA, Universitatea APOLLONIA Iaşi

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi