Cultura

octombrie 24, 2013
 

[FILIT] Lecturi și discuții încrucișate cu Petru Cimpoeșu, Cristian Teodorescu și Jan Koneffke

Miercuri, 23 octombrie, la Casa FILIT, scriitorii Cristian Teodorescu, Petru Cimpoeșu și Jan Koneffke au discutat despre literatură, jurnalistică și au lecturat câte un fragment din romanele lor. Evenimentul a fost moderat de Bianca Burța- Cernat.

Petru Cimpoeșu a ales să citească un fragment din romanul său „Christina Domestica și Vânătorii de suflete”, Jan Koneffke a citit din romanul tradus și în limba română,  „Cele șapte vieți ale lui Felix K.”, iar Cristian Teodorescu a lecturat din celebrul său roman „Medgidia, orașul de apoi”.

Scriitorul german Jan Koneffke mărturisește că a ales să citească din acest roman la această întâlnire pentru că povestea din carte este cea a unui emigrant german în România, în perioada interbelică. „Totul a început în 1998 când am stat în România. Atunci se vorbea cu mare nostalgie despre această perioadă și m-am întrebat dacă comunitatea este depresivă de se conectează spre trecut și nu poate să se concentreze spre viitor. Cartea, din punctul de vedere al germanilor, reprezintă istoria Germaniei reflectată în cea a României”.

În urma lecturilor, au avut loc discuții încrucișate despre legătura dintre jurnalist și scriitor. Petru Cimpoeșu subliniază faptul că nu se consideră jurnalist, iar contribuția sa la gazetărie a reprezentat doar un exercițiu.

„Aceste două meserii se pot lega, cât timp nu încurci călimările”, adaugă Cristian Teodorescu. „Doar dependența de Dumnezeu te ajută să poți scrie, dar nu trebuie să încurci scrierea de proză cu cea de articole de ziar, pentru că acest dualism nu trebuie amestecat”.

„Nu mă consider jurnalist propriu-zis, dar nu aș avea nimic împotrivă să fiu unul. Cred că este foarte folositor pentru un scriitor să aibă  și această experiență jurnalistică. Diferența constă în empatie. Un scriitor trebuie să creeze empatie față de personajele sale, de povestirea sa, în timp ce jurnalistul este empatic față de subiect”, spune Jan Koneffke.

În prezent, Cristian Teodorescu lucrează la un nou roman despre cartierul Militari din București. „Scriu despre un animal care nu a ajuns la maturitate. E o curiozitate de altă natură. Aici trebuie să inventez eu personajele”.

„Literatura este un lux”, conchide scriitorul Petru Cimpoeșu. Imaginile scriitorilor sunt înlocuite de imagini fotografice, iar cartea tipărită tinde să dispară.

Prima sesiune a „Scriitorilor în centru” face parte din activitățile desfășurate cu ocazia FILIT-ului. Joi, 24 octombrie, de la ora 15.00, ieșenii se pot întâlni cu scriitorii Adriana Bittel, Georgi Gospodinov și O. Nimigean, iar de la ora 17.00, pot intra în discuții cu scriitorii Sadie Jones, Florina Iliș și Nichita Danilov.

 Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

Cristian Teodorescu

 

Jan Koneffke

 

Petru Cimpoesu

 

IMG_6790

 

Jan Koneffke, Cristian Teodorescu, Petru Cimpoesu

 

 

 





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi