Cultura

decembrie 18, 2012
 

Ediția a VI-a a Salonului de literatură ZERO+

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Muzeul Literaturii Române Iaşi în colaborare cu revistele „ALECART”, „Timpul” şi „Zona Literară” vă invită joi, 20 decembrie 2012, începând cu ora 18.00, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, din str. Anastasie Panu, nr. 54, unde, în cadrul celei de-a VI-a ediţie a „Salonului de literatură Zero+”, vor citi proză Florin IRIMIA şi Gabriel ANDRONACHE. Moderatorii momentului literar: Mirel CANĂ, Liviu ANTONESEI, Şerban AXINTE.

Florin IRIMIA născut în 1976, la Iaşi, în prezent asistent doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, colaborează cu „Observator cultural”, „Dilemateca”, „Noua literatură”, „Suplimentul de cultură”, „Timpul”, „Familia” şi orice publicaţie culturală care se află în pas cu vremurile. Îi place să scrie şi să citească.

În anul 2011, autorul și-a lansat prima carte și la Iași după lansarea inițială de la Târgul de carte de la Gaudeamus din București.

Reacțiile de până acum sunt dintre cele mai bune: „O carte palpitantă, ce se citește cu sufetul la gură, dar care solicită suficient de mult și inteligența, îndemându-i pe cititori la reflecție – performanță demnă de toata invidia.” (Antonio Patraș) sau „Am găsit pagini senzaționale în această carte, pagini care anunță un scriitor de prima linie.” (Dan Lungu), critica și scriitorii fiind deopotrivă  încântați de literatura lui Florin Irimia.

Anul acesta și-a lansat al doilea roman „O fereastră întunecată” în colectia „Ego. Proza” a Editurii Polirom, coordonată de Lucian Dan Teodorovici. Cartea este disponibilă și în ediție digitală.

„O fereastră întunecată” poate fi considerat un avertisment, un strigăt de disperare, o viziune sumbră asupra trecutului, prezentului și viitorului.

 

Gabriel Andronache și-a lansat anul acesta cartea Ich Bin Ein Berliner  apărută în anul 2011 la Editura Herg Benet din București, iar eveniementul a fost moderat de Lect. univ. dr. Ioan Milică.

“Ich bin ein Berliner” tratează tema omului inadaptat realității imediate și care își caută identitatea într-o iluzorie proiecție a unei societăți perfecte.

„Câștigător al concursului Herg Benet / Max Blecher, ediția 2011, romanul “Ich bin ein Berliner” vine să confirme printr-un debut în proză talentul unui foarte bun scenarist. Conceput și dus până la capăt ca un interminabil monolog auctorial, într-o direcție  liberă de orice compromis, volumul e redactat într-un registru kafkian.” – Laurentiu Malomfalean.

“Debutul lui Gabriel Andronache îl consider unul valoros, iar acest strigăt de libertate, Ich bin ein Berliner (Și eu sunt berlinez!) anunța un romancier mare, un autor care a adus una dintre cele mai bune cărți de debut în proză de pe piața noastră literară în ultimii ani. Așteptăm cu nerăbdare confirmarea, prin alte apariții.” – Paul Gorban.

 

Autor: Gianina Gheorghiu

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi