Cultura

decembrie 18, 2012
 

Ediția a VI-a a Salonului de literatură ZERO+

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Muzeul Literaturii Române Iaşi în colaborare cu revistele „ALECART”, „Timpul” şi „Zona Literară” vă invită joi, 20 decembrie 2012, începând cu ora 18.00, la Muzeul „Sfântul Ierarh Dosoftei Mitropolitul”, din str. Anastasie Panu, nr. 54, unde, în cadrul celei de-a VI-a ediţie a „Salonului de literatură Zero+”, vor citi proză Florin IRIMIA şi Gabriel ANDRONACHE. Moderatorii momentului literar: Mirel CANĂ, Liviu ANTONESEI, Şerban AXINTE.

Florin IRIMIA născut în 1976, la Iaşi, în prezent asistent doctor la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi, colaborează cu „Observator cultural”, „Dilemateca”, „Noua literatură”, „Suplimentul de cultură”, „Timpul”, „Familia” şi orice publicaţie culturală care se află în pas cu vremurile. Îi place să scrie şi să citească.

În anul 2011, autorul și-a lansat prima carte și la Iași după lansarea inițială de la Târgul de carte de la Gaudeamus din București.

Reacțiile de până acum sunt dintre cele mai bune: „O carte palpitantă, ce se citește cu sufetul la gură, dar care solicită suficient de mult și inteligența, îndemându-i pe cititori la reflecție – performanță demnă de toata invidia.” (Antonio Patraș) sau „Am găsit pagini senzaționale în această carte, pagini care anunță un scriitor de prima linie.” (Dan Lungu), critica și scriitorii fiind deopotrivă  încântați de literatura lui Florin Irimia.

Anul acesta și-a lansat al doilea roman „O fereastră întunecată” în colectia „Ego. Proza” a Editurii Polirom, coordonată de Lucian Dan Teodorovici. Cartea este disponibilă și în ediție digitală.

„O fereastră întunecată” poate fi considerat un avertisment, un strigăt de disperare, o viziune sumbră asupra trecutului, prezentului și viitorului.

 

Gabriel Andronache și-a lansat anul acesta cartea Ich Bin Ein Berliner  apărută în anul 2011 la Editura Herg Benet din București, iar eveniementul a fost moderat de Lect. univ. dr. Ioan Milică.

“Ich bin ein Berliner” tratează tema omului inadaptat realității imediate și care își caută identitatea într-o iluzorie proiecție a unei societăți perfecte.

„Câștigător al concursului Herg Benet / Max Blecher, ediția 2011, romanul “Ich bin ein Berliner” vine să confirme printr-un debut în proză talentul unui foarte bun scenarist. Conceput și dus până la capăt ca un interminabil monolog auctorial, într-o direcție  liberă de orice compromis, volumul e redactat într-un registru kafkian.” – Laurentiu Malomfalean.

“Debutul lui Gabriel Andronache îl consider unul valoros, iar acest strigăt de libertate, Ich bin ein Berliner (Și eu sunt berlinez!) anunța un romancier mare, un autor care a adus una dintre cele mai bune cărți de debut în proză de pe piața noastră literară în ultimii ani. Așteptăm cu nerăbdare confirmarea, prin alte apariții.” – Paul Gorban.

 

Autor: Gianina Gheorghiu

 
 

 

Cele mai bune cărţi ale anului

În anul 2015, prima poziţie în topul celor mai vândute cărţi la editura Polirom este câştigată de volumul „Cronică de Cotroceni”, de Adriana Săftoiu, urmat de „Exerciţii de echilibru”, de Tu...
de
 

 
 

O şansă la lectură pentru fiecare

Din această lună şi până pe 10 decembrie, în Iaşi, se desfăşoară campania „O şansă la lectură pentru fiecare”. Proiectul demarat de către Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Asachi” din Iaşi are ca scop cole...
de
 

 
 

Celebrarea literaturii la Iaşi

Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iaşi, a premiat la finele săptămânii trecute cele mai bune cărţi ale anului 2014. Festivitatea decernării a avut loc vineri 23 octombrie, la Casa cu absidă. Juriul a fost forma...
de
 

 

 

Ce reviste finanţează Primăria?

Primăria municipiului Iaşi a anunţat recent lista proiectelor locale din cultura scrisă care vor primi finanţare. Astfel, în urma concursului public de proiecte, primesc finanţare din bugetul municipiului Iaşi revistele...
de
 

 
 

Ziua revistelor deschise la Universitatea „Apollonia”

Săptămâna aceasta, între 23 și 28 februarie, orele 10.00-16.00, biblioteca Universității „Apollonia” găzduiește un eveniment intitulat „Ziua revistelor deschise”. Vor fi prezentate si expuse revistele ieșene ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi