Economic

mai 27, 2014
 

Fondurile de pensii private ar putea avea probleme pentru că pe bursă lichiditatea e foarte scăzută – ASF

Mai multe articole de »
Postat de:

Lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti ar putea crea probleme administratorilor fondurilor de pensii private, care, conform legislaţiei, au obligaţia să plaseze o parte din active în titluri cotate pe piaţa de capital, a arătat Ion Giurescu, vicepreşedinte al ASF.

„Una dintre problemele sistemului de pensii private o constituie lipsa cronică de lichiditate a Bursei de Valori Bucureşti, care, în viitor, ar putea crea probleme administratorilor fondurilor de pensii private în privinţa respectării politicii de plasamente. Împreună cu asociaţia de profil, APAPR, lucrăm să dezvoltăm instrumente de plasament astfel încât să participăm la dezvoltarea economică a României. În aproximativ trei ani, dacă nu facem acest lucru, este posibil să iasă bani din ţară pentru a fi investiţi în alte zone ale Europei”, a declarat, luni, vicepreşedintele pentru pensii private al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Ion Giurescu, prezent la un eveniment de specialitate.

Potrivit legislaţiei, administratorii pot investi activele gestionate în valori mobiliare tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate din România, statele membre ale Uniunii Europene sau aparţinând spaţiului economic european, în procent de până la 50% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

De asemenea, pot fi realizate plasamente în obligaţiuni şi alte valori mobiliare, tranzacţionate pe pieţe reglementate şi supravegheate, emise de autorităţile administraţiei publice locale din state terţe, în procent de până la 10% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.

Potrivit vicepreşedintelui APAPR, Mihai Coca-Cozma, fondurile de pensii private vor dispune de aproximativ 500 milioane de euro, în următorii doi ani, pentru a participa la oferte publice de acţiuni şi obligaţiuni corporative.

Datele BVB arată că în 2013 valoare medie zilnică a tranzacţiilor s-a situat la 44,79 milioane de lei, comparativ cu 29,74 milioane de lei în urmă cu un an.

Fondurile de pensii prezente pe Pilonul II au primit în luna mai contribuţii de aproximativ 306 milioane de lei.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la 15,46 miliarde de lei (3,47 miliarde de euro), potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

În perioada mai 2008 – mai 2014, fondurile de Pilon II au primit în administrare de la participanţi (prin intermediul Casei Naţionale de Pensii Publice şi a Casei de Pensii Sectoriale a MApN) contribuţii în sumă totală de 12,49 miliarde de lei.

„Prin investirea acestor resurse financiare, fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la active nete de 15,46 miliarde de lei, generând astfel un câştig net pentru participanţi în valoare de aproape trei miliarde de lei în şase ani de administrare efectivă (nivelul acestui câştig este net de toate comisioanele de administrare)”, arăta APAPR într-un comunicat remis săptămâna trecută.

În perioada analizată, Pilonul II a înregistrat un randament mediu anual de 11,2% (calculat conform standardelor internaţionale).

„În prezent, fondurile de pensii private obligatorii investesc aproximativ 95% din toţi aceşti bani în România, investiţiile peste hotare fiind de numai 5%. Două treimi din portofolii reprezintă titluri de stat, circa 16% sunt acţiuni listate, iar restul alte obligaţiuni, depozite bancare, fonduri mutuale şi altele. Fondurile de Pilon II deţin titluri de stat ale României în valoare de peste 10 miliarde de lei, reprezentând circa 10% din valoarea emisiunilor în circulaţie”, se arăta în comunicat.

Din activele nete de 15,45 miliarde de lei, peste două miliarde de lei sunt în prezent investiţi direct în 35 de companii româneşti listate pe Bursa de Valori de la Bucureşti (BVB).

Astfel, fondurile de pensii de Pilon II asigură circa 10% din lichiditatea medie zilnică a tranzacţiilor bursiere.

„În ultimul an, fondurile de Pilon II şi-au dublat expunerea pe acţiuni listate, majorându-şi astfel substanţial rolul în economia reală”, potrivit APAPR.

La sfârşitul anului 2013, cele mai importante cinci deţineri ale fondurilor de Pilon II erau la Fondul Proprietatea – 294,6 milioane de lei, Petrom – 265,6 milioane de lei, Romgaz – 258,7 milioane de lei, Banca Transilvania – 200,5 milioane de lei şi Transgaz (129,8 milioane de lei).

În cazul marilor companii de stat privatizate parţial pe Bursa de Valori Bucureşti în ultima perioadă, fondurile de pensii private obligatorii au cumpărat deţineri importante.

„De exemplu, fondurile de Pilon II deţineau la finele anului 2013 circa 13% din oferta publică Romgaz, peste 15% din ofertele Nuclearelectrica şi Transelectrica, precum şi aproape 24% din ofertele Transgaz (deţinere raportată la numărul total de acţiuni vândut de stat prin ofertele publice realizate la BVB)”, se mai spunea în comunicat.

sursa: zf.ro

 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi