Uncategorized

septembrie 16, 2013
 

Astăzi a debutat „Săptămâna Europeană a Mobilității”

În fiecare an, în luna septembrie, oameni din peste 2.000 de orașe europene se întâlnesc pe străzi sau în parcuri, pentru a sărbători „Săptămâna Europeană a Mobilității”. Începând de luni, 16 septembrie, și până pe 22 septembrie, se promovează mobilitatea și ameliorarea sănătății populației prin folosirea bicicletei, a mersului pe jos si a mijloacelor de transport în comun. Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Europene a Mobilității are ca temă „Clean air – it’s your move”.

Cu prilejul acestui eveniment, Asociația Iași Bike organizează duminică, 22 septembrie, de la ora 19.00, o plimbare cu bicicletele pe străzile Iașului. Locul de întâlnire va fi la Palatul Culturii, iar traseul va cuprinde Palatul Culturii – P. Roş – P. de Piatră – bd. N. Iorga – str. Primăverii – bd. D. Mangeron – str. Palas – str. Sf. Lazăr – str. A. Panu – bd. Independenţei – Piaţa M. Eminescu – Piaţa Unirii – bd. Stefan cel Mare – Teatrul Naţional. La final, bicicliștii vor primi prin tragere la sorți premii din partea sponsorilor și Iași Bike.

„Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calității aerului și a stării noastre de sănătate. Orașelor le revine un rol important în ceea ce privește îmbunătățirea opțiunilor de transport existente. Prin creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor și prin oferirea unor alternative mai puțin poluante, orașele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor. Atunci când este vorba de calitatea aerului, dumneavoastră decideți!”, a declarat  Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

Pe 16 septembrie în anul 1994, Adunarea Generalã a Națiunilor Unite a proclamat data de 16 septembrie drept  „Ziua Internationalã pentru Protejarea Stratului de Ozon”, iar ziua de 22 septembrie a fost declarată „Ziua Mondială fără mașini”.

Acest eveniment reprezintă un îndemn la adresa autorităților locale de a include în programele proprii de dezvoltare mai multe măsuri precum crearea de zone cu trafic scăzut sau fără trafic, lansarea de programe pentru reducerea vitezei, crearea rețelelor de piste ciclabile și a infrastructurilor destinate bicicliștilor, precum și punerea în circulație de noi autobuze ecologice. Cetățenii sunt invitați să se implice în activități care promovează moduri alternative de transport și reduc utilizarea automobilelor personale.

„Anul acesta Săptămâna Europeană a Mobilității și campania Do the Right Mix care o însoțește ne reamintesc că putem contribui cu toții la combaterea poluării aerului urban. Schimbându‑ne obiceiurile, de exemplu deplasându-ne cu bicicleta în loc să mergem cu mașina sau optând pentru transportul în comun, putem să ne îmbunătățim calitatea vieții”, a precizat Siim Kallas, comisarul european pentru transport și mobilitate.

Ediția din 2013 se desfășoară în paralel cu revizuirea, de către factorii politici europeni, a politicii privind calitatea aerului, urmând ca ulterior, în cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă.

Traficul urban este o sursă crescândă de poluare a aerului, în special ca urmare a emisiilor de pulberi în suspensie și de dioxid de azot. Deseori, autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a elabora strategii de transport urban care să corespundă cererii de mobilitate, să asigure protecția mediului, să amelioreze calitatea aerului și să sporească atractivitatea orașelor din punctul de vedere al calității vieții.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Marile idei, premiate de UNPR

Săptămâna trecută a avut loc premierea concursului „Trimite-ne marea ta idee pentru Iaşi”. Acţiunea a fost organizată de filiala Iaşi a partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României. Cele mai bune idei a...
de
 

 
 

Iaşul tău, în imagini

Vineri s-a s-au încheiat jurizările în Consursul de fotografie „Iaşul tău”, organizat de Biroul de Promovare Turistică al judeţului. În concurs au fost admise toate fotografiile al căror subiect ilustrează tema co...
de
 

 
 

Celebrarea artiştilor plastici la Iaşi

Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iaşi a fost gazda vernisajului expoziţiei Artis 2015. Evenimentul a avut loc marţi seară, fiind precedat de o gală de decernare a Premiilor Artis 2015 şi a premi...
de
 

 

 

[VIDEO] Rezultate deosebite la Olimpiada Internaţională de Lectură

Trei eleve din Iaşi au obţinut premii la Olimpiada Internaţională de Lectură. Concursul a avut loc în perioada 2-6 septembrie la Constanţa. Filip Adelina de la Colegiul „Costache Negruzzi” Iași, a obţinut premiul a...
de
 

 
 

Cei mai buni pompieri din ţară, premiaţi la Iaşi

Pompieri din toată ţara au fost premiaţi miercuri în cadrul manifestărilor de încheiere a etapei naţionale a concursurilor profesionale ale serviciilor voluntare şi private pentru situații de urgență din România. Du...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi