Uncategorized

septembrie 16, 2013
 

Astăzi a debutat „Săptămâna Europeană a Mobilității”

În fiecare an, în luna septembrie, oameni din peste 2.000 de orașe europene se întâlnesc pe străzi sau în parcuri, pentru a sărbători „Săptămâna Europeană a Mobilității”. Începând de luni, 16 septembrie, și până pe 22 septembrie, se promovează mobilitatea și ameliorarea sănătății populației prin folosirea bicicletei, a mersului pe jos si a mijloacelor de transport în comun. Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Europene a Mobilității are ca temă „Clean air – it’s your move”.

Cu prilejul acestui eveniment, Asociația Iași Bike organizează duminică, 22 septembrie, de la ora 19.00, o plimbare cu bicicletele pe străzile Iașului. Locul de întâlnire va fi la Palatul Culturii, iar traseul va cuprinde Palatul Culturii – P. Roş – P. de Piatră – bd. N. Iorga – str. Primăverii – bd. D. Mangeron – str. Palas – str. Sf. Lazăr – str. A. Panu – bd. Independenţei – Piaţa M. Eminescu – Piaţa Unirii – bd. Stefan cel Mare – Teatrul Naţional. La final, bicicliștii vor primi prin tragere la sorți premii din partea sponsorilor și Iași Bike.

„Anul acesta ne concentrăm asupra impactului alegerilor noastre de fiecare zi asupra calității aerului și a stării noastre de sănătate. Orașelor le revine un rol important în ceea ce privește îmbunătățirea opțiunilor de transport existente. Prin creșterea gradului de sensibilizare a cetățenilor și prin oferirea unor alternative mai puțin poluante, orașele pot deveni mai atrăgătoare pentru locuitorii lor. Atunci când este vorba de calitatea aerului, dumneavoastră decideți!”, a declarat  Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu.

Pe 16 septembrie în anul 1994, Adunarea Generalã a Națiunilor Unite a proclamat data de 16 septembrie drept  „Ziua Internationalã pentru Protejarea Stratului de Ozon”, iar ziua de 22 septembrie a fost declarată „Ziua Mondială fără mașini”.

Acest eveniment reprezintă un îndemn la adresa autorităților locale de a include în programele proprii de dezvoltare mai multe măsuri precum crearea de zone cu trafic scăzut sau fără trafic, lansarea de programe pentru reducerea vitezei, crearea rețelelor de piste ciclabile și a infrastructurilor destinate bicicliștilor, precum și punerea în circulație de noi autobuze ecologice. Cetățenii sunt invitați să se implice în activități care promovează moduri alternative de transport și reduc utilizarea automobilelor personale.

„Anul acesta Săptămâna Europeană a Mobilității și campania Do the Right Mix care o însoțește ne reamintesc că putem contribui cu toții la combaterea poluării aerului urban. Schimbându‑ne obiceiurile, de exemplu deplasându-ne cu bicicleta în loc să mergem cu mașina sau optând pentru transportul în comun, putem să ne îmbunătățim calitatea vieții”, a precizat Siim Kallas, comisarul european pentru transport și mobilitate.

Ediția din 2013 se desfășoară în paralel cu revizuirea, de către factorii politici europeni, a politicii privind calitatea aerului, urmând ca ulterior, în cursul acestui an, să fie lansată o strategie revizuită pe această temă.

Traficul urban este o sursă crescândă de poluare a aerului, în special ca urmare a emisiilor de pulberi în suspensie și de dioxid de azot. Deseori, autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a elabora strategii de transport urban care să corespundă cererii de mobilitate, să asigure protecția mediului, să amelioreze calitatea aerului și să sporească atractivitatea orașelor din punctul de vedere al calității vieții.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Şoselele asfaltate cu plastic reciclat

Un inginer din Scoția vrea să asfalteze șoselele cu plastic reciclat. Mai precis, a dezvoltat o metodă de înlocuire a bitumului obișnuit, produs din petrol, cu un liant obținut din PET-uri, pungi și alte ambalaje de pla...
de Laura Romila
 

 
 

AHILE, MOTANUL SURD CARE PREZICE REZULTATELE DE LA CUPA MONDIALĂ

Un motan alb, blând şi prietenos şi-a adjudecat titlul de cel mai bun prezicător de la Cupa Mondială din Rusia. Ahile, pentru că acesta este numele lui, a nimerit câştigătorul de mai multe ori decât celelalte animale ...
de Laura Romila
 

 
 

Hristos s-a-nălţat!

Astăzi este sărbătoarea numită Ispas. Se crede că, în această zi, zboară morţii în cer şi de aceea li se dă de pomană, în unele locuri, chiar din ajun, azimă caldă, ceapă verde şi rachiu. Se mai dă brânză s...
de Laura Romila
 

 

 

Cristian Pușcaș, noul director general al companiei Veolia Energie Iași (VEI)

Veolia Energie Iași (VEI) anunță preluarea funcției de director general al companiei de către Cristian Pușcaș.   Inginer de profesie, Cristian Pușcaș și-a început cariera la Combinatul Metalurgic Câmpia Turzii ...
de Laura Romila
 

 
 

Nissan sistează vânzările de mașini pe motorină

Producătorul auto nipon Nissan a decis să renunţe la vânzarea de automobile echipate cu motoare diesel pe pieţele europene, pe fondul reglementărilor stricte de mediu şi pentru a-şi concentra resursele pe dezvoltarea ve...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi