Stiinta

iunie 4, 2013
 

Surprinzător: nicotina din anumite alimente ne apără de Parkinson!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Un nou studiu indică faptul că plantele din familia Solanaceae – printre care fac parte cartoful, ardeii, roșiile și vinetele – au capacitatea de a proteja contra afecțiunii Parkinson – datorită conținutului de nicotină. Cercetarea sugerează că prin consumul unor alimente care conțin o cantitate mică de nicotină, cum ar fi ardeii sau roșiile, vă puteți diminua riscul de a suferi de boala Parkinson. Aceasta din urmă constituie o tulburare neurodegenerativă cauzată de pierderea celulelor cerebrale care produc dopamină. Printre simptomele provocate de aceasta se numără tremurarea involuntară a feței, brațelor și picioarelor, rigiditate musculară, instabilitate postulară și încetinirea mișcărilor.

În Statele Unite, boala afectează aproape 1 milion de persoane, fiind diagnosticate în fiecare an 60.000 de noi cazuri. La nivel global, 10 milioane de indivizi sunt afectați de această boală. La ora actuală, nu există vreun leac pentru Parkinson, dar simptomele sunt tratate cu medicamente și proceduri cum ar fi stimularea cerebrală. Studii anterioare indicaseră faptul că fumatul țigărilor și altor forme de tutun, o altă plantă din familia Solanaceae, are capacitatea de a reduce riscul apariției bolii. Totuși, experții nu au reușit că confirme dacă nicotina sau alți compuși din tutun generează efectul protector sau dacă indivizii predispuși bolii pur și simplu fumează mai puțin din cauza diferențelor cerebrale apărute în faza incipientă a bolii, cu mult înainte ca aceasta să fie diagnosticată. Pentru această cercetare au fost recrutați aproape 500 de pacienți diagnosticați recent cu boala Parkinson. Alte peste 600 de persoane fără afecțiuni neurologice au fost recrutate pentru a servi drept grup de control. Cu ajutorul unor chestionare, oamenii de știință au obținut informații despre dieta și consumul de tutun al pacienților de-a lungul vieții.

Oamenii de știință au descoperit faptul că prezența legumelor în dietă nu afecta riscul de Parkinson, dar consumul de plante din familia Solanaceae determina diminuarea riscului de a dezvolta boala, cel mai mare efect înregistrându-se la ardei. Specialiștii au observat că efectul de protejare în fața bolii apărea îndeosebi la indivizii care folosiseră de-a lungul vieții foarte puțin tutun sau deloc. Cercetarea realizată de către oamenii de știință este prima care investighează efectul nicotinei din dietă asupra riscului de a dezvolta boala. În mod asemănător cercetărilor care arată că tutunul ar putea diminua riscul de Parkinson, această cercetare sugerează că nicotina are de asemenea un efect protector.

 

Sursa: www.descopera.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi