Un nou studiu indică faptul că plantele din familia Solanaceae – printre care fac parte cartoful, ardeii, roșiile și vinetele – au capacitatea de a proteja contra afecțiunii Parkinson – datorită conținutului de nicotină. Cercetarea sugerează că prin consumul unor alimente care conțin o cantitate mică de nicotină, cum ar fi ardeii sau roșiile, vă puteți diminua riscul de a suferi de boala Parkinson. Aceasta din urmă constituie o tulburare neurodegenerativă cauzată de pierderea celulelor cerebrale care produc dopamină. Printre simptomele provocate de aceasta se numără tremurarea involuntară a feței, brațelor și picioarelor, rigiditate musculară, instabilitate postulară și încetinirea mișcărilor.
În Statele Unite, boala afectează aproape 1 milion de persoane, fiind diagnosticate în fiecare an 60.000 de noi cazuri. La nivel global, 10 milioane de indivizi sunt afectați de această boală. La ora actuală, nu există vreun leac pentru Parkinson, dar simptomele sunt tratate cu medicamente și proceduri cum ar fi stimularea cerebrală. Studii anterioare indicaseră faptul că fumatul țigărilor și altor forme de tutun, o altă plantă din familia Solanaceae, are capacitatea de a reduce riscul apariției bolii. Totuși, experții nu au reușit că confirme dacă nicotina sau alți compuși din tutun generează efectul protector sau dacă indivizii predispuși bolii pur și simplu fumează mai puțin din cauza diferențelor cerebrale apărute în faza incipientă a bolii, cu mult înainte ca aceasta să fie diagnosticată. Pentru această cercetare au fost recrutați aproape 500 de pacienți diagnosticați recent cu boala Parkinson. Alte peste 600 de persoane fără afecțiuni neurologice au fost recrutate pentru a servi drept grup de control. Cu ajutorul unor chestionare, oamenii de știință au obținut informații despre dieta și consumul de tutun al pacienților de-a lungul vieții.
Oamenii de știință au descoperit faptul că prezența legumelor în dietă nu afecta riscul de Parkinson, dar consumul de plante din familia Solanaceae determina diminuarea riscului de a dezvolta boala, cel mai mare efect înregistrându-se la ardei. Specialiștii au observat că efectul de protejare în fața bolii apărea îndeosebi la indivizii care folosiseră de-a lungul vieții foarte puțin tutun sau deloc. Cercetarea realizată de către oamenii de știință este prima care investighează efectul nicotinei din dietă asupra riscului de a dezvolta boala. În mod asemănător cercetărilor care arată că tutunul ar putea diminua riscul de Parkinson, această cercetare sugerează că nicotina are de asemenea un efect protector.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA