Stiinta

decembrie 22, 2012
 

Cum să gândești mai bine ca niciodată

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Asemenea unui super computer căruia nu-i cunoști toate dotările și capacitățile, creierul nostru are deja implementate soluții creative pentru o gândire mai bună și luarea unor decizii înțelepte. Cu alte cuvinte, dacă ne-am cunoaște mai bine creierul, am putea opera cu mai puțin stres și cu o eficiență mai mare.

1.Nu-ți ignora subconștientul. Gândirea conștientă reprezintă doar o mică parte a proceselor care au loc în creierul nostru. Creierul colectează și procesează în subconștient cantități vaste de informație, cu o viteză foarte mare. Bazat pe concluziile pe care le obține, creierul generează emoții. Ceea ce adesea numim presentiment sau intuiție ar putea fi rezultatul acestor uimitoare procese subconștiente. Creierul încearcă să ne transmită un mesaj care nu ar trebui atât de ușor ignorat, ci mai degrabă evaluat prin filtrul gândirii conștiente.

Alături de căile de comunicare destinate conștientului, Dumnezeu folosește, la rândul Său, subconștientul, pentru a ne da indicii cu privire la deciziile corecte.

2. Fă dușuri lungi și visează cu ochii deschiși. Bineînțeles, cu măsură. Studiile arată că idei profunde se nasc adesea când nu suntem conștienți că analizăm problema, așa cum se întâmplă atunci când facem un duș sau o plimbare lungă. Totul pare a fi favorizat de lipsa stresului în timpul acestor activități. Altfel spus, avem nevoie de momente de relaxare, pe cât posibil în fiecare zi, pentru a deveni de fapt mai eficienți și mai productivi.

Iar când „visăm cu ochii deschiși”, creierul este de fapt extrem de activ și productiv. Visul cu ochii deschiși este un mijloc foarte important de dezvoltare a capacităților creative.

3. Nu gândi sub presiune. Când ai analizat un lucru, ți-ai format un obicei, sau ai dezvoltat o abilitate, pentru care ai consumat timp, energie și efort intelectual, ia deciziile sau acționează pe baza „instinctului” hrănit de aceste repere stabile. Nu încerca să regândești totul pe loc și să reevaluezi sub presiune.

4. Analizează-ți greșelile. Oamenii de succes insistă să vadă ce ar fi putut face mai bine, chiar dacă s-au descurcat admirabil.

Sigur că un asemenea exercițiu pare o prostie pentru cei care consideră că ești mai fericit când nu știi multe lucruri, dar, în realitate, este vorba de una dintre cele mai importante chei ale succesului. Celulele creierului descoperă cum să facă lucrurile bine, analizând ce a fost făcut greșit.

Mulți oameni de știință consideră că pentru a avea o judecată echilibrată nu ai nevoie în primul rând de inteligență sau experiență, ci de disponibilitatea de a te angaja în exercițiul introspecției.

Creierul este ca un „briceag elvețian cu tot felul de unelte”. Uneori este important să ții cont de emoții, sau să te relaxezi pentru a obține idei importante, alteori ai nevoie să analizezi extrem de rațional lucrurile sau să te concentrezi pentru a-ți proteja voința. Este foarte important însă să dezvoltăm metagândirea, abilitatea de a gândi și stabili ce instrumente mentale trebuie folosite în funcție de situația specifică.

 

Sursa: semneletimpului.ro

Autor: Gianina Gheorghiu, redactor Agenţia de Presă Info Apollonia





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi