Stiinta

decembrie 22, 2012
 

Cum să gândești mai bine ca niciodată

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Asemenea unui super computer căruia nu-i cunoști toate dotările și capacitățile, creierul nostru are deja implementate soluții creative pentru o gândire mai bună și luarea unor decizii înțelepte. Cu alte cuvinte, dacă ne-am cunoaște mai bine creierul, am putea opera cu mai puțin stres și cu o eficiență mai mare.

1.Nu-ți ignora subconștientul. Gândirea conștientă reprezintă doar o mică parte a proceselor care au loc în creierul nostru. Creierul colectează și procesează în subconștient cantități vaste de informație, cu o viteză foarte mare. Bazat pe concluziile pe care le obține, creierul generează emoții. Ceea ce adesea numim presentiment sau intuiție ar putea fi rezultatul acestor uimitoare procese subconștiente. Creierul încearcă să ne transmită un mesaj care nu ar trebui atât de ușor ignorat, ci mai degrabă evaluat prin filtrul gândirii conștiente.

Alături de căile de comunicare destinate conștientului, Dumnezeu folosește, la rândul Său, subconștientul, pentru a ne da indicii cu privire la deciziile corecte.

2. Fă dușuri lungi și visează cu ochii deschiși. Bineînțeles, cu măsură. Studiile arată că idei profunde se nasc adesea când nu suntem conștienți că analizăm problema, așa cum se întâmplă atunci când facem un duș sau o plimbare lungă. Totul pare a fi favorizat de lipsa stresului în timpul acestor activități. Altfel spus, avem nevoie de momente de relaxare, pe cât posibil în fiecare zi, pentru a deveni de fapt mai eficienți și mai productivi.

Iar când „visăm cu ochii deschiși”, creierul este de fapt extrem de activ și productiv. Visul cu ochii deschiși este un mijloc foarte important de dezvoltare a capacităților creative.

3. Nu gândi sub presiune. Când ai analizat un lucru, ți-ai format un obicei, sau ai dezvoltat o abilitate, pentru care ai consumat timp, energie și efort intelectual, ia deciziile sau acționează pe baza „instinctului” hrănit de aceste repere stabile. Nu încerca să regândești totul pe loc și să reevaluezi sub presiune.

4. Analizează-ți greșelile. Oamenii de succes insistă să vadă ce ar fi putut face mai bine, chiar dacă s-au descurcat admirabil.

Sigur că un asemenea exercițiu pare o prostie pentru cei care consideră că ești mai fericit când nu știi multe lucruri, dar, în realitate, este vorba de una dintre cele mai importante chei ale succesului. Celulele creierului descoperă cum să facă lucrurile bine, analizând ce a fost făcut greșit.

Mulți oameni de știință consideră că pentru a avea o judecată echilibrată nu ai nevoie în primul rând de inteligență sau experiență, ci de disponibilitatea de a te angaja în exercițiul introspecției.

Creierul este ca un „briceag elvețian cu tot felul de unelte”. Uneori este important să ții cont de emoții, sau să te relaxezi pentru a obține idei importante, alteori ai nevoie să analizezi extrem de rațional lucrurile sau să te concentrezi pentru a-ți proteja voința. Este foarte important însă să dezvoltăm metagândirea, abilitatea de a gândi și stabili ce instrumente mentale trebuie folosite în funcție de situația specifică.

 

Sursa: semneletimpului.ro

Autor: Gianina Gheorghiu, redactor Agenţia de Presă Info Apollonia

 
 

 

Capacitatea de gândire, influențată de culoarea luminii din jur

Expunerea la lumină albastră, verde sau portocalie are impact asupra modului de gândire al oamenilor, influențându-l fie în bine, fie în rău, informează cotidianul francez Le Figaro. Lumina servește nu doar la a vedea...
de
 

 
 

Undele magnetice combat tutunul

Folosirea undelor magnetice în vederea modificării activității cerebrale ar putea ajuta unele persoane să renunțe la fumat, conform rezultatelor unei cercetări realizate recent în Israel. Specialiștii au apelat la stim...
de
 

 
 

Cercetătorii japonezi au descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern din creier

Cercetătorii japonezi au descoperit „butonul de resetare” a ceasului intern din creier, astfel încât sindromul decalajului orar („jet lag”) şi tensiunile cauzate de munca în schimburi pot deveni probleme de domeniu...
de
 

 

 

Balerinele efectuează piruete complicate fără să ameţească graţie structurii creierului

Realizând atât de multe piruete complicate, ani întregi, pe parcursul antrenamentelor, balerinele îşi modelează creierul în aşa fel încât acesta anulează semnalele trimise de organele din urechea internă (sistemul v...
de
 

 
 

Cercetătorii au descoperit molecula din creier care reglează organismul în cazul decalajului orar

O moleculă din creier care reglează modul în care organismul percepe decalajul orar a fost descoperită de cercetătorii britanici, fapt care ar putea ajuta la punerea la punct a unui tratament pentru combaterea efectelor ne...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi