Un studiu recent avertizează: consumul de margarină în loc de unt poate dăuna grav sănătății. Recomandările acestora sunt, totuși, contestate de către alți experți în domeniu, adâncind controversa care înconjoară de ani buni margarina.
În ultima jumătate de veac, cercetătorii au recomandat de multe ori reducerea consumului grăsimilor saturate de origine animală și creșterea aportului de grăsimi polinesaturate de origine vegetală, precum cele din margarină. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de către oamenii de știință americani contrazice aceste sfaturi, pe baza informațiilor rezultate din analiza unei cercetări efectuate în Australia, între 1966 și 1973.
Unele informații din acest studiu nu fuseseră accesibile până la ora actuală. Studiul australian a urmărit un număr de peste 400 de bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 59 de ani, care suferiseră în ultima vreme de un atac de cord sau sufereau de angină pectorală. Jumătate dintre aceștia au fost sfătuiți să își reducă aportul alimentar de grăsimi animale și să le înlocuiască cu ulei de șofrănel, care seamănă cu cel de floarea-soarelui, și cu margarină fabricată din acest ulei. Rezultatele indicau că voluntarii care consumaseră aceste produse aveau șanse de două ori mai mari de a muri, din orice cauză, inclusiv boli cardiace.
Cercetătorii americani au ales pentru analiză studiul realizat în Australia întrucât era singurul randomizat ce urmărea clarificarea impactului consumului ridicat de acizi grași polinesaturați omega-6. Alte cercetări referitoare la modificările dietei implicaseră mai multe schimbări alimentare, însă studiul australian era singurul care se concentrase exclusiv pe impactul acizilor omega-6. Dintre acești acizi, un acid gras polinesaturat foarte întâlnit în alimentația occidentală este numit acid linoleic. Poate fi găsit în cantități mari în uleiuri vegetale precum cel de porumb, floarea soarelui, șofrănel și soia și în margarinele obținute din aceste uleiuri. În organism, compusul este transformat într-o altă substanță denumită acid arahidronic, ce poate favoriza eliberarea unor substanțe ce provoacă inflamațiile, o cauză majoră a apariției multor boli, inclusiv cele de inimă.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA