Stiinta

martie 1, 2013
 

Cât de sănătoasă e margarina?

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , ,

Un studiu recent avertizează: consumul de margarină în loc de unt poate dăuna grav sănătății. Recomandările acestora sunt, totuși, contestate de către alți experți în domeniu, adâncind controversa care înconjoară de ani buni margarina.

În ultima jumătate de veac, cercetătorii au recomandat de multe ori reducerea consumului grăsimilor saturate de origine animală și creșterea aportului de grăsimi polinesaturate de origine vegetală, precum cele din margarină. Cu toate acestea, un studiu recent realizat de către oamenii de știință americani contrazice aceste sfaturi, pe baza informațiilor rezultate din analiza unei cercetări efectuate în Australia, între 1966 și 1973.

Unele informații din acest studiu nu fuseseră accesibile până la ora actuală. Studiul australian a urmărit un număr de peste 400 de bărbați cu vârste cuprinse între 30 și 59 de ani, care suferiseră în ultima vreme de un atac de cord sau sufereau de angină pectorală. Jumătate dintre aceștia au fost sfătuiți să își reducă aportul alimentar de grăsimi animale și să le înlocuiască cu ulei de șofrănel, care seamănă cu cel de floarea-soarelui, și cu margarină fabricată din acest ulei. Rezultatele indicau că voluntarii care consumaseră aceste produse aveau șanse de două ori mai mari de a muri, din orice cauză, inclusiv boli cardiace.

Cercetătorii americani au ales pentru analiză studiul realizat în Australia întrucât era singurul randomizat ce urmărea clarificarea impactului consumului ridicat de acizi grași polinesaturați omega-6. Alte cercetări referitoare la modificările dietei implicaseră mai multe schimbări alimentare, însă studiul australian era singurul care se concentrase exclusiv pe impactul acizilor omega-6. Dintre acești acizi, un acid gras polinesaturat foarte întâlnit în alimentația occidentală este numit acid linoleic. Poate fi găsit în cantități mari în uleiuri vegetale precum cel de porumb, floarea soarelui, șofrănel și soia și în margarinele obținute din aceste uleiuri. În organism, compusul este transformat într-o altă substanță denumită acid arahidronic, ce poate favoriza eliberarea unor substanțe ce provoacă inflamațiile, o cauză majoră a apariției multor boli, inclusiv cele de inimă.

 

Sursa: www.descopera.ro

Autor: Marius-Constantin POPA, Redactor Info APOLLONIA

 

 





 
 

 

Începerea anului şcolar, un motiv de stres

Începerea noului an şcolar poate fi un motiv de stres, atât pentru elevi cât şi pentru părinţi. Sau cel puţin asta o spun psihologii care au un număr ridicat de pacienţi în special în această perioadă. Tot mai mul...
de
 

 
 

Rețelele de socializare trădează personalitatea utilizatorilor

Modul în care se folosesc rețelele de socializare, îndeosebi Facebook, spune multe despre personalitatea utilizatorilor, despre profilul lor psihologic – este ceea ce susține o echipă de cercetători britanici de la ...
de
 

 
 

Cinci mituri despre corpul femeilor

De-a lungul timpului, societatea a creat și păstrat numeroase mituri despre organismul femeilor. Unele dintre ele au fost infirmate și sunt de mult uitate, pe când altele sunt neașteptat de prezente în mentalul colectiv. ...
de
 

 

 

Fumatul, asociat cu aproximativ jumătate din decesele cauzate de 12 tipuri de cancer

Aproximativ jumătate din totalul deceselor cauzate de 12 tipuri obişnuite de cancer prezintă o asociere directă cu fumatul, afirmă autorii unui studiu realizat recent în Statele Unite ale Americii. În timp ce majoritatea...
de
 

 
 

Homeopatia este inutilă în tratarea oricărei maladii

Un studiu realizat de o prestigioasă organizaţie de cercetare medicală din Australia a ajuns la concluzia că „oamenii care aleg tratamentele homeopatice îşi pun sănătatea în pericol dacă resping sau amână trat...
de
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi