Stiinta

noiembrie 6, 2013
 

900 de medici și asistenți, formați în domeniul urgenței medicale

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gt. T. Popa” (UMF) din Iași se apropie de finalizarea proiectului „Formarea profesională în domeniul urgenței medicale și promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătății”, din cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul a pus bazele unei platforme de resurse unice în România la acest moment pentru acest sector medical, având drept scop formarea la standarde europene a 900 de medici și asistenți medicali din serviciile de urgență și din specialitățile implicate în rezolvarea unor urgențe medicale, inclusiv cele cardiovasculare traumatice și pediatrice, la nivel național. Proiectul a debutat la începutul anului 2011 și se va încheia în luna decembrie.

„Cursurile elaborate în cadrul acestui proiect au fost centrate pe modul de resuscitare cu 18 ore face to face și un număr de ore de e-learning și o parte de urgențe medicale și traumă. Cursurile s-au desfășurat în regiunea de Nord-Est, dar și în alte centre din București, Brașov și Cluj. Mai mult de jumătate dintre cursanți au fost asistenți medicali, iar 45% au fost medici de orice specialitate, începând de la medicină de familie și continuând cu medicina de urgență. Grupele au fost în general de 20 de persoane și s-au făcut cursuri în centrele din care aceștia proveneau. A fost o deplasare a echipei de formare, a simulatoarelor, către zonele în care oamenii puteau să vină la curs”,  a declarat conf. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul de formare din cadrul proiectului.

Cursurile gratuite și creditate de către Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România s-au desfășurat în zece orașe: Iași, Bacău, Moinești, Botoșani, Cluj, Fălticeni, Suceava, Gura Humorului, Piatra Neamț și Brașov, cu medici și asistenți din toate serviciile de urgență din țară, cererea depășind oferta proiectului ceea ce a determinat suplimentarea numărului de cursanți pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor acestora. „Proiectul trebuia finalizat în luna octombrie, dar datorită numărului mare de solicitări din partea personalului medical a trebuit să prelungim proiectul și să mărim grupul țintă de la 800 la 900 de persoane. În momentul acesta am format aproximativ  860 de medici și asistenți medicali, din care 44% sunt medici”,  a precizat conf. univ. dr. Dan Zaharia, manager de proiect.

În urma evaluării practice și teoretice, peste 95%  au obținut la evaluarea teoretică note peste opt. „Rezultatele le vedem în activitatea zilnică atunci când primim cazuri transferate din zonele respective, când discutăm cu colegii din acele zone și vedem că ne cunoaștem din ce în ce mai bine și colaborăm”,  a mai adăugat conf. univ. dr. Diana Cimpoeșu.

Cei 900 de medici și asistenți medicali au intrat în legătură cu cele mai moderne metode de studiu și evaluare, tehnologii de ultimă generație și numeroase ore de practică în corelație cu cele mai dificile situații clinice pentru a învăța să folosească în activitatea curentă mijloacele moderne de informare și instrumente TIC care să le ușureze și organizeze munca, în vederea oferirii unor servicii medicale de calitate pacienților și a unui management sanitar la nivel european.  „Exista din rândul cursanților puțină retincență în privința utilizării acestor simulatoare, pe parcurs dorința lor de a utiliza aceste tehnologii crescând, astfel încât uneori am fost nevoiți să lungim cursurile pentru a satisface beneficiarii programului de formare. Numai cu ajutorul simulatoarelor pot fi repetate până se învață anumite manevre, ceea ce nu îți poți permite să faci pe un pacient”, a subliniat conf. univ. dr. Dan Zaharia.

Există în contrucție un centru de simulare medicală, unde tot ce s-a realizat în aceste proiecte va fi reunit în cadrul centrului.

Proiectul a vizat în mod special zonele țării în care specialiștii nu au avut acces anterior la formare profesională continuă la nivel european pentru a avea același nivel de pregătire cu orice medic din marile spitale din Europa.

Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013; Axa prioritară 3 „Creșterea adaptrabilității lucrătorilor și inteprinderilor”; Domeniul major de intervenție 3.2 „Formare și sprijin pentru intreprinderi și angajați pentru promovarea adaptabilității” este realizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România și SIVECO România.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Gala Excelenței în Educație

În perioada 19-20 noiembrie, va avea loc cea de-a doua ediție a Galei Excelenței în educație. Gala Excelenței în Educație este dedicată recunoașterii publice a performanței elevilor și a profesorilor cu rezultate de...
de
 

 
 

„Curcubeul schimbării”, un proiect pentru preșcolari

Joi, 14 noiembrie, a avut loc lansarea proiectului educațional național „Curcubeul schimbării”. Proiectul de promovare a educației pentru schimbare la preșcolari se desfășoară în județul Iași începând din luna ...
de
 

 
 

Absenteismul școlar este ridicat în liceele tehnologice ieșene

Joi, 14 noiembrie, reprezentanții Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași au prezentat situația școlară din acest an, particularizând asupra absenteismului în școli. „Continuăm monitorizarea absențelor și compar...
de
 

 

 

Deținuții, actori într-o nouă piesă de teatru

Vineri, 15 noiembrie, de la ora 12.00, la Casa Municipală de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi va avea loc premiera piesei de teatru „Teatru Altfel”, susținută de persoanele private de libertate din cadrul Penite...
de
 

 
 

Ambasadorul Franței a stat de vorbă cu studenții francofoni mediciniști

Marți, 12 noiembrie, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a avut loc întâlnirea ambasadorului Franței în România, Excelența Sa Philippe Gustin, cu studenții francezi de la ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi