Stiinta

noiembrie 6, 2013
 

900 de medici și asistenți, formați în domeniul urgenței medicale

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Universitatea de Medicină și Farmacie „Gt. T. Popa” (UMF) din Iași se apropie de finalizarea proiectului „Formarea profesională în domeniul urgenței medicale și promovarea utilizării noilor tehnologii pentru personalul din sectorul sănătății”, din cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Proiectul a pus bazele unei platforme de resurse unice în România la acest moment pentru acest sector medical, având drept scop formarea la standarde europene a 900 de medici și asistenți medicali din serviciile de urgență și din specialitățile implicate în rezolvarea unor urgențe medicale, inclusiv cele cardiovasculare traumatice și pediatrice, la nivel național. Proiectul a debutat la începutul anului 2011 și se va încheia în luna decembrie.

„Cursurile elaborate în cadrul acestui proiect au fost centrate pe modul de resuscitare cu 18 ore face to face și un număr de ore de e-learning și o parte de urgențe medicale și traumă. Cursurile s-au desfășurat în regiunea de Nord-Est, dar și în alte centre din București, Brașov și Cluj. Mai mult de jumătate dintre cursanți au fost asistenți medicali, iar 45% au fost medici de orice specialitate, începând de la medicină de familie și continuând cu medicina de urgență. Grupele au fost în general de 20 de persoane și s-au făcut cursuri în centrele din care aceștia proveneau. A fost o deplasare a echipei de formare, a simulatoarelor, către zonele în care oamenii puteau să vină la curs”,  a declarat conf. univ. dr. Diana Cimpoeșu, coordonatorul de formare din cadrul proiectului.

Cursurile gratuite și creditate de către Colegiul Medicilor și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România s-au desfășurat în zece orașe: Iași, Bacău, Moinești, Botoșani, Cluj, Fălticeni, Suceava, Gura Humorului, Piatra Neamț și Brașov, cu medici și asistenți din toate serviciile de urgență din țară, cererea depășind oferta proiectului ceea ce a determinat suplimentarea numărului de cursanți pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor acestora. „Proiectul trebuia finalizat în luna octombrie, dar datorită numărului mare de solicitări din partea personalului medical a trebuit să prelungim proiectul și să mărim grupul țintă de la 800 la 900 de persoane. În momentul acesta am format aproximativ  860 de medici și asistenți medicali, din care 44% sunt medici”,  a precizat conf. univ. dr. Dan Zaharia, manager de proiect.

În urma evaluării practice și teoretice, peste 95%  au obținut la evaluarea teoretică note peste opt. „Rezultatele le vedem în activitatea zilnică atunci când primim cazuri transferate din zonele respective, când discutăm cu colegii din acele zone și vedem că ne cunoaștem din ce în ce mai bine și colaborăm”,  a mai adăugat conf. univ. dr. Diana Cimpoeșu.

Cei 900 de medici și asistenți medicali au intrat în legătură cu cele mai moderne metode de studiu și evaluare, tehnologii de ultimă generație și numeroase ore de practică în corelație cu cele mai dificile situații clinice pentru a învăța să folosească în activitatea curentă mijloacele moderne de informare și instrumente TIC care să le ușureze și organizeze munca, în vederea oferirii unor servicii medicale de calitate pacienților și a unui management sanitar la nivel european.  „Exista din rândul cursanților puțină retincență în privința utilizării acestor simulatoare, pe parcurs dorința lor de a utiliza aceste tehnologii crescând, astfel încât uneori am fost nevoiți să lungim cursurile pentru a satisface beneficiarii programului de formare. Numai cu ajutorul simulatoarelor pot fi repetate până se învață anumite manevre, ceea ce nu îți poți permite să faci pe un pacient”, a subliniat conf. univ. dr. Dan Zaharia.

Există în contrucție un centru de simulare medicală, unde tot ce s-a realizat în aceste proiecte va fi reunit în cadrul centrului.

Proiectul a vizat în mod special zonele țării în care specialiștii nu au avut acces anterior la formare profesională continuă la nivel european pentru a avea același nivel de pregătire cu orice medic din marile spitale din Europa.

Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013; Axa prioritară 3 „Creșterea adaptrabilității lucrătorilor și inteprinderilor”; Domeniul major de intervenție 3.2 „Formare și sprijin pentru intreprinderi și angajați pentru promovarea adaptabilității” este realizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România și SIVECO România.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

PROIECȚII CINEMATOGRAFICE CONTROLATE DIRECT DE CREIERUL SPECTATORULUI

Cum ar fi să puteţi interveni asupra unui film, în timp ce îl vedeţi, pentru a-l modifica după cum vă place? Este ceea ce încearcă să facă un cercetător din Marea Britanie. Deocamdată, însă, este doar un experime...
de Laura Romila
 

 
 

FERMIERII CARE PRIMESC BANI DE LA UE AR PUTEA FI VERIFICAȚI PRIN SATELIT

Fermierii care primesc bani de la Uniunea Europeană ar putea fi controlaţi prin intermediul sateliţilor. Aflaţi în spaţiu, la peste 700 de kilometri distanţă de Pământ, aceştia vor monitoriza culturile şi vor semnal...
de Laura Romila
 

 
 

Misiune pe Marte în căutare de semne de viață

Agenţia Spaţială Europeană se pregăteşte să înceapă explorarea atmosferei lui Marte, în căutare de semne de viaţă. Va face acest pas cu ajutorul unei sonde aflate pe orbita Planetei Roşii, la 400 de kilometri dist...
de Laura Romila
 

 

 

Inteligența Artificială ar putea fi folosită în lupta împotriva cancerului

Inteligența Artificială ar putea fi folosită ca o “armă” în lupta împotriva cancerului. Devoltarea tehnologiei ar putea crea instrumente care să depisteze această boală chiar din stadiile incipiente. Descoperirea a...
de Laura Romila
 

 
 

MUZEUL BÂRLĂDEAN A DESCHIS “ ZILELE CULTURALE ALE BÂRLADULUI”

În intervalul 11-20 mai 2018, la Bârlad se va derula programul Zilelor Culturale, care au ajuns la cea de a XXXIII-a ediție. Vor fi 10 zile în care oameni de cultură, cercetători din țară și străinătate, artiști, vo...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi