Hipertensiunea arterială a cauzat decesul a peste 9 milioane de persoane în anul 2010, fiind, din această cauză, pe primul loc între cauzele mortalității la nivel global. Pe locurile doi și trei se află fumatul și consumul excesiv de alcool. Cu toate acestea, cercetătorii trag un semnal de alarmă asupra unui alt „ucigaș” care vine puternic din urmă – obezitatea, care a cunoscut o ascensiune spectaculoasă, avansând, de-a lungul a douăzeci de ani, de pe locul 10 pe locul 6 în topul cauzelor de deces. Un studiu amplu a fost publicat recent într-un periodic medical de un grup internațional de cercetători ca parte a unui raport. Studiul a luat în considerare 43 de riscuri pentru sănătate și impactul acestora asupra populației lumii, între 1990 și 2010.
În urmă cu doi ani, excesul ponderal a cauzat peste 3 milioane de decese, de peste trei ori mai multe decât cele pricinuite de subalimentare. În regiuni precum Australasia și sudul Americii Latine, indicele de masă corporală ridicat a ajuns principalul factor de risc. Pe mapamond, se înregistrează două tendințe paralele: o creștere a aportului unor factori de risc ce determină apariția unor boli cronice la adulți, precum cancer, boli ale inimii, și o reducere a riscurilor asociate bolilor infecțioase la copii. Cu toate acestea, sunt înregistrate variații importante la nivel regional. Riscurile la adresa sănătății asociate cu sărăcia a scăzut în zone ca Asia și America Latină, însă rămân problema principală în Africa sub-sahariană.
Pentru evaluarea acestei probleme reprezentată de boli, autorii studiului au estimat numărul de decese atribuite fiecărui factor de risc și un indice care ia în considerare atât anii de viață pierduți, cât și anii trăiți cu diverse dizabilități cauzate de boală.
În țările situate în Europa de Vest și țările bogate din America de Nord, fumatul (inclusiv cel pasiv) este factorul de risc asociat cu cea mai mare problemă pentru sănătatea populației. Pe mapamond, fumatul a cauzat 6,3 milioane de decese în urmă cu doi ani. Alimentația nesănătoasă, în special excesul de sare în combinație cu consumul prea mic de fructe, și sedentarismul sunt responsabile de 10 procente din totalul anilor de viață pierduți sau trăiți cu dizabilități. Cu toate acestea, este îmbucurător faptul că pot fi întreprinse multe lucruri pentru reducerea riscului de îmbolnăvire: reducerea consumului de sare – pentru micșorarea tensiunii arteriale, facilitarea accesului la fructe și legume proaspete, îmbunătățirea serviciilor medicale de bază. O altă veste bună este scăderea importanței subalimentației ca factor de risc, la nivel global, întrucât în multe zone de pe mapamond s-au făcut progrese semnificative pentru asigurarea unei alimentații cu conținut caloric suficient. Autorii studiului afirmă că acesta este un rezultat care ar trebui să încurajeze continuarea eforturilor pentru rezolvarea acestor dificultăți și în Africa, unde subnutriția este în continuare o mare problemă.
Sursa: www.descopera.ro
Autor: Marius-Constantin POPA, redactor Agenția de Presă Info APOLLONIA