Muzică

mai 4, 2018
 

Iaşi, 4 mai 2018, eveniment la Filarmonica Moldova Iași

Mai multe articole de »
Postat de: Laura Romila
Etichete:

La pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova în această săptămână se află distinsul dirijor RADU POPA, dirijorul permanent al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Radu Popa a debutat ca dirijor în anul 1993, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia” Craiova, desfăşurând apoi o bogată activitate ca invitat al Orchestrei de Cameră Radio, precum şi al Filarmonicilor din Arad, Bacău, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara.

A întreprins turnee de concerte în Coreea de Sud, alături de orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca în anul 2001, orchestra Filarmonicii Giurgiu în anul 2002, precum şi de orchestra Filarmonicii „Janacek” din Cehia, în anul 2003.

Violonista TEODORA STOICA a studiat la Universitatea de Arte „George Enescu”, clasa profesorului Bujor Prelipcean.

Este laureată a mai multor concursuri naţionale, iar în luna iulie 2009 a fost distinsă cu premiul al treilea la Concertul Internaţional de Vioară „Ion Voicu”, ediţia a doua, care a avut loc la Iaşi.
A urmat cursuri de interpretare cu violonistul Florin Paul (în 2003 şi 2004) şi cu profesorul Bernd Zack de la Academia de Muzică din Würzburg (Germania). Susţine diverse concerte şi recitaluri la Iaşi şi în ţară. Între apariţiile sale remarcabile se numără: ‘Concertul’ de Brahms (15 mai 2009), interpretarea (la violă) a ‘Sinfoniei concertante’ de Mozart (februarie 2010), ‘Concertul nr. 3’ de Mozart (aprilie 2011) ş.a.
Din septembrie 2010 este angajată ca artist instrumentist în cadrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iaşi, iar din octombrie 2012 primeşte şi funcţia de concert-maestru.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Răzvan SUMA a studiat de asemenea la Longy School of Music in Cambrige, Massachusets, în programul Artist Diploma şi a urmat cursuri de perfecţionare cu mari celişti precum Arto Noras, Frans Helmerson, Herre Jan Stegenga, Miklos Pereny, Marin Cazacu şi Radu Aldulescu.           Răzvan s-a născut în 1977 în Cluj-Napoca şi a început studiul violoncelului de la 6 ani, şi imediat din anul următor a început să culeagă premii importante, ajungând până astăzi să fie laureate al unora dintre cele mai mari Concursuri, din Markneukirchen – Germania, G. B. Viotti – Italy, Chişinău– Republica Moldova sau Villa de Llanes – Spania. Răzvan Suma a fost solistul a peste 30 de orchestra europene, alături de mari muzicieni ca Maxim Vengerov, Alexander Sitkovetski, Borromeo Quartet, Justus Frantz, Josef Lendvay, Misha Katz, Jin Wang, Cristian Mandeal sau Marin Cazacu.

Ca membru al Celissimo Quartet, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, a apărut pe scenele din România, Macao, China, Italia, Malaesia, Turcia, Spania şi Portugalia.

În 2010, Răzvan a devenit solist al Formaţiilor Muzicale Radio România. A apărut în concerte şi recitaluri în Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Portugalia, Austria, Ungaria, Argentina, SUA, Macao, China şi Republica Moldova şi a participat la Festivaluri precum MDR din Dresda, Murten Classics din Elveţia sau SONORO Festival din România. Din 2011, Răzvan a început seria turneelor “Vă place…” în Romania: primul fiind turneul “Vă place Bach?” în care a interpretat cele 6 Suite pentru Violoncel Solo în fiecare din cele 19 concerte susţinute în toată ţara.  Au urmat turneele Vă place tango? şi Vă place Schu…?, la care s-au adăugat turneele Seară spaniolă şi Seară britanică şi turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, dar şi proiectul Tango la Cetate, care l-au consacrat pe Răzvan  ca unul dintre cei mai activi, mai cunoscuţi şi mai apreciaţi tineri violoncelişti români. Răzvan cântă pe violoncelul Charles Adolph Maucotell, fabricat la Paris în 1849, fostul instrument al marelui celist Pierre Fournier.

Sursa: Radio Iași





 
 

 

Festivalul „Cerbul de Aur” s-a încheiat cu spectacolul „România Centenar“

Ediţia aniversară a Festivalului Cerbul de Aur s-a încheiat cu spectacolul „România Centenar“. Evenimentul a fost absolut impresionant, prezentând în deschidere, într-o notă aniversară, un ansamblu folcloric cu  ...
de Laura Romila
 

 
 

SINGURUL FESTIVAL MUZICAL SUBACVATIC DIN LUME

Singurul festival muzical subacvatic din lume a avut loc în Florida. Patru sute de scafandri au participat la evenimentul menit să promoveze protejarea barierei de corali din largul Floridei. Recifurile de corali adăpostesc ...
de Laura Romila
 

 
 

“TU CE-AI FĂCUT ASTĂZI?“

Cei care sunt îndrăgostiţi de poezie și le plac melodiile ce-i duc cu gândul la cenaclul “ Flacăra” nu aveau cum să rateze lansarea de carte și concertul susținut de către Ovidiu Scridon, în sala de lectura a bib...
de Laura Romila
 

 

 

Fuego a concertat la Lipovăț

Sute de vasluieni s-au bucurat de recitalul lui Fuego din cadrul Zilei comunei Lipovăț. Artistul a reușit să ridice lumea la dans, formându-se adevărate hore. Fuego a atras ca un magnet pe cei prezenţi la concertul său ...
de Laura Romila
 

 
 

Confesiuni cu Horia Brenciu

Seria de întâlniri „Cum m-am recrutat? Poveşti cu mine şi despre tine”, organizată de compania CGS România, a ajuns la Galaţi. Primele două ediţii ale evenimentului, la care au participat peste 3.000 de tineri, s-a...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi