Muzică

mai 4, 2018
 

Iaşi, 4 mai 2018, eveniment la Filarmonica Moldova Iași

Mai multe articole de »
Postat de: Ioana Nedelcu
Etichete:

La pupitrul orchestrei simfonice a Filarmonicii Moldova în această săptămână se află distinsul dirijor RADU POPA, dirijorul permanent al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.

Radu Popa a debutat ca dirijor în anul 1993, alături de orchestra Filarmonicii „Oltenia” Craiova, desfăşurând apoi o bogată activitate ca invitat al Orchestrei de Cameră Radio, precum şi al Filarmonicilor din Arad, Bacău, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Râmnicu-Vâlcea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Timişoara.

A întreprins turnee de concerte în Coreea de Sud, alături de orchestra Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca în anul 2001, orchestra Filarmonicii Giurgiu în anul 2002, precum şi de orchestra Filarmonicii „Janacek” din Cehia, în anul 2003.

Violonista TEODORA STOICA a studiat la Universitatea de Arte „George Enescu”, clasa profesorului Bujor Prelipcean.

Este laureată a mai multor concursuri naţionale, iar în luna iulie 2009 a fost distinsă cu premiul al treilea la Concertul Internaţional de Vioară „Ion Voicu”, ediţia a doua, care a avut loc la Iaşi.
A urmat cursuri de interpretare cu violonistul Florin Paul (în 2003 şi 2004) şi cu profesorul Bernd Zack de la Academia de Muzică din Würzburg (Germania). Susţine diverse concerte şi recitaluri la Iaşi şi în ţară. Între apariţiile sale remarcabile se numără: ‘Concertul’ de Brahms (15 mai 2009), interpretarea (la violă) a ‘Sinfoniei concertante’ de Mozart (februarie 2010), ‘Concertul nr. 3’ de Mozart (aprilie 2011) ş.a.
Din septembrie 2010 este angajată ca artist instrumentist în cadrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „Moldova” Iaşi, iar din octombrie 2012 primeşte şi funcţia de concert-maestru.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, Răzvan SUMA a studiat de asemenea la Longy School of Music in Cambrige, Massachusets, în programul Artist Diploma şi a urmat cursuri de perfecţionare cu mari celişti precum Arto Noras, Frans Helmerson, Herre Jan Stegenga, Miklos Pereny, Marin Cazacu şi Radu Aldulescu.           Răzvan s-a născut în 1977 în Cluj-Napoca şi a început studiul violoncelului de la 6 ani, şi imediat din anul următor a început să culeagă premii importante, ajungând până astăzi să fie laureate al unora dintre cele mai mari Concursuri, din Markneukirchen – Germania, G. B. Viotti – Italy, Chişinău– Republica Moldova sau Villa de Llanes – Spania. Răzvan Suma a fost solistul a peste 30 de orchestra europene, alături de mari muzicieni ca Maxim Vengerov, Alexander Sitkovetski, Borromeo Quartet, Justus Frantz, Josef Lendvay, Misha Katz, Jin Wang, Cristian Mandeal sau Marin Cazacu.

Ca membru al Celissimo Quartet, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup, a apărut pe scenele din România, Macao, China, Italia, Malaesia, Turcia, Spania şi Portugalia.

În 2010, Răzvan a devenit solist al Formaţiilor Muzicale Radio România. A apărut în concerte şi recitaluri în Franţa, Germania, Elveţia, Spania, Portugalia, Austria, Ungaria, Argentina, SUA, Macao, China şi Republica Moldova şi a participat la Festivaluri precum MDR din Dresda, Murten Classics din Elveţia sau SONORO Festival din România. Din 2011, Răzvan a început seria turneelor “Vă place…” în Romania: primul fiind turneul “Vă place Bach?” în care a interpretat cele 6 Suite pentru Violoncel Solo în fiecare din cele 19 concerte susţinute în toată ţara.  Au urmat turneele Vă place tango? şi Vă place Schu…?, la care s-au adăugat turneele Seară spaniolă şi Seară britanică şi turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, dar şi proiectul Tango la Cetate, care l-au consacrat pe Răzvan  ca unul dintre cei mai activi, mai cunoscuţi şi mai apreciaţi tineri violoncelişti români. Răzvan cântă pe violoncelul Charles Adolph Maucotell, fabricat la Paris în 1849, fostul instrument al marelui celist Pierre Fournier.

Sursa: Radio Iași

 
 

 

Au început lucrările la Baia Turcească

Au început lucrările de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a fostei Băi Turcești. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat la sfârşitul lunii august. Proiectul va fi finanţat din Fondul European d...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Municipalitatea investeşte în sănătatea elevilor şi studenţilor

Elevii nu se vor mai putea plânge de dureri în timpul orelor. Cei de la Primăria Iaşi au decis să investească în reţeaua cabinetelor de medicină dentară şcolară.  Campania este finanţată de Primăria Municipiului...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Manualele şcolare sunt pline de greşeli!

Vicepreşedintele PNL Laurenţiu Leoreanu i-a cerut ministrului Valentin Popa să renunţe la aberaţia instituirii unui manual unic şi a unei edituri unice şi să revină la mecanismul prin care profesorii, părinţii şi el...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

Important congres medical la Iaşi

Sute de specialişti din Franşa, Israel, Statele Unite ale Americii, Austria, Marea Britanie, Italia, Africa de Sud şi Finlanda s-au întâlnit la Iaşi.  Timp de trei zile ei participă la unul dintre cele mai importante ev...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

CE ÎNTREBARE VA FI PE BULETINUL DE VOT LA REFERENDUMUL PENTRU REDEFINIREA FAMILIEI

Forma adoptată de Parlament prevede că articolul 48 din Constituţia României va avea următoarea formă: “familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi