Educatie

mai 21, 2013
 

„Imbecilizarea prin televiziune”, o conferinţă educativă despre problemele televiziunii!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Asociaţia Studenţilor şi Absolvenţilor Facultăţii de Filosofie Iaşi au organizat miercuri, 22 mai, de la ora 18.00, în Sala 502 din Corpul R al Universităţii „Al. I. Cuza”,  o dezbatere cu titlul „Imbecilizarea prin televiziune”. Aceasta a pornit de la cartea lui Giovanni Sartori „Homo videns: imbecilizarea prin televiziune” şi a tratat rolul pe care îl are televiziunea asupra formării personalităţii, conştiinţei şi convingerilor, mai ales în rândul tinerei generaţii.

Invitaţii serii au fost Liviu Antonesei şi Ovidiu Gherasim Proca, iar moderator Vasile Braşovanu, Preşedintele ASAFFI.

Cartea lui Sartori problematizează asupra ideii că televiziunea deschide o cultură a imaginii, în detrimentul cuvântului, a raţionalizării şi abstractizării.

„Teza fundamentală a cărţii lui Sartori este o critică dură a televiziunii şi e greu de abordat ca atare”, a declarat Ovidiu Gherasim Proca, care a luat primul cuvântul. E fără îndoială vorba de o carte polemică. Sartori, a mai afirmat invitatul, nu este tributar culturii clasice, el tratează o problemă în vremuri care nu dau mult pe valorile clasice. „Impresia mea este că Sartori şi-a construit discursul pe o chestiune inactuală”. Şi totuşi, nu e mai puţin adevărat că suntem atraşi de calculator ca de un „paradis mental”, că jurnaliştii de televiziune „nu acţionează numai ca cenzori, că deseori ei induc opinii eronate, un anumit tip de frustrări, publicului lor”.

„Oricât de mult ţi-ar displace ce se întâmplă în universul tehnic de astăzi, poate e absolut necesar să îl înţelegem”, a fost concluzia lui Ovidiu Gherasim Proca.

Mult mai aplicat în discurs, Liviu Antonesei a debutat prin a spune că nu are dubii că televiziunea imbecilizează, dar trebuie deopotrivă văzute şi nuanţele acestei realităţi.  Căci, „problema adevărată nu stă în faptul că există imbecili, au existat dintotdeauna şi vor exista întotdeauna, ci că aceasta ajunge instituţionalizată cu ajutorul televiziunii”, a declarat cunoscutul scriitor.

Se vorbeşte adesea despre faptul că televiziunile oferă ceea ce cere publicul. Dar „publicul, de fapt, nu cere nimic, el îţi înghite mai mult sau mai puţin din ceea ce îi dai”. Mai mult, a completat profesorul universitar, televiziunile practică prin acest argument un fel de autosabotaj. Pentru că ele difuzează emisiuni pentru o mică parte din public, neglijând majoritatea. Ele oferă emisiuni pentru 3-4 milioane de telespectatori, aproximativ, uitând de alte 10 milioane care „nu le pot înghiţi prostiile”.

Principalele hibe ale televiziunii, şi ale presei în general, sunt telenovelizarea, isterizarea, manelizarea, manipularea grosolană. Şi acest proces degradant  şi actual face parte dintr-unul mai larg şi mai grav, al educaţiei, care îşi pierde tot mai mult din seriozitate şi din buna orientare.

Au urmat intervenţiile tinerilor din sală, postarea unor filmuleţe reprezentative pentru efectele şi dependenţa pe care televizorul le creează. Publicul nu a fost în număr mare, aproximativ 20 de tineri, majoritatea studenţi ai Facultăţii de Ştiinţe Politice din Iaşi, dar a fost proaspăt şi antrenant. Cele mai bune intervenţii din sală au fost premiate cu cărţi.

 

Galerie foto Info Apollonia:

 

 

 

 

 

 
 

 

Conferinţă internaţională la UTI

Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Tehnice ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi va organiza toamna aceasta , în intervalul 9-11 noiembrie o conferinţă internaţională în domeniul ...
de
 

 
 

O nouă inițiativă de promovare a excelenței

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași împreună cu Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca vor demara un nou proiect comun de promovare a excelenței în cercetare. Este vorba de o conferință cu partici...
de
 

 
 

Demisie de marcă în Ministerul Educaţiei

O declaraţie preluată de un cotidian din provincie, l-a făcut pe secretarul de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Vasile Şalaru, să-şi prezinte demisia. Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe d...
de
 

 

 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 
 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi