Cultura

august 26, 2013
 

Tinerii populari din România și din opt țări europene se întrec la Festivalul „Cătălina”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 28-31 august, Palatul Copiilor va organiza cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional Concurs de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina”, ce va avea loc în Complexul Palas Mall. Festivalul va uni peste 600 de copii din mai multe țări cu scopul de a conserva și promova dansurile, cultura și porturile tradiționale.

Miercuri, 29 august, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi începând cu ora 14.00 se va desfǎşura Parada portului popular pe traseul Piaţa Palatului – str. Anastasie Panu – str. Sf. Lazăr – intrare Palas (Auchan).
Joi, 30 august, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. De asemenea, se va desfăşura dezbaterea cu tema „Valorificarea cântecului şi jocului tradiţional în arta spectacolului folcloric”. La această masă rotundă vor intra în dialog membrii juriului, conducătorii ansamblurilor folclorice, dirijori şi coregrafi.

„Este un festival care a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai respectate din România și din străinătate, dacă ținem cont că în fiecare an vin să participe. Anul acesta sunt opt țări participante, nu numai din spațiul est-carpatic, ci și din fosta Iugoslavie și comunitatea elenă și 12 ansambluri din România. Din Iași va participa Ansamblul Palatului Copiilor. Anul acesta avem o nouă secțiune de meșteșuguri artistice și tradiționale, unde vom avea ateliere deschise, creații ale copiilor. Vom avea o expoziție cu vânzare a meșterilor populari adulți. Vrem să dăm o dimensiune artistică deosebită, dar și creativă în același timp. Pot să afirm că festivalul va fi o reușită, dacă ne gândim și la componența juriului formată din specialiști”, a declarat prof. Șerban Constantin, director al Palatului Copiilor din Iași.

Juriul din acest an va fi format din Constantin Arvinte, folclorist și dirijor, coregrafii Nichita Dragomira de la Olt și Nelu Simioanca de la Bistrița și personalități ieșene, precum Carmen Olaru, director TVR Iași, Adriana Ardeleanu, Viorel Bârleanu, Irina Florian, Cristinel Iordăchoaie și Marinică Botea. Secțiunea de meșteșuguri artistice și tradiționale va avea în componența juriului specialiști de la Complexul Muzeal „Moldova” de la Palatul Culturii.

„Reușim să aducem la Iași 600 de copii. Festivalul este un miracol, un fenomen folcloric care a cuprins întreaga comunitate și este recunoscut la nivelul României. În acest an vor fi premiați toți membrii ansamblului, nu doar conducătorul ansamblului câștigător, așa cum era până anul trecut”, a precizat prof. Șerban Constantin.

La finalul festivalului, fiecare copil va pleca cu un DVD care conține informații despre ediția din 2011 a festivalului „Cătălina”, în care Iașul este prezent în imagini și se va realiza revista festivalului în 64 de pagini, care va ajunge la delegațiile străine. Fundația Apollonia va premia un ansamblu din cele trei premiate.

Ansamblul de la Palatul Copiilor din Iași cuprinde 30 de copii și se va numi începând de anul acesta „Cătălina” pentru că este brandul festivalului.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

Festival de tehnologie la Iaşi

În acest weekend ieşenii sunt aşteptaţi la o expoziţie inedită de gadgeturi şi tehnologii. Timp de trei zile, pasionaţii de inventică sunt invitaţi la cel mai mare centru comercial din Iaşi unde se desfăşoară Fest...
de
 

 
 

Moş Nicolae vine la Iaşi

La finalul acestei săptămâni, vine Moş Nicolae! Ieşenii sunt invitaţi să petreacă aceste momente în Iulius Mall, unde vor avea parte de un festival de datini şi tradiţii susţinut de copii, o competiţie de şah pent...
de
 

 

 

Sărbătoare vestimentară la Iaşi

Iaşul s-a aflat zilele acestea sub semnul extravaganţei, găzduind prima ediţie a festivalului Kasta Morrely Fashion Week. Evenimentul de anvergură internaţională a căutat să promoveze trendurile de modă, reunind desig...
de
 

 
 

Regal teatral la final de săptămână

Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr a avut la finalul acestei săptămâni o agendă extrem de ofertantă. Astfel, ediţia a VIII-a care este centrată pe genericul „Tânărul artist român”, a preze...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi