Cultura

august 26, 2013
 

Tinerii populari din România și din opt țări europene se întrec la Festivalul „Cătălina”

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 28-31 august, Palatul Copiilor va organiza cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional Concurs de Folclor pentru Copii și Tineret „Cătălina”, ce va avea loc în Complexul Palas Mall. Festivalul va uni peste 600 de copii din mai multe țări cu scopul de a conserva și promova dansurile, cultura și porturile tradiționale.

Miercuri, 29 august, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi începând cu ora 14.00 se va desfǎşura Parada portului popular pe traseul Piaţa Palatului – str. Anastasie Panu – str. Sf. Lazăr – intrare Palas (Auchan).
Joi, 30 august, va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi. De asemenea, se va desfăşura dezbaterea cu tema „Valorificarea cântecului şi jocului tradiţional în arta spectacolului folcloric”. La această masă rotundă vor intra în dialog membrii juriului, conducătorii ansamblurilor folclorice, dirijori şi coregrafi.

„Este un festival care a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai respectate din România și din străinătate, dacă ținem cont că în fiecare an vin să participe. Anul acesta sunt opt țări participante, nu numai din spațiul est-carpatic, ci și din fosta Iugoslavie și comunitatea elenă și 12 ansambluri din România. Din Iași va participa Ansamblul Palatului Copiilor. Anul acesta avem o nouă secțiune de meșteșuguri artistice și tradiționale, unde vom avea ateliere deschise, creații ale copiilor. Vom avea o expoziție cu vânzare a meșterilor populari adulți. Vrem să dăm o dimensiune artistică deosebită, dar și creativă în același timp. Pot să afirm că festivalul va fi o reușită, dacă ne gândim și la componența juriului formată din specialiști”, a declarat prof. Șerban Constantin, director al Palatului Copiilor din Iași.

Juriul din acest an va fi format din Constantin Arvinte, folclorist și dirijor, coregrafii Nichita Dragomira de la Olt și Nelu Simioanca de la Bistrița și personalități ieșene, precum Carmen Olaru, director TVR Iași, Adriana Ardeleanu, Viorel Bârleanu, Irina Florian, Cristinel Iordăchoaie și Marinică Botea. Secțiunea de meșteșuguri artistice și tradiționale va avea în componența juriului specialiști de la Complexul Muzeal „Moldova” de la Palatul Culturii.

„Reușim să aducem la Iași 600 de copii. Festivalul este un miracol, un fenomen folcloric care a cuprins întreaga comunitate și este recunoscut la nivelul României. În acest an vor fi premiați toți membrii ansamblului, nu doar conducătorul ansamblului câștigător, așa cum era până anul trecut”, a precizat prof. Șerban Constantin.

La finalul festivalului, fiecare copil va pleca cu un DVD care conține informații despre ediția din 2011 a festivalului „Cătălina”, în care Iașul este prezent în imagini și se va realiza revista festivalului în 64 de pagini, care va ajunge la delegațiile străine. Fundația Apollonia va premia un ansamblu din cele trei premiate.

Ansamblul de la Palatul Copiilor din Iași cuprinde 30 de copii și se va numi începând de anul acesta „Cătălina” pentru că este brandul festivalului.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi