Cultura

septembrie 12, 2013
 

Teatrul Odeon revine la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Teatrul Odeon Bucureşti revine, pentru a treia oară consecutiv, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași, care se va desfășura în perioada 5-11 octombrie.

Actorii de la Teatrul Odeon din București vor susține, în cea de-a doua zi a Festivalului, două spectacole. De la ora 11.30, în Sala Mare, va avea loc spectacol de teatru și muzică pentru copii „Copilăria lui Vivaldi”, regizat de Monica Ciută și interpretat de actorii Alin Olteanu, Monica Ciută, Sânziana Tarţa, Valeria Cristia, Aurelia Olteanu şi Monica Kurutz (vioară). De la ora 19.00, comedia „Natură moartă cu nepot obez”, scrisă de ieşeanul Ion Sapdaru, îi aduce la Iaşi pe actorii Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu și Nicoleta Lefter.

„Mă bucur să ne regăsim şi în acest an pe scena Teatrului «Luceafărul» participând la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, iată, la a şasea lui ediţie. Au fost  ani la rând, când  am avut ocazia să ne întâlnim cu publicul din Iaşi şi, dacă socotim că spectatorii care vedeau acum cîţiva ani «Aventurile lui Habarnam», aveau încă vârsta copilăriei, acum, adolescenţi şi tineri, vor putea vedea «Natură moartă cu nepot obez». Îi felicit pe organizatori pentru perseverenţa cu care  în fiecare an realizează această minunata întâlnire. Sper să ajungem cu bine şi la următoarele ediţii, pe care le dorim numeroase”, a precizat actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon.

Prima zi a festivalului, 5 octombrie, va fi o zi britanică, unde  Compania britanică „Noisy Oyster” va susține un spectacol nonverbal pentru cei mici, intitulat „Plain Bob- Eu sînt Bob”. De la ora 19.00, piesa de teatru care va deschide oficial stagiunea va fi susținută de Teatrul „Luceafărul” din Iași, „Prințul fericit” după Oscar Wilde, în regia lui Radu Alexandru Nica, scenografia Ioana Popescu, coregrafia Florin Fieroiu și muzica realizată de Vlaicu Golcea.

Spectacolul „Copilăria lui Vivalidi” este realizată în colaborare cu Asociaţia „Clasic e fantastic” și mai include „Copilăriile lui Mozart”, „Chopin”, „Bach”, „Beethoven”. Spectacolul spune povestecă a doi şoricei Sică şi Rică ce au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédérik Chopin. Dornici să călătorească, Sică şi Rică au intrat pe ascuns într-o valiză şi au ajuns în Italia, la Veneţia. Apă, multă apă – imaginea aceasta îi sperie pe cei doi şoricei călători. Teama lor însă dispare ca prin farmec atunci cînd descoperă că au ajuns într-o casă plină de muzică şi îl cunosc pe micuţul Antonio Vivaldi, un băieţel simpatic, cu părul roşu, un violonist minunat şi un compozitor plin de idei care îi atrage imediat în jocul lui „de-a muzica”, explicându-le cum sunetele pot vorbi, pot povesti şi pot descrie frumuseţile celor patru anotimpuri, Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna.

Comedia „Natură moartă cu nepot obez” a fost anunţată câştigătoare a Premiului UNITER pentru cea mai bună piesă, ulterior premiul i-a fost retras întrucât nu respecta regulile concursului, fiind publicată pe un site din Republica Moldova. La scurt timp după întâmplarea cu premiul UNITER,  povestea tristă, dar şi comică a lui Grasu’ Contrabasu’, a fost prezentată în formula spectacol-lectură chiar la Teatrul „Luceafărul”, în cadrul proiectului dramatIS.

Spectacolul Teatrului Odeon a fost selectat la festivaluri importante, precum Festivalul Comediei Româneşti-festCO Bucureşti, Festivalul de Dramaturgie Românească Timişoara, Festivalul de Dramaturgie Contemporană Braşov, Festivalul Naţional de Comedie Galaţi, Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru European Brăila, acum adăugîndu-li-se şi FITPT Iaşi.

Albumul Festivalului cu titlul „Un festival în imagini”, va fi lansat în cadrul evenimentului. Preţul unui bilet la „Copilăria lui Vivaldi” este 10 lei, iar la „Natura moartă cu nepot obez” prețul biletului este de 20 de lei.

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

Spectacolele lunii ianuarie, Teatrul Național Iași

Debutul noului an la Iași va fi marcat de o serie de spectacole de teatru ce promit să mențină vie iubirea de frumos a ieșenilor. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” ne oferă, pe 7 ianuarie, piesa „Schimbarea”, ...
de
 

 
 

Festival de tehnologie la Iaşi

În acest weekend ieşenii sunt aşteptaţi la o expoziţie inedită de gadgeturi şi tehnologii. Timp de trei zile, pasionaţii de inventică sunt invitaţi la cel mai mare centru comercial din Iaşi unde se desfăşoară Fest...
de
 

 

 

Moş Nicolae vine la Iaşi

La finalul acestei săptămâni, vine Moş Nicolae! Ieşenii sunt invitaţi să petreacă aceste momente în Iulius Mall, unde vor avea parte de un festival de datini şi tradiţii susţinut de copii, o competiţie de şah pent...
de
 

 
 

,,Fata fără zestre” în premieră, la Iaşi

Într-o recentă conferinţă de presă desfăşurată la Atenenul Tătăraşi, s-a discutat despre premiera spectacolului de teatru ,, Fata fără zestre”. Scenariul este o poveste de dragoste întmplată într-o lume a băr...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi