Cultura

septembrie 12, 2013
 

Teatrul Odeon revine la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Teatrul Odeon Bucureşti revine, pentru a treia oară consecutiv, la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), organizat de Teatrul „Luceafărul” din Iași, care se va desfășura în perioada 5-11 octombrie.

Actorii de la Teatrul Odeon din București vor susține, în cea de-a doua zi a Festivalului, două spectacole. De la ora 11.30, în Sala Mare, va avea loc spectacol de teatru și muzică pentru copii „Copilăria lui Vivaldi”, regizat de Monica Ciută și interpretat de actorii Alin Olteanu, Monica Ciută, Sânziana Tarţa, Valeria Cristia, Aurelia Olteanu şi Monica Kurutz (vioară). De la ora 19.00, comedia „Natură moartă cu nepot obez”, scrisă de ieşeanul Ion Sapdaru, îi aduce la Iaşi pe actorii Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Oana Ştefănescu și Nicoleta Lefter.

„Mă bucur să ne regăsim şi în acest an pe scena Teatrului «Luceafărul» participând la Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr, iată, la a şasea lui ediţie. Au fost  ani la rând, când  am avut ocazia să ne întâlnim cu publicul din Iaşi şi, dacă socotim că spectatorii care vedeau acum cîţiva ani «Aventurile lui Habarnam», aveau încă vârsta copilăriei, acum, adolescenţi şi tineri, vor putea vedea «Natură moartă cu nepot obez». Îi felicit pe organizatori pentru perseverenţa cu care  în fiecare an realizează această minunata întâlnire. Sper să ajungem cu bine şi la următoarele ediţii, pe care le dorim numeroase”, a precizat actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon.

Prima zi a festivalului, 5 octombrie, va fi o zi britanică, unde  Compania britanică „Noisy Oyster” va susține un spectacol nonverbal pentru cei mici, intitulat „Plain Bob- Eu sînt Bob”. De la ora 19.00, piesa de teatru care va deschide oficial stagiunea va fi susținută de Teatrul „Luceafărul” din Iași, „Prințul fericit” după Oscar Wilde, în regia lui Radu Alexandru Nica, scenografia Ioana Popescu, coregrafia Florin Fieroiu și muzica realizată de Vlaicu Golcea.

Spectacolul „Copilăria lui Vivalidi” este realizată în colaborare cu Asociaţia „Clasic e fantastic” și mai include „Copilăriile lui Mozart”, „Chopin”, „Bach”, „Beethoven”. Spectacolul spune povestecă a doi şoricei Sică şi Rică ce au trăit, pe rând, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Frédérik Chopin. Dornici să călătorească, Sică şi Rică au intrat pe ascuns într-o valiză şi au ajuns în Italia, la Veneţia. Apă, multă apă – imaginea aceasta îi sperie pe cei doi şoricei călători. Teama lor însă dispare ca prin farmec atunci cînd descoperă că au ajuns într-o casă plină de muzică şi îl cunosc pe micuţul Antonio Vivaldi, un băieţel simpatic, cu părul roşu, un violonist minunat şi un compozitor plin de idei care îi atrage imediat în jocul lui „de-a muzica”, explicându-le cum sunetele pot vorbi, pot povesti şi pot descrie frumuseţile celor patru anotimpuri, Primăvara, Vara, Toamna şi Iarna.

Comedia „Natură moartă cu nepot obez” a fost anunţată câştigătoare a Premiului UNITER pentru cea mai bună piesă, ulterior premiul i-a fost retras întrucât nu respecta regulile concursului, fiind publicată pe un site din Republica Moldova. La scurt timp după întâmplarea cu premiul UNITER,  povestea tristă, dar şi comică a lui Grasu’ Contrabasu’, a fost prezentată în formula spectacol-lectură chiar la Teatrul „Luceafărul”, în cadrul proiectului dramatIS.

Spectacolul Teatrului Odeon a fost selectat la festivaluri importante, precum Festivalul Comediei Româneşti-festCO Bucureşti, Festivalul de Dramaturgie Românească Timişoara, Festivalul de Dramaturgie Contemporană Braşov, Festivalul Naţional de Comedie Galaţi, Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru European Brăila, acum adăugîndu-li-se şi FITPT Iaşi.

Albumul Festivalului cu titlul „Un festival în imagini”, va fi lansat în cadrul evenimentului. Preţul unui bilet la „Copilăria lui Vivaldi” este 10 lei, iar la „Natura moartă cu nepot obez” prețul biletului este de 20 de lei.

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi