Cultura

martie 20, 2013
 

Soții Perjovschi au primit aseară Premiul Prințesa Margriet!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Aseară, Fundaţia Culturală Europeană le-a decernat artiştilor români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorului de origine israeliană stabilit în Germania, Yoel Gamzou, Premiul Prinţesa Margriet.

Ceremonia a avut loc la Centrul Cultural Egg din Bruxelles în prezenţa a peste 300 de persoane. Premiul le-a fost înmânat laureaţilor de către Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei. Discursul de deschidere a fost susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien a Olandei, în prezenţa Prinţesei Astrid a Belgiei.

„Laureaţii din acest an ne obligă să privim critic atât spre trecutul nostru cât şi spre viitor”, a declarat Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien în discursul de deschidere. „Astfel, ei ne determină şi ne provoacă să ne desenăm un nou set de parametri, o nouă hartă mentală spre o Europă mai deschisă, mai democratică şi mai cuprinzătoare”.

Lia Perjovschi: „Totul este gol. Atomul, mintea, universul. Dacă vrem să ştim mai multe, trebuie să creăm”.

Dan Perjovschi: „Nu mă consider un artist angajat sau un artist care face politică, dar desenele mele au această putere. Desenez ca să înţeleg, exact din acelaşi motiv pe care l-a invocat Lia”.

Yoel Gamzou: „Spectatorii noştri pot detecta sinceritatea mai bine decât o pot face specialiştii”.

Din juriul Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene au făcut parte Jan Dibbets, un artist de renume internaţional din Amsterdam, Christian Esch, directorul NRW Kultursekretariat din Wuppertal, curatorul şi criticul de artă Mari Lind de la Tensta Konsthall din Stockholm, Els van der Plas, directorul general al Muziektheater din Amsterdam şi Secretarul General al Casei pentru Cooperare din Nicosia, Rana Zincir Celal. Aceştia şi-au exprimat aprecierea faţă de laureaţi, aleşi dintr-o listă de artişti nominalizaţi de experţi din întreaga lume. Kristine Stiles, de la Duke University, şi filozoful olandez şi directorul al Nexus Institute, Rob Riemen, au ţinut Laudatio pentru Lia şi Dan Perjovschi, respectiv pentru Yoel Gamzou.

Juriul i-a ales pe Lia şi Dan Perjovschi atât pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat în construirea unei comunităţi culturale în România începând cu sfârşitul anilor ’80, cât şi pentru relevanţa europeană a acesteia şi pentru impactul său global.

Yoel Gamzou (Berlin, Germania) este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru şi director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul Premiului Prinţesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru excepţionalul său talent şi pentru energia cu care inspiră generaţii de muzicieni şi de spectatori din întreaga Europă.

Premiul, care s-a împărţit între cei trei laureaţi, are o valoare totală de 50.000 de euro. Premiul Prinţesa Margriet – un omagiu adus Alteţei Sale Regale Prinţesa Margriet a Olandei, care a fost preşedinta Fundaţiei Culturale Europene în perioada 1983-2007 – a fost decernat pentru prima oară în 2008 de Fundaţia Culturală Europeană în parteneriat cu Ministerul Olandez al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei şi cu Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.

 
 

 

Omagierea seniorilor artei ieşene

La Casa cu absidă a avut loc marţi, 27 octombrie, festivitatea de premiere a seniorilor artei ieşene. Iniţiativa acestui proiect aparţine Primăriei Municipiului Iaşi, reprezentând o preţuire a celor care, prin activita...
de
 

 
 

Celebrarea artiştilor plastici la Iaşi

Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iaşi a fost gazda vernisajului expoziţiei Artis 2015. Evenimentul a avut loc marţi seară, fiind precedat de o gală de decernare a Premiilor Artis 2015 şi a premi...
de
 

 
 

Terminal nou la Aeroportul Iaşi

În urmă cu câteva zile, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi a anunţat inaugurarea noului terminal pentru pasageri. La evenimentul ce va avea loc sâmbătă, sunt invitate oficialităţi locale, dar şi de la Bucure...
de
 

 

 

Ieşenii au căldură în calorifere

Din cauza temperaturilor scăzute din ultima perioadă, ieşenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare au de sâmbătă căldură în calorifere. Cu toate acestea, nu toţii locatarii vor să beneficieze încă de a...
de
 

 
 

Mii de pelerini, prin ploaie, pe Calea Sfinţilor

Au îndurat vântul rece şi ploaia, arătând că vremea rea nu poate sta în calea credinţei lor. Mii de credincioşi au luat parte duminică seară la procesiunea Calea Sfinţilor, în care moaştele Sfintei Cuvioase Parasc...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi