Cultura

martie 20, 2013
 

Soții Perjovschi au primit aseară Premiul Prințesa Margriet!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Aseară, Fundaţia Culturală Europeană le-a decernat artiştilor români Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorului de origine israeliană stabilit în Germania, Yoel Gamzou, Premiul Prinţesa Margriet.

Ceremonia a avut loc la Centrul Cultural Egg din Bruxelles în prezenţa a peste 300 de persoane. Premiul le-a fost înmânat laureaţilor de către Alteţa Sa Regală Prinţesa Margriet a Olandei. Discursul de deschidere a fost susţinut de Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien a Olandei, în prezenţa Prinţesei Astrid a Belgiei.

„Laureaţii din acest an ne obligă să privim critic atât spre trecutul nostru cât şi spre viitor”, a declarat Alteţa Sa Regală Prinţesa Laurentien în discursul de deschidere. „Astfel, ei ne determină şi ne provoacă să ne desenăm un nou set de parametri, o nouă hartă mentală spre o Europă mai deschisă, mai democratică şi mai cuprinzătoare”.

Lia Perjovschi: „Totul este gol. Atomul, mintea, universul. Dacă vrem să ştim mai multe, trebuie să creăm”.

Dan Perjovschi: „Nu mă consider un artist angajat sau un artist care face politică, dar desenele mele au această putere. Desenez ca să înţeleg, exact din acelaşi motiv pe care l-a invocat Lia”.

Yoel Gamzou: „Spectatorii noştri pot detecta sinceritatea mai bine decât o pot face specialiştii”.

Din juriul Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene au făcut parte Jan Dibbets, un artist de renume internaţional din Amsterdam, Christian Esch, directorul NRW Kultursekretariat din Wuppertal, curatorul şi criticul de artă Mari Lind de la Tensta Konsthall din Stockholm, Els van der Plas, directorul general al Muziektheater din Amsterdam şi Secretarul General al Casei pentru Cooperare din Nicosia, Rana Zincir Celal. Aceştia şi-au exprimat aprecierea faţă de laureaţi, aleşi dintr-o listă de artişti nominalizaţi de experţi din întreaga lume. Kristine Stiles, de la Duke University, şi filozoful olandez şi directorul al Nexus Institute, Rob Riemen, au ţinut Laudatio pentru Lia şi Dan Perjovschi, respectiv pentru Yoel Gamzou.

Juriul i-a ales pe Lia şi Dan Perjovschi atât pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat în construirea unei comunităţi culturale în România începând cu sfârşitul anilor ’80, cât şi pentru relevanţa europeană a acesteia şi pentru impactul său global.

Yoel Gamzou (Berlin, Germania) este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru şi director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul Premiului Prinţesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru excepţionalul său talent şi pentru energia cu care inspiră generaţii de muzicieni şi de spectatori din întreaga Europă.

Premiul, care s-a împărţit între cei trei laureaţi, are o valoare totală de 50.000 de euro. Premiul Prinţesa Margriet – un omagiu adus Alteţei Sale Regale Prinţesa Margriet a Olandei, care a fost preşedinta Fundaţiei Culturale Europene în perioada 1983-2007 – a fost decernat pentru prima oară în 2008 de Fundaţia Culturală Europeană în parteneriat cu Ministerul Olandez al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei şi cu Ministerul Olandez al Afacerilor Externe.

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi