Cultura

octombrie 22, 2013
 

Profesioniștii cărții se întâlnesc la Iași

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Miercuri, 23 octombrie, va începe prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT), care va aduce la Iași peste 100 de profesionişti ai cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate. Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali. Cu prilejul festivalului, va fi amplasată în fața Palatului Culturii Casa FILIT, unde se vor desfășura evenimentele de amiază și de noapte, lecturi, dezbateri, concerte dar și o noapte albă de poezie și jazz. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la Teatrul Național, de la ora 19.00.

„Sunt patru mari piloni pe care acest festival se va desfășura. Primul este cel legat de prezența marilor scriitori cunoscuți în toată lumea, cu opere, vânzări sau premii. În fiecare an vom avea un premiant Nobel. În acest an am avut o întâmplare nefericită, (iar Herta Muller nu va mai putea participa, n.r.). Al doilea pilon se referă la implicarea instituțiilor culturale din județul nostru, Opera și Filarmonica, și din țară, Asociația Editorilor Români, care susține Boookfest. Al treilea este mediul academic și educațional. Copiii Iașului și ai României au ocazia să se întâlnescă cu cei mai importanți scriitori. Al patrulea pilon este cel care ține de Casa FILIT. Dacă serile vor fi pline de evenimente la Teatrul Național, zilele și nopțile vor fi ocupate de Casa FILIT”, a declarat Cristian Adomniței, președintele Consiliului Județean Iași.

Președintele CJ a subliniat și importanța sprijinului oferit de Banca Națională a României, nu din punct de vedere financiar, ci din punctul de vedere al excelenței sale în societatea românească, spunând că „asocierea brandului FILIT cu BNR nu poate fi decât de foarte bun augur pentru ambele părți”.

Iașul și locul său pe harta culturală a României

La această primă ediție, Opera Națională Română din Iași va deschide festivalul cu fragmente din spectacolul de operă „Indiile Galante” de Jean Philippe Rameau, montat pentru prima dată de regizorul Andrei Șerban, care s-a bucurat de o apreciere deosebită și în cadrul „Serii Valorilor”, care a avut loc luni, 14 octombrie.  „Sunt fericită că Indiile Galante vor fi vizionate de distinșii oaspeți. Am oferit acest spectacol care este cel mai premiat și considerat cel mai bun spectacol de operă din România. Deschidem festivalul cu Indiile Galante și spectacolul de închidere va fi de Operă, operetă și musicaluri. Sunt sigură că acest eveniment va căpăta o amploare din ce în ce mai mare”,  a declarat Beatrice Rancea, manager ONRI.

Directorul General al Filarmonicii de Stat „Moldova” din Iasi, Bujor Prelipceanu, a felicitat organizatorii acestui festival pentru că au reușit să ocupe acea nișă liberă din domeniul literaturii și a traducerii din România, iar pentru că unirea celor mai importante instituții culturale a creat ceva inedit la „Seara Valorilor”, și la acest festival Filarmonica va cânta pe scena Teatrului Național.  „Acest eveniment nu mă impresionează datorită dimensiunii sale gigantice, ci pentru inițiativa de a organiza aceste evenimente, de dimineață până seara. La fiecare oră se întâmplă ceva. Iașul s-a trezit în sfârșit la viață. Este un eveniment în care cartea își dă mâna cu Opera, Filarmonica, această împletire a artelor fiind benefică”.

Mihai Mitrică, directorul executiv al Asociației Editorilor din România, a precizat faptul că prin organizarea acestui festival Iașul are acum posiblitatea strategică de a-și găsi locul pe care și-l caută de decenii pe harta culturală a României. Salonul de carte BOOKFEST, va avea loc în perioada 25 – 27 octombrie, în Sala Paşilor Pierduţi a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde publicul ieşean se va putea întâlni cu oferta de carte a celor mai importante edituri din România şi va putea participa la evenimente ai căror protagonişti vor fi autorii invitaţi în cadrul FILIT, dar şi oaspeţi speciali ai expozanţilor. Parteneriatul dintre FILIT și Bookfest reprezintă „încununarea rețetei aproape perfecte”.

Aproximativ 30.000 de volume îi vor aștepta pe vizitatorii Bookfest Iași, majoritatea cu reduceri de aproximativ 50% față de prețul din librării, aduse de cele mai importante edituri din țară –Humanitas, Polirom, Curtea Veche, Rao, Litera, Art, All, Corint, Nemira, Eikon, Trei, dar și puternice edituri locale ca Gama, Doxologia sau Adenium.

FILIT-ul și locul său pe harta Europei

Toate aceste activități de pe parcursul zilei și numărul mare de invitați fac ca FILIT să fie comparabil cu orice festival mare din Europa. „Iar faptul că nu se poate ajunge la toate evenimentele te face să îți dorești să participi și la următoarea ediție”, apreciază Dan Lungu, directorul Muzeului Literaturii Române Iași. „Dimineața avem un modul pedagogic profesional. Autorii vor merge în școli, licee și universități pentru întâlniri cu publicul educațional. Vor mai fi și întâlnirile profesionale dintre traducători și scriitori, traducători și editori și traducători cu studenții de la Traductologie. După amiază avem lecturi încrucișate la Casa FILIT, sistem pavilionar din fața Palatului Culturii, unde în fiecare după-amiază vor fi câte trei evenimente: lecturi publice, autori de primă mână români și străini. După care seara ne mutăm la Teatrul Național. După spectacol ne întoarcem la casa FILIT, unde mai avem concerte sau  o noapte albă a poeziei și a muzicii cu 25 de autori, majoritatea români și tineri. Tânără generație de poeți români va fi prezentă o noapte întreagă la FILIT”, a declarat Dan Lungu.

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) se va desfășura în perioada 23-27 octombrie.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Tramvaiul Literaturii, la plimbare prin oraş

Astăzi, în rondul din Târgu Cucu, a avut loc prezentarea celui de-al cincilea tramvai personalizat prin pictură, „Tramvaiul Literaturii ”. Inițiat de Asociația TramClub Iaşi, în colaborare cu National Paints, regia ...
de
 

 
 

S-a publicat programul FILIT 2015

Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) au făcut public programul evenimentelor care se vor desfășura în perioada 2-4 octombrie 2015. Programul conține zeci de evenimente dedica...
de
 

 
 

Ediţia FILIT din acest an nu va mai avea loc

Organizatorii FILIT au anunţat în seara de 24 iunie că ediţia din acest an, programată la începutul lunii octombrie, nu va mai avea loc. Iată comunicatul transmis de Biroul de presa FILIT Iasi: «Organizatorii Festivalul...
de
 

 

 

De la festival la platformă literară: FILIT 2015

În holul Muzeului Literaturii Române – Casa Pogor, s-a desfășurat astăzi, de la ora 11.00, conferința de presă a Festivalului Internațional de literatură și traducere Iași – FILIT, care în 2015 ajunge la...
de
 

 
 

Astăzi debutează Salonul de carte Bookfest la Iași!

Vizitatorii Salonului Bookfest – deschis de azi până duminică la Sala Pașilor Pierduți – își vor putea completa bibliotecile cu volume ale autorilor preferați și vor putea obține autografe de la scriitori...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi