Cultura

septembrie 23, 2013
 

Opera Națională Română din Iași deschide noua stagiune cu un concert în aer liber

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , , ,

Sâmbătă, 28 septembrie, Opera Națională Română Iași deschide stagiunea 2013- 2014 cu un spectacol inedit în aer liber, pe pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt. Evenimentul, aflat la cea de-a treia ediție, se va desfășura sub genericul „Magia serii în sunet și lumină”, începând cu ora 20.30. Timp de o oră și jumătate, vor evolua soliștii, corul și orchestra în concert, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Soliștii Jean Kristoff Bouton, Andrei Fermeșanu, Cristina Grigoraș, Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată, Florentina Onică, Maria Macsim Nicoară, Diana Bucur, Octavian Dumitru, Ciprian Marele, Irina Scafaru, Adrian Ionescu, Elena Roșca, Laura Scripcaru și Florin Guzgă vor interpreta arii celebre din operele unor mari compozitori precum Giuseppe Verdi, Georges Bizet, Franz Lehár, Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart și alții.

În această nouă stagiune, managerul Beatrice Rancea precizează că vor avea loc mai multe debuturi și producții noi.

„Opera Națională Română din Iași se pregătește pentru deschiderea stagiunii, din nou un spectacol în aer liber, a treia seară a «Magiei serii în sunet și lumină». Ne pregătim să primim mai mult de 7.000 se spectatori, în fața cărora vom prezenta orchestra, corul și soliștii Operei. Vor fi uverturi, arii celebre, momente de cor deosebite. Am pregătit un repertoriu care va impresiona publicul nostru. Vom avea amplasate mai multe scene și ecrane. Va fi o Gală de Operă, Operetă și musicaluri. După acest concert vom deschide stagiunea cu spectacolul «Aida». Urmează «Indiile galante», cel mai premiat spectacol al anului, după care pregătim două debuturi importante în producția «Bărbierul din Sevilla»”, a declarat Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași. 

Opera Națională Română din Iași va avea două deschideri, una în aer liber, sâmbătă, 28 septembrie, și alta la sediul instituției, pe 9 octombrie, unde va fi interpretată ultima premieră a stagiunii trecute, și anume „Aida”, unde va debuta soprana Simona Titianu.

După aceste spectacole, Opera va participa la Festivalul de Național de Teatru „I.L.Caragiale” din București, care se va desfășura în perioada 25 octombrie- 3 noiembrie. Datorită cererii mari de bilete, Opera va interpreta în trei zile cinci reprezentații. „Este o recunoaștere a spectacolelor în regia lui Andrei Șerban. Datorită cererii de bilete, vom juca cinci spectacole, în afară de deschiderea care va fi pe 25 octombrie”,  a mai precizat managerul Beatrice Rancea.

În aceeași săptămână se va juca „Indiile galante”, în regia lui Andrei Șerban, dirijat de Gabriel Bebeșelea, spectacolul care a primit anul trecut premiul pentru cea mai bună producție de Operă, iar regizorul Andrei Șerban a fost considerat cel mai bun regizor de operă la Gală.  Pe 20 octombrie, la Operă va avea loc spectacolul „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, dirijat de David Crescenzi.

„Un debut important vom avea în reluarea spectacolului «Bărbierul din Sevillia». A trebuit să refacem decorul pentru că premierea a fost făcută la Casa de Cultură a Studenților și nu s-a potrivit la Sala Mare. Practic, este o producție nouă, care s-a bucurat de succes. A avut o regie deosebită, iar prestația maestrului David Crescenzi a fost remarcabilă. Pregătim  două debuturi importante, a tenorului Andrei Fermeșanu și  baritonului Jean Cristo Bouton. Menționez aceste debuturi pentru că am trimis scrisori de intenție operelor din țară, deja fiind în competiție pentru a doua ediție a Galei premiilor Operelor Naționale și ne dorim ca și de această dată Opera să fie prezentă la toate categoriile cu creații importante, de interpretare, scenografie”.

În lunile noiembrie și decembrie vor  reveni pe scena Operei producții care nu au mai fost jucate de un an și jumătate, precum „Pescuitorii de perle”, „Văduva veselă” și „Elixirul dragostei”. Pe 3 noiembrie va fi un spectacol aniversar, în care se vor sărbători 57 de ani de la înființarea Operei Naționale Române din Iași și se va interpreta „Tosca” de Giacomo Puccini, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.

Pe 23 și 27 octombrie, Opera va concerta în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT)din Iași. Pe 23 octombrie va fi interpretată piesa „Troienele” după Euripide în regia lui Andrei Șerban, iar pe 27 octombrie, va fi organizată Gala extraordinară de operă, operetă și musical-uri celebre, unde vor interpreta soliștii, orchestra și corul de copii „Juniorii Operei”.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Ritmuri de jazz la Iaşi

Unul dintre cei mai importanţi cântăreţi români de jazz, Ion Baciu Junior, a concertat miercuri seară la Iaşi. Născut într-o familie cu tradiţie muzicală, tatăl fiind dirijor al Filarmonicii „Moldova”din Iaşi, ...
de
 

 
 

Mega concert în Piaţa Palatului

În această seară, de la ora 19.00, pe scena din faţa Palatului Culturii, trei nume mari vor cânta şi încânta ieşenii. Este vorba de James Arthur, Smiley şi Delia. Concertul vine să încheie cea de-a XXIV-a ediție a ...
de
 

 
 

Demitere de marcă în Primărie

Mulţi ieşeni ar putea fi dezamăgiţi de concertul organizat cu ocazia Sărbătorilor Iaşului. Primarul interimar al municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a organizat astăzi o conferinţă de presă. În cadrul acesteia, edilu...
de
 

 

 

Concert la Ateneul Tătărași, cu Mike Godoroja & Blue Spirit

Ateneul Tătărași vă roagă să aveți o viață frumoasă și vă invită sâmbătă, 10 octombrie 2015, de la ora 19.00, la un concert susținut de Mike Godoroja & Blue Spirit, în sala mare de la Ateneul Tătărași. ...
de
 

 
 

Tramvaiul Literaturii, la plimbare prin oraş

Astăzi, în rondul din Târgu Cucu, a avut loc prezentarea celui de-al cincilea tramvai personalizat prin pictură, „Tramvaiul Literaturii ”. Inițiat de Asociația TramClub Iaşi, în colaborare cu National Paints, regia ...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi