Cultura

noiembrie 30, 2014
 

Festivalul «Zile şi nopţi de teatru la Brăila»

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Brăilenii amatori de artă dramatică se vor bucura în perioada 1 – 7 decembrie de un adevărat festin. Cele mai interesante spectacole din Bucureşti şi din ţară se vor juca pe scenele noastre. Sunt incluse în acest circuit teatral sala Studio a Teatrului „Maria Filotti”, unde spectacolele sunt programate de la ora 20.00, şi sala Casei Tineretului, unde ora de începere este 18.00.

Luni, 1 decembrie, la Casa Tineretului festivalul se va deschide cu un spectacol al Teatrului „Masca”, „Acul cumentrei Gurton”, în regia lui Mihai Mălaimare. Mai târziu, în sala Studio, o companie particulară din Bucureşti va prezenta spectacolul de teatru-dans „Zic zac”, realizat de Andreea Gavriliu, despre problemele şi angoasele omului modern.

Marţi, de la ora 18.00, la Casa Tineretului împătimiţii de Afrim îşi vor putea primi prima doză a festivalului. Subintitulat „concert remix-uri Maria Tănase”, spectacolul, o producţie UNITER, va însemna o suită de 13 melodii din repertoriul faimoasei Mării, electro-orchestrate live de Vlaicu Golcea, cântate cu imaginaţie şi umor de 15 dintre participanţii la Gala „Hop”. În sala Studio, se va putea viziona apoi celebra piesă „American Buffalo” de David Mamet, pusă în scenă de Vlad Massaci la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov.

Miercuri, la Casa Tineretului se joacă piesa „Clasa noastră” de Tadeusz Slobodzianek, în regia Luminiţei Ticu de la Teatrul „Eugen Ionesco” din Chişinău, un spectacol dur în care este vorba de stalinism, nazism şi discriminare. În sala Studio, de la ora 20.30, Teatrul „Odeon” va prezenta piesa „Linişte! Sărut. Acţiune!”, în regia lui Peter Kerek. Este o comedie de bună calitate, care dezvăluie pregătirile realizate pentru turnarea unui film de dragoste. Ce se petrece pe platou, relaţiile particulare din „culise” dintre membrii echipei de realizatori, totul este tratat cu ironie fină care conduce către un umor irezistibil.

Joi, la Casa Tineretului, Teatrul „Bulandra” oferă piesa „Arta” de Yasmina Reza, în regia lui Cristi Juncu. Un spectacol apreciat de critică drept remarcabil, o comedie spumoasă bazată pe un text distins cu Premiul Moliere. În sala Studio se va juca „Pescăruşul” de Cehov, o montare experiment semnată de actriţa Antoaneta Cojocaru la Teatrul „Bulandra”.

Vineri, la Casa Tineretului din nou Cehov. De această dată piesa „Cerere în căsătorie”, regizată de Felix Alexa la Teatrul „Fani Tardini” din Galaţi. O tragi-comedie despre stări extreme, oameni în criză aflaţi la graniţa fragilă dintre ridicol şi tragic, excesiv de sensibili şi de o duritate inconştientă. „Nebun din dragoste” de Sam Shepard, în regia lui Claudiu Goga, de la Teatrul Naţional Bucureşti, se va juca la sala Studio. O poveste de dragoste bazată pe suferinţă, pe obsesia care distruge o pasiune întunecată.

Sâmbătă de la ora 17.30, la Casa Tineretului brăilenii îşi vor primi şi cea de-a doua doză promisă de Afrim, „Când ploaia se va opri” de Andrew Bovell, spectacol montat la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti. Apoi, de la 20.30, în sala Studio, compania Unteatru va prezenta spectacolul „Trădare” de Harold Pinter, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi englezi contemporani, regizat de Sânziana Stoican. Pinter a imaginat o poveste despre dragoste şi trădare, urmărind schimbările care intervin într-un cuplu într-o perioadă de şapte ani.

Festivalul se va încheia duminică, prilej cu care vor fi prezentate trei spectacole. De la ora 12.00, la Casa Tineretului, se va juca „Paparazzi sau cronica unui răsărit de soare avortat” de Matei Vişniec. Piesa, regizată de Cristian Gheorghe la Teatrul „Victor Ion Popa” din Bârlad se înscrie în tradiţia teatrului absurd marca Vişniec, în care apocalipsa vine pe nesimţite într-o lume ruptă între mercantilism şi dorinţa irepresibilă de comunicare. De la 17.30, în sala Studio se va juca piesa din repertoriul teatrului „Maria Filotti”, „Îndoiala”, iar de la ora 20.00, la Casa Tineretului va fi prezentat spectacolul „O…ladă”, creaţie colectivă după Ion Creangă, în regia lui Alexandru Dabija, de la Teatrul Tineretului Piatra Neamt, reinterpretare a binecunoscutelor poveşti „Punguţa cu doi bani” şi „Fata babei şi fata moşneagului”.

                      Prof.univ.Asoc. Pompiliu COMŞA, Universitatea APOLLONIA Iaşi





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi