Cultura

august 1, 2013
 

Festivalul „Dilema Veche” revine în peisajul cultural românesc

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 30 august-1 septembrie, va avea loc la Cetatea Alba-Iulia a doua ediție a Festivalului „Dilema Veche”. Anul acesta echipa organizatoare vrea să extindă festivalul, cuprinzând pe lângă zona cinematografică și cultura urbană și rurală a României.

Festivalul va debuta vineri, 30 august, de la ora 19.00, cu discursul lui Andrei Pleșu, directorul fondator al revistei „Dilema Veche”. Conferința va avea ca subiect principal bătrânețea, fiind surprinse neliniștile, întrebările și bucuriile acestei perioade a vieții.

La eveniment vor participa scriitori consacrați și oameni din presa românească, precum Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Liviu Papadima, Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea, Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian și Ioana Pârvulescu.

În cadrul festivalului va avea loc ceremonialul de schimbare a gărzilor Cetății, piese de teatru și dans, proiecție de film, printre care și filmul de debut al regizoarei Iulia Rugină, „Love Building”. Pe lângă aceste activități vor avea loc conferințe despre meserii tradiționale, dezbateri, târg de meserii tradiționale, lansări de carte, expoziții, concerte de muzică rock, indie și jazz, ateliere de scriere creativă și de benzi desenate, expoziția de fotografie cu imagini din Himalaya și spectacolul de teatru-labirint.

„Spre deosebire de festivalurile «de gen», noi oferim o experienţă culturală unică. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfârşit de săptămână. Poţi oricând să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema Veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, alături de comunitatea locală”, a declarat pentru „Dilema Veche”, Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema veche” şi directorul Festivalului.

În prima zi a festivalului va avea loc un spectacol realizat pentru Traseul Porților Cetății de către Centrul Național al Dansului  din București, cu participarea lui Răzvan Mazilu, și se va încheia cu proiecţia filmului „Searching for Sugar Man”, premiat în 2013 cu Oscar pentru cel mai bun film documentar.

În ultima zi a festivalului va avea loc un dialog între Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu,  iar concertul susținut de Fanfara Ciocârlia va încheia cea de-a doua ediție a Festivalului „Dilema Veche”.

Organizatorii au creat o aplicație pentru tehnologiile cu sistem Android pentru a fi urmărite mai ușor programul Festivalului în ordine cronologică, materialele video şi informaţiile utile despre Alba Iulia. De asemenea, aplicația are integrată o hartă Google Maps unde se pot vedea locurile de desfășurare ale fiecărui eveniment.

Evenimentul este organizat de revista „Dilema Veche” în parteneriat cu Asociația „Oameni cu dileme”, Consiliul Județean Alba Iulia și Primăria Alba-Iulia, care au contribuit cu 150.000 de lei.

Programul complet se găsește pe site-ul Festivalului www.festival.dilemaveche.ro

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Festival internaţional de Muzică pentru Copii, la Iaşi

Asociaţia Music for Kids şi City Hall Iaşi organizează a 7-a ediţie a Festivalului internaţional de Muzică pentru Copii şi Adolescenţi. Evenimentul este o competiţie de interpretare care are drept scop promovarea tine...
de
 

 
 

Festival de tehnologie la Iaşi

În acest weekend ieşenii sunt aşteptaţi la o expoziţie inedită de gadgeturi şi tehnologii. Timp de trei zile, pasionaţii de inventică sunt invitaţi la cel mai mare centru comercial din Iaşi unde se desfăşoară Fest...
de
 

 
 

Moş Nicolae vine la Iaşi

La finalul acestei săptămâni, vine Moş Nicolae! Ieşenii sunt invitaţi să petreacă aceste momente în Iulius Mall, unde vor avea parte de un festival de datini şi tradiţii susţinut de copii, o competiţie de şah pent...
de
 

 

 

Ritmuri de jazz la Iaşi

Unul dintre cei mai importanţi cântăreţi români de jazz, Ion Baciu Junior, a concertat miercuri seară la Iaşi. Născut într-o familie cu tradiţie muzicală, tatăl fiind dirijor al Filarmonicii „Moldova”din Iaşi, ...
de
 

 
 

Sărbătoare vestimentară la Iaşi

Iaşul s-a aflat zilele acestea sub semnul extravaganţei, găzduind prima ediţie a festivalului Kasta Morrely Fashion Week. Evenimentul de anvergură internaţională a căutat să promoveze trendurile de modă, reunind desig...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi