Cultura

august 1, 2013
 

Festivalul „Dilema Veche” revine în peisajul cultural românesc

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , , ,

În perioada 30 august-1 septembrie, va avea loc la Cetatea Alba-Iulia a doua ediție a Festivalului „Dilema Veche”. Anul acesta echipa organizatoare vrea să extindă festivalul, cuprinzând pe lângă zona cinematografică și cultura urbană și rurală a României.

Festivalul va debuta vineri, 30 august, de la ora 19.00, cu discursul lui Andrei Pleșu, directorul fondator al revistei „Dilema Veche”. Conferința va avea ca subiect principal bătrânețea, fiind surprinse neliniștile, întrebările și bucuriile acestei perioade a vieții.

La eveniment vor participa scriitori consacrați și oameni din presa românească, precum Radu Paraschivescu, Cătălin Ştefănescu şi Liviu Papadima, Radu Vancu, Claudiu Komartin, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan Coman, Andrei Bodiu, Aurel Pantea, Adela Greceanu, Domnica Drumea, Florin Lăzărescu, Matei Florian, Filip Florian și Ioana Pârvulescu.

În cadrul festivalului va avea loc ceremonialul de schimbare a gărzilor Cetății, piese de teatru și dans, proiecție de film, printre care și filmul de debut al regizoarei Iulia Rugină, „Love Building”. Pe lângă aceste activități vor avea loc conferințe despre meserii tradiționale, dezbateri, târg de meserii tradiționale, lansări de carte, expoziții, concerte de muzică rock, indie și jazz, ateliere de scriere creativă și de benzi desenate, expoziția de fotografie cu imagini din Himalaya și spectacolul de teatru-labirint.

„Spre deosebire de festivalurile «de gen», noi oferim o experienţă culturală unică. Aducem la un loc mai multe domenii ale culturii şi artelor, concentrate pe parcursul unui sfârşit de săptămână. Poţi oricând să vezi un film, un spectacol sau să asişti la un concert. Dar numai la Festivalul Dilema Veche poţi interacţiona, timp de trei zile, cu scriitorii, artiştii şi muzicienii invitaţi, în spaţiul unic al Cetăţii Alba Carolina, alături de comunitatea locală”, a declarat pentru „Dilema Veche”, Mircea Vasilescu, redactor-şef „Dilema veche” şi directorul Festivalului.

În prima zi a festivalului va avea loc un spectacol realizat pentru Traseul Porților Cetății de către Centrul Național al Dansului  din București, cu participarea lui Răzvan Mazilu, și se va încheia cu proiecţia filmului „Searching for Sugar Man”, premiat în 2013 cu Oscar pentru cel mai bun film documentar.

În ultima zi a festivalului va avea loc un dialog între Horia-Roman Patapievici și Dan C. Mihăilescu,  iar concertul susținut de Fanfara Ciocârlia va încheia cea de-a doua ediție a Festivalului „Dilema Veche”.

Organizatorii au creat o aplicație pentru tehnologiile cu sistem Android pentru a fi urmărite mai ușor programul Festivalului în ordine cronologică, materialele video şi informaţiile utile despre Alba Iulia. De asemenea, aplicația are integrată o hartă Google Maps unde se pot vedea locurile de desfășurare ale fiecărui eveniment.

Evenimentul este organizat de revista „Dilema Veche” în parteneriat cu Asociația „Oameni cu dileme”, Consiliul Județean Alba Iulia și Primăria Alba-Iulia, care au contribuit cu 150.000 de lei.

Programul complet se găsește pe site-ul Festivalului www.festival.dilemaveche.ro

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi