Cultura

septembrie 19, 2013
 

Festivalul de Literatură de la Timișoara provoacă cititorii să ghicească numele invitaților

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest”(FILTM) îi provoacă pe iubitorii de literatură să ghicească numele celor 12 invitați ai ediției de anul acesta, plănuită să aibă loc în perioada 23-25 octombrie, la Galeria Theresia din cadrul Bastion.

Organizatorii au lansat pe pagina de Facebook a Festivalului un concurs constând în pachete de cărți însoțite de autografele invitaților. Cei interesați să intre în competiție trebuie să trimită propunerile lor pe adresa [email protected], până pe data de 23 septembrie. În ultima seară a Festivalului, prin tragere la sorți, organizatorii vor extrage numele câștigătorilor.

Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”.
În acelaşi timp, sperăm că FILTM se va constitui într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statulul de „capitală culturală europeană”, în 2021.
FILTM este un proiect ințiat de Oana Boca, Ioana Gruenwald și Robert Șerban, sub umbrela agenției Headsome Communication.

OASPEȚII DIN STRĂINĂTATE AI FILTM, ediția 2013:
1. Primul invitat este un scriitor cunoscut pretutindeni în lume, care mărturisea, cîndva, provocator: „Am avut o copilărie stalinistă fericită”. Întrebare e: o fi existînd și… Stalin cel bun?
2. Al doilea invitat e Patriarh. Pardon, „Patriarhul” – pentru detalii, încercați, vă rugăm, să verificați pe google «Bu-Ba-Bu» (Burlesc – Balagan – Bufoniadă).
3. Al treilea invitat este fiul Ksenijei Cicvaric, cunoscuta interpretă rumână din Timocul Sîrbesc; tatăl său a fost închis, ani buni, la Jilava.
4. Al patrulea invitat e născut în 1957 și este considerat autorul-cult al generaţiei sale, a cărui operă literară a devenit portavocea „învinşilor” din Croaţia urbană.

5. Cel de-al cincilea invitat a scris, cândva, povestea unui copil român pe străzile din Italia. Cartea, nominalizată la Premiul Strega (cel mai important premiu literar italian) si desemnată „Cel mai bun debut al anului 2007” de către cea mai importantă emisiune culturală a RAI, a fost tradusă și în limba română.
6. În fine, cel de-al șaselea invitat este cel mai tânăr autor de proză care figurează în ultima ediție a „Scurtei istorii a literaturii sârbe” de Jovan Deretić.

SCRIITORII ROMÂNI INVITAȚI LA FILTM, ediția 2013:
1. Poetul-puzzle-prozator căruia literatura română îi datorează existența personajului NEA GICĂ, „cel mai mare frizer din lume”. Face parte din categoria aceea de scriitori care trăiesc rezervat, dar lasă urme. Altfel, „un spirit feeric, ludic și copilăros, din familia unor Dimov sau Brumaru”, vorba lui Mircea Cărtărescu.
2. Scriitoare (și traducătoare cunoscută). Are obiceiul, câteodată, să compună proze despre un pitic, un copac în forma de Y, un hotar, o prințesă sau un izvor care are barba verde, iar, alteori, se întreabă, cîntînd, ce ni s-a dat și ce nu se mai ia. Sau o face pe Terorista să cânte „Într-o zi mi-ai dăruit o portocală”.
3. S-a născut la Timișoara, pe 11 septembrie 1980, într-o familie tipic central-europeană. Premiat, pentru poezie, chiar de la debut (Premiul USR Timișoara, în 2001). Apoi a alunecat spre proză. A avut o lectură publică la Paris. N-a fost rău. Dar parcă i-a plăcut mult-mult și la Kikinda, anul asta, la Short Story Festival.
4. Poetul care face proiecții cu filme parafine la el acasă. Cinema, gen. Locuiește la Domnişoara Timișoara și îi place la nebunie asta: pur și simplu refuză să se lase sedus de mirajul Capitalei.
5. Dacă ar fi să-l credem pe Marius Chivu, despre cel de-al cincilea scriitor invitat la FILTM 2, am putea spune că el este cel căruia îi datorăm toate volumele de proză scurtă publicate în ultimii ani de autorii români. A, nu, nu are cenaclu! Să ne întoarcem la sursa invocată: „E, pur si simplu, cel mai bun autor de proză scurtă de la noi. Dacă el ar scrie câte un volum de povestiri pe an (poate chiar și mai rar), acest gen ar trebui cu desăvârşire interzis tuturor celorlalţi scriitori”.
6. Optzecist. Parte din istoria Desantului, din constelația bănățeană. În copilărie, s-a întâlnit cu una dintre cele mai observate comete ale secolului al XX-lea și una dintre cele mai strălucitoare din ultimele decenii. Acesta este, poate, motivul pentru care una dintre cele cărțile sale stă sub semnul „cosmic” al acestei întâlniri.

 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Ioana Nedelcu
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Ioana Nedelcu
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Ioana Nedelcu
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi