Cultura

decembrie 26, 2012
 

„Dineu cu proşti” la Teatrul Naţional din Iaşi

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,
Teatrul Național Iași vă invită luni 28 ianuarie și marți 29 ianuarie, de la ora 19.00, sî vizionaţi piesa ,,Dineu cu Proşti”  având următoarea distribuţie: ION CARAMITRU, COSTINA CIUCIULICA, ALEXANDRU GEORGESCU, HORAŢIU MĂLĂELE, DORIN ANDONE /TOMI CRISTIN, MEDEEA MARINESCU, ALEXANDRU BINDEA.

Dineu cu proști e o piesă veșnic actuală. În primul rând prin calitatea scriiturii și datorită transparenței acțiunii, ușor de adaptat în orice societate posibilă. Personajul principal este un mare naiv, el face parte din familia personajelor etalon ce au fost întruchipate de mari artiști ai tuturor timpurilor.

Ceea ce creează deliciul acestei piese este confruntarea între cinismul declarat susținut de suficiența celor care cred că reprezintă miezul societății și oamenii simpli, retrași, inteligenți dar timizi, potențial creatori, care se trezesc față-n față cu situații limită.

Putem și râde la acest Dineu…, dar și să ascundem un plâns discret atunci când ne dăm seama că superioritatea morală, în lumea noastră, e asigurată de oamenii curați, cinstiți, simpli și generoși. Râsul declanșat și ironia reprezintă aspectele tonice ale acestei confruntări. Râdem cu poftă și ne bucurăm că dreptatea are ultimul cuvânt. Prostul piesei, care stârnește hohote de râs în final, se dovedește a fi chiar acela ce se crede superior și de nezdruncinat.

Concluzia piesei descrețește fruntea și  permite să-l îmbrățișăm pe cel naiv și sărac, adică pe Francois Pignon. Celelalte personaje sunt fiecare reprezentante ale lumii de azi în toate dimensiunile ei, toate însă complet supuse conflictului principal și tensiunilor create între cei doi eroi – Pierre Brochant și Francois Pignon.

Preţul biletelor este: 100 lei şi 80 lei.
Autor: Smaranda Năstasă
 
 

 

Concursul „Cea mai bună piesă românească a anului 2012”

Uniunea Teatrală din România – UNITER anunţă că ediţia 2012 a Concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului” primeşte piese de teatru pentru înscrierea în competiţie până la data de 2...
de
 

 
 

Trupa Vunk şi Antonia au câştigat la „Best Romanian Act” MTV Europe Music Awards

A fost anunţată piesa câştigătoare la „Best Romanian Act” MTV Europe Music Awards.  E vorba de piesa „Pleacă”, cântată de trupa Vunk şi Antonia. Aceasta va concura de azi, 15 octombrie, la cate...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi