Cultura

octombrie 24, 2013
 

Deschiderea festivă a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , ,

Miercuri, 23 octombrie, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). La eveniment au fost prezenți scriitorul Dan Lungu, managerul proiectului, Cristian Adomniției, președintele Consiliului Județean, Gheorghe Nichita, primarul Municipiului Iași, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul Băncii Naționale României, Crin Antonescu, președintele Senatului, François Weyergans , membru al Academiei Franceze și laureat al premiului Goncourt, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Daniel Barbu, ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Beatrice Rancea, managerul ONRI, alături de scriitori și reprezentanți ai instituțiilor culturale din Iași. Evenimentul a fost moderat de Cătălin Sava.

„Vreau să avem cinci zile de bucurie în jurul literaturii. Aceasta e miza cea mai importantă și poate Iașul poate obține titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru noi, cei care suntem aici, cea mai importantă este bucuria din jurul lecturii, a cărților. Am găsit o extraordinară solidaritate între scriitori și traducători, care au răspuns repede la apel ”, a declarat Dan Lungu.

În cadrul festivalului, școala ieșeană s-a implicat în acest proiect, iar liceenii vor alege cea mai îndrăgită carte a anului 2012, un proiect inițiat de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași. Nominalizările sunt „Ochiul căprui al dragostei noastre” de Mircea Cărtărescu, „Omar cel orb” de Daniela Zeca, „Luiza Textoris” de Corin Braga, „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu și „Toate bufnițele” de Filip Florian.

„Școala ieșeană nu putea să lipsească din acest festival pentru că între educație și cultură punțile sunt în dublu sens. De aceea am devenit parteneri cu tot sufletul. De data aceasta invităm elevii să iasă în stradă, să vadă pulsația orașului, să descopere târgul de carte, frumusețea muzeelor, să se întâlnească cu scriitorii”, a declarat  Camelia Gavrilă, inspector general ISJ Iași.

Daniel Barbu, ministrul Culturii și Patrimoniului Național, a felicitat organizatorii pentru acest Festival de Literatură și Traducere, singurul din Europa de Est și a subliniat faptul că orașul în aceste zile formează o „armată galantă și inteligentă”, în care Iașul „pentru cinci zile este o republică a literelor, ceea ce nu este o noutate, deși este prima ediție sub formă de festival a literaturii la Iași. Iașul este o capitală internațională a literelor, a traducerilor cel puțin la scară regională din Estul și Sud-Estul Europei încă din sec al XVII-lea”.

Primarul Gheorghe Nichita a accentuat importanța acestui festival pentru ca Iașul să poată deveni Capitală Culturală Europeană, iar aceste zile sunt oportune pentru comunitatea ieșeană, pentru a nu mai trăi din meritele trecutului. „Cultura este izvorul frumosului și a binelui și atunci când organizăm un festival de cultură nu facem decât să arătăm cartea de vizită și blazonul care înalță un oraș, o comunitate. Îmi doresc ca Iașul să trăiască din entuziasmul evenimentelor pe care le organizăm”.

În aceeași notă, președintele CJ Cristian Adomniței a sublinat ideea că „Iașul este printre cele mai importante leagăne ale culturii românești”, iar FILIT-ul obligă orașul să facă mai mult pentru a obține titlul de Capitală Culturală Europeană.  „La asemenea trecut, acest oraș avea obligația să facă mult mai mult decât s-a întâmplat după revoluție, și acest FILIT pune Iașul pe harta mondială și în calendarul anual al evenimentelor de top din lumea culturală. Practic, acest lucru obligă foarte mult orașul pe viitor și cred că generația aceasta, cu acești tineri scriitori, cu toată viața academică, educațională  dau cât mai mult cetățenilor și literaturii în generalitatea sa”.

Fiind prezent la eveniment, Crin Antonescu a ținut să felicite oficialitățile ieșene, organizatorii acestui festival, care au șansa de a transforma această „întâmplare culturală fericită” într-un eveniment de tradiție. „Este un privilegiu să fii în mijlocul celor aleși, celor care sunt chemați spre a fi poeți”.

La această primă ediție, Opera Națională Română din Iași a deschis oficial festivalul cu fragmente din spectacolul de operă „Indiile Galante” de Jean Philippe Rameau, montat pentru prima dată de regizorul Andrei Șerban, care s-a bucurat de o apreciere deosebită și în cadrul „Serii Valorilor”.

Autor: Anca TRANDAFIR, reporter Info APOLLONIA

Beatrice Rancea

Bogdan Olteanu

Camelia Gavrila

Catalin Sava

Crin Antonescu

Cristian Adomni_ei

Dan Lungu

Daniel Barbu

François Weyergans

Gheorghe Nichita

IMG_6853

IMG_6871

IMG_6894

Werner Hans Lauk

IMG_6919

 
 

 

Tramvaiul Literaturii, la plimbare prin oraş

Astăzi, în rondul din Târgu Cucu, a avut loc prezentarea celui de-al cincilea tramvai personalizat prin pictură, „Tramvaiul Literaturii ”. Inițiat de Asociația TramClub Iaşi, în colaborare cu National Paints, regia ...
de
 

 
 

S-a publicat programul FILIT 2015

Organizatorii Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) au făcut public programul evenimentelor care se vor desfășura în perioada 2-4 octombrie 2015. Programul conține zeci de evenimente dedica...
de
 

 
 

Au început cursurile la USAMV

O universitate din Iaşi şi-a deschis deja porţile pentru a primi studenţii în noul an universitar. În dimineaţa de luni, 21 septembrie, a avut loc festivitatea de deschidere la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Med...
de
 

 

 

Ediţia FILIT din acest an nu va mai avea loc

Organizatorii FILIT au anunţat în seara de 24 iunie că ediţia din acest an, programată la începutul lunii octombrie, nu va mai avea loc. Iată comunicatul transmis de Biroul de presa FILIT Iasi: «Organizatorii Festivalul...
de
 

 
 

De la festival la platformă literară: FILIT 2015

În holul Muzeului Literaturii Române – Casa Pogor, s-a desfășurat astăzi, de la ora 11.00, conferința de presă a Festivalului Internațional de literatură și traducere Iași – FILIT, care în 2015 ajunge la...
de
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi