Cultura

decembrie 11, 2014
 

Întâlnire cu Alina Mungiu-Pippidi la Iaşi

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , ,

Luni, 15 decembrie, de la ora 18.00, la Librarium Palas (Str. Palas nr. 7A) din Iaşi, Alina Mungiu-Pippidi – una dintre cele mai cunoscute voci ale societăţii civile din România – se va întâlni cu cititorii ieşeni şi va vorbi despre cel mai recent volum de dialoguri cu renumitul jurnalist Vartan Arachelian, Tranziţia. Primii 25 de ani, apărut la Editura Polirom în colecţia „Ego. Publicistică” (coordonator George Onofrei), disponibil şi în ediţia digitală. 

Invitaţi, alături de autoare: Liviu Antonesei, Emil Brumaru, Daniel Condurache şi Alexandrina Dinga. Eveniment moderat de George Onofrei. 


Noul volum al Alinei Mungiu-Pippidi în dialog cu Vartan Arachelian cuprinde zece convorbiri spumoase, cu rol de diagnostic şi totodată de profeţie.

2014 este anul care marchează un sfert de secol de cînd a căzut Zidul Berlinului, iar românii au răsturnat regimul lui Nicolae Ceauşescu, însă ce ne-au adus aceşti 25 de ani de libertate? Alina Mungiu-Pippidi şi Vartan Arachelian discută despre motivele pentru care comunismul românesc a plantat sămînţa unei tranziţii dificile, dacă a fost revoluţie sau lovitură de stat, de ce la noi nu a existat lustraţie şi cum am putea să ne maximizăm performanţa în UE.

Traseul parcurs de autorii cărţii în arheologia lor evenimenţială are multe similitudini, dar şi deosebiri, ceea ce particularizează memoria colectivă în istorii personale. Deşi această carte e o istorie obiectivă a tranziţiei, ea este, nu doar în subtext, şi o istorie trăită.

„Am cea mai înaltă apreciere pentru Alina Mungiu-Pippidi. Ce a făcut atît ca universitar, cît şi ca activist pentru buna guvernare o plasează printre cei mai remarcabili oameni din regiune şi în rîndul elitei academice internaţionale.” (Thomas Carothers, Carnegie Endowment, autor al lucrării The End of Transition Paradigm, 2010)

„Alina Mungiu-Pippidi este una dintre cele mai curajoase şi mai transparente figuri publice din România. E un critic tranşant, dar constructiv al realităţilor sociale şi politice.” (Dennis Deletant, Georgetown University, 2010)

Alina Mungiu-Pippidi, una dintre cele mai cunoscute voci ale societăţii civile din România, personalitate academică recunoscută peste hotare, profesor de poli­tici publice la Hertie School of Governance, Berlin, preşe­dinte fondator al Societăţii Academice din România şi expert al Comisiei Europene. De acelaşi autor la Editura Polirom: Doctrine politice (1998), Introducere în politologie (2000), De ce nu iau românii premiul Nobel (2012, 2014). În 2006 a fost republicată la Cartea Românească Evangheliştii (Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1993).

Vartan Arachelian, jurnalist, scriitor, scenarist şi regizor de film documentar, realizator de programe pentru radio şi televiziune, autor de anchete şi reportaje, directorul primului post independent de televiziune din România. Dintre cărţile publicate: Mărturisiri. Corneliu Coposu în dialog cu Vartan Arachelian (1992, 1996, 2014), Istoria şi fantomele sale (2014).





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi