Cultura

martie 21, 2014
 

Actorul Mircea Diaconu în dialog cu publicul ieșean

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: , , , , ,

Aseară, la Librarium Palas, de la ora 18.00, în prezența unui public numeros, în jur de 200 de persoane, actorul Mircea Diaconu, împreună cu invitații săi, Oltița Cîntec, Lucian Dan Teodorovici și Nicoleta Munteanu au prezentat și discutat romanul „La noi, când vine iarna”, reeditat anul trecut de Editura Polirom. Ultima pagină a romanului a fost lecturată de actorul ieșean Emil Coșeru.

Criticul de teatru Oltița Cîntec a apreciat romanul lui Mircea Diaconu ca fiind ”extraordinar”. A amintit de o listă de actori care au fost sau sunt scriitori, și pe care-i citește cu plăcere, precum Emil Botta, Mircea Albulescu, Horațiu Mălăele, în care îl adaugă pe Mircea Diaconu. ”La noi, cînd vine iarna e o carte care te face să te simți foarte bine ca lector. Mircea Diaconu joacă, ca scriitor, un rol, devine o voce prin scris”, a afirmat criticul de teatru.

Nicoleta Munteanu  a vorbit despre influențele pe care le-a descoperit în romanul lui Mircea Diaconu, din Salinger, Faulkner, Marin Preda sau Simona Popescu.

Romanul ”La noi, cînd vine iarna” a apărut în 1980. Despre reeditarea lui, care va fi urmată de alte reeditări, la Editura Polirom, actorul a mărturisit că îl bucură. ”Dacă volumele mele retrăiesc o nouă tinerețe, sunt fericit. Mă bucur că se relansează și încep să conteze. Sunt acte ratate în viața fiecărui om. Eu sunt un scriitor ratat. Am scris în anii 70, 80 și m-am oprit. Dar întâlnirile de felul acesteia sunt ca niște îmbrățișări menite să-mi dea putere.  Și poate reușesc să continui”, a afirmat Mircea Diaconu imediat ce a luat cuvântul.

După vâltoarea tinereții, care a fost dedicată patimii actoriei, Mircea Diaconu s-a apucat de scris aproape de vârsta de 30 de ani, când i s-a părut că ”viața e rece”. „Scrisul a devenit o cale de calmare. Mă simțeam bine după ce scriam”, a mărturisit actorul.

De asemenea, dincolo de poveștile de viață, care au încântat publicul prezent, lucru evident prin numeroasele întrebări care i-au fost adresate, Mircea Diaconu a precizat că scrie pentru prieteni și că fiecare carte a fost concepută în câte un concediu medical, singurele vacanțe de care a putut beneficia. Întâlnirea s-a încheiat cu o ședință îndelungată de autografe.

Mircea Diaconu (n. 24 decembrie 1949) este actor, politician, scriitor şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti. A fost directorul Teatrului „Nottara” până în 2011. A jucat atât în piese de teatru pe scenele naţionale, cât şi în producţii cinematografice celebre, precum ”De ce trag clopotele, Mitică?”, ”Buletin de Bucureşti”, ”Asfalt Tango”, ”Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, ”Legături bolnăvicioase” sau ”Filantropica”.

A mai publicat: ”Şugubina” (1977), ”Scaunul de pînză al actorului” (1985) şi ”În Bucureştii de odinioară cu Mircea Diaconu” (1998).

”Şugubina”, volum de povestiri, se află în curs de apariţie la Editura Polirom, în colecţia „Fiction Ltd.”





 
 

 

Poveşti româneşti transpuse în benzi desenate

Trebuie să recunoaştem faptul că fiecare dintre noi, chiar dacă suntem adulţi, putem fi în unele momente copii. Interesul pentru benzi desenate a crescut în România în ultimii ani. Mare succes au avut cele inspirate di...
de Laura Romila
 

 
 

GLOBUL DE CRISTAL DE LA KARLOVY VARY CÂŞTIGAT DE UN REGIZOR ROMÂN

Un film românesc a câștigat pentru prima dată Globul de Cristal, marele premiu al Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary, Cehia. Este vorba despre pelicula regizorului Radu Jude, numită ″Îmi este indife...
de Laura Romila
 

 
 

Licitația de Vară Duplex Palatul Culturii, Iași – Athénée Palace Hilton, București

Licitația de Vară din data de 19 iunie (Duplex București – Iași) este prima licitație de artă din Iași. Evenimentul aduce iubitorilor și colecționarilor de artă o surpriză de proporții. O lucrare de top semnată d...
de Laura Romila
 

 

 

DUMITRU GRUMĂZESCU, OCROTITORUL MOŞTENIRII EMINESCIENE

Toată presa a titrat că a plecat dintre noi anticarul Dumitru Grumăzescu, astăzi, 8 iunie 2018, la orele 4.00 ale dimineţii. Parcă niciodată nu au fost mai uniţi ieşenii în a-l considera pe domnul Grumăzescu un simbo...
de Laura Romila
 

 
 

Hai la Ateneu!

Ateneul din Iaşi continuă să ne ofere cadouri culturale de mare artă. Luna iunie va debuta, aşa cum era de aşteptat, cu spectacole pentru cei mici. Domnul GOE, personajul neastâmpărat, născut din condeiul marelui scrii...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi