Economic

noiembrie 11, 2012
 

Un proiect ce cartografiază nume de familie româneşti!

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: ,

Există un proiect care vrea să cartografieze frecvența numelor de familie românești, raportată la diferite zone ale țării. Căsuța de căutare din linkul de mai jos vă va ajuta să localizați un anumit nume:

http://nume.ottomotor.ro/ro?search=Dabija&type=both

Proiectul indexează 2.700.000 de nume de persoane din 3.800 de localități și conține 130.000 de nume de familie diferite.

Aplicația a fost dezvoltată în Ruby on Rails 3 + HAML + CoffeeScript + Google Maps API v3 și e actualizată cu Capistrano + Git. Generarea indexului de nume a presupus parcurgerea și parsarea unei cărți de telefoane online cu ajutorul unui crawler scris în PHP5.3.

Dimensiunea caracterelor corespunde numărului de gospodării indexate. Vor fi afișate doar zonele pentru care au fost găsite mai mult de cinci familii.

 
 

 

Delfinii sălbatici se strigă pe nume

Cercetătorii de la Universitatea St. Andrews din Scoţia au descoperit că delfinii care trăiesc în libertate folosesc un fel unic de a „fluiera”, pentru a fi recunoscuţi de apropiaţii lor şi pentru a răspunde atunci...
de
 

 
 

Un asteroid va purta numele lui Ionuţ Budişteanu, elevul român câştigător al concursului Intel ISEF din SUA

Potrivit Mediafax, Massachusetts Institute of Technology din SUA va numi un asteroid după numele elevului de 19 ani din Râmnicu Vâlcea, Ionuţ Budişteanu, care, săptămâna trecută, a câştigat marele premiu la concursul...
de
 

  
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi