Economic

februarie 23, 2014
 

Ministerul Fondurilor Europene: raport despre absorbția fondurilor. Soluţii pentru 2014-2020

Mai multe articole de »
Postat de:
Etichete: ,

În urmă cu puţin timp, Ministerul Fondurilor Europene a trimis presei un comunicat care să completeze informațiile apărute în mass media în ultimele zile, referitoare la atragerea fondurilor europene. Pe lângă un raport al anului economic 2013 privind absorbţia de fonduri europene, prin proiecte, reprezentanţii ministerului au anunţat, în comunicatul de presă, strategia şi politica privind atragerea şi alocarea de fonduri pentru 2014: „Guvernul României a accelerat semnificativ implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene pentru a recupera terenul pierdut în prima parte a perioadei de programare 2007-2013, mai precis până la începutul lunii mai 2012. Începând cu data menționată, Guvernul României a înregistrat performanțe în atragerea fondurilor structurale și de coeziune: rata de absorbție curentă a fondurilor europene este de patru ori mai mare, ajungând de la doar 8,53% la începutul lunii mai 2013 la aproximativ 34% în prezent.

Reamintim faptul că în anul 2013, România a înregistrat recorduri în absorbţia fondurilor UE: a solicitat și a încasat sume mai mari de la Comisia Europeană decât în toți anii din perioada 2007-2013. Mai precis, în 2013 au fost transmise documentele necesare pentru decontarea a peste 3,56 miliarde de euro, în timp ce în perioada 2007-2013 a fost solicitată pentru a fi decontată României o sumă de doar 2,86 miliarde de euro. Totodată, în 2013, România a încasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro în toți anii din perioada 2007-2013. Mai mult, într-o singură zi din acest an, în 20 februarie 2014, România a înregistrat un alt record absolut: a încasat peste 830 milioane de euro de la Comisie, sumă mai mare decât cea încasată în oricare dintre anii 2009, 2010 și 2011, în condițiile în care România nu a încasat niciun euro din fondurile alocate în anii 2007 și 2008.

Actualul Guvern al României a soluționat multe dintre problemele din trecut: a luat toate măsurile pentru deblocarea celor mai importante cinci programe operaționale, fapt care a reprezentat deblocarea a 98% din fondurile structurale și de coeziune alocate pentru actuala perioadă, și anume: Programul Operațional Sectorial Mediu, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operațional Sectorial Regional, Programul Operațional Sectorial Transport și Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice. Pentru toate aceste programe, Comisia Europeană sistase plățile către România din cauza problemelor apărute în implementare în perioada 2009-2011.

O altă performanță importantă a anului 2013 a fost evitarea dezangajării automate de fonduri: România nu a pierdut niciun euro datorită accelerării absorbției fondurilor europene alocate.

În plus, în 2013, Guvernul României a implementat numeroase măsuri de simplificare și eficientizare a sistemului de implementare, iar în 2014 urmează să fie finalizată reforma sistemului. Tot în 2014, va fi finalizată contractarea tuturor fondurilor europene alocate pentru această perioadă de programare.

În privința actualului cadru financiar, care a început in 2007, România a făcut greșeli pentru care și astăzi autoritățile române fac eforturi considerabile pentru a recupera pașii făcuți înapoi încă din faza de planificare. Subliniem faptul că fosta guvernare nu și-a propus să atragă fonduri semnificative în primii ani, ci și-a propus să atragă cele mai mari sume în ultima parte a perioadei de guvernare. În schimb, ne-am propus ca în viitoarea perioadă de programare, 2014 — 2020, România să atragă sume semnificative încă din primii ani, pentru ca economia să beneficieze de un sprijin puternic din partea fondurilor UE atrase. În toată această perioadă, țara noastră a menținut și va continua să aibă un dialog atent și permanent cu reprezentanții Comisiei Europene.

Suplimentar, pentru a reduce cât mai mult riscul de a pierde bani din fondurile alocate pentru actuala perioadă de programare din cauza problemelor și întârzierilor apărute în absorbția fondurilor înainte de anul 2012, autoritățile române lucrează la implementarea următoarelor soluții:

În primul rând, proiectele implementate din fonduri europene în prezent în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate până la sfârșitul anului 2015 vor fi împărțite în etape de implementare pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile făcute până în 2015 din fondurile alocate de UE pentru actuala perioadă de programare, urmând ca sumele cheltuite ulterior să fie solicitate din banii alocați pentru perioada 2014-2020.

Prima soluție trebuie să fie implementată concomitent cu cea de a doua: identificarea de proiecte finanțate tot din bani publici (dar din alte surse decât fondurile UE), care au fost deja implementate sau care pot fi finalizate până la sfârșitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE pentru actuala perioadă de programare.

Cele două soluții, aplicate concomitent, vor asigura atât utilizarea optimă a fondurilor UE alocate pentru actuala perioadă de programare, realizarea de economii la bugetul de stat, dar și atragerea fondurilor alocate pentru perioada 2014-2020 încă din primul an al exercițiului financiar multianual. Cele două soluții respectă prevederile regulamentelor europene” se arată în comunicatul transmis mass-mediei prin AGERPRES.





 
 

 

Peste 1 milion de români au salariile diminuate în urma revoluției fiscale adoptată de Guvern

Blocul Național Sindical (BNS) anunță într-un comunicat că 1,2 milioane de angajați români au salariile diminuate și alți peste șase sute de mii sunt expuși riscului de diminuare, în urma revoluției fiscale. BNS af...
de Laura Romila
 

 
 

COMBUSTILI MAI IEFTINI, DE LA 1 IULIE

Plecăm în vacanţă, dar costurile legate de combustibili ne strică planurile. Până la mare, comsumăm, în medie, un plin de benzină sau motorină… Deşi preţul barilului de ţiţei,  a scăzut sub 30 de dolari �...
de Laura Romila
 

 
 

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 2,93%

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut din nou marţi, ajungând la 2,93%, comparativ cu 2,92% cât era luni. Potrivit datelor Băncii Naţi...
de Laura Romila
 

 

 

Ministrul Finanțelor confirmă faptul că Guvernul lucrează la o evaluare a Pilonului II de pensii

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a confirmat faptul că Guvernul României lucrează în prezent la o evaluare a ”tuturor posibilităților” legate de Pilonul II de pensii. El a declarat că ”ceea ce va i...
de Laura Romila
 

 
 

Indicele ICE al dolarului, la cel mai ridicat nivel din 2018!

Un important indice al dolarului a atins miercuri un nou maxim al anului 2018, iar francul elveţian şi yenul japonez au crescut la rânndul lor, ca urmare a revenirii geopoliticii în centrul atenţiei investitorilor de pe pi...
de Laura Romila
 

 




 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi