Economic

aprilie 11, 2014
 

Impozitul forfetar va afecta grav unităţile de servicii din segmentul auto

Mai multe articole de »
Postat de:

Introducerea impozitului forfetar va avea consecinţe dramatice din punct de vedere social şi va provoca pierderi semnificative bugetului de stat, impactul fiind extrem de grav în cazul unităţilor de servicii din segmentul auto, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Patronale Române (CPR).
„Niciuna dintre propunerile de amendare nu a fost luată în seamă, iar avizele în diferite comisii au fost date în absenţa reprezentanţilor celor care lucrează efectiv în domeniu. În cazul în care legea va fi adoptată de Camera Deputaţilor, pierderile provocate firmelor din domeniu vor fi uriaşe, respingerea proiectului fiind singura decizie logică”, a declarat Victor Balaş, preşedintele executiv al Asociaţiei Specialiştilor Auto din România (ASAR), membră a CPR.
Potrivit acestuia, aplicarea Legii impozitului forfetar ar afecta doar unităţile care funcţionează legal şi care plătesc deja impozit.
„Efectele imediate ar consta în închiderea sau restrângerea activităţii majorităţii firmelor, cu efecte sociale grave, precum şi trecerea în zona ^gri^ sau chiar ^neagră^ a mai multor ateliere. În noile condiţii, este obligatorie creşterea tarifelor la manoperă, cei afectaţi fiind clienţii. Este absurd să considerăm că un service cu trei angajaţi, care îşi desfăşoară activitatea într-o hală de o mie de metri pătraţi, aparţinând unui fost CAP din Tulcea, Călăraşi sau Valea Jiului, poate plăti un impozit forfetar de 120.000 de lei pe an, aşa cum reiese din proiectul de lege”, a mai spus Balaş.
Acesta a precizat, totodată, că în acest sector activează peste o sută de mii de oameni, iar restrângerea activităţii cu numai 20% înseamnă aproximativ 20.000 de noi şomeri.
„În cazul a 20.000 de noi şomeri, efortul bugetar suplimentar ar fi de 144.000.000 de lei, considerând valoarea ajutorului mediu de şomaj de 800 de lei şi perioada de acordare de nouă luni. Dacă vom considera un salariu mediu de o mie de lei net lunar pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi, angajatorul nu va mai plăti taxe şi impozite către bugetul de stat de 780 de lei lunar, suma totală fiind de 187.200.000 de lei. În concluzie, aplicarea acestei legi pentru sectorul service auto ar însemna o pierdere la bugetul de stat de aproximativ 331.200.000 de lei în fiecare lună. Aşadar, efortul şi pierderile bugetare ar fi incomparabil mai mari decât sumele atrase ca urmare a introducerii impozitului forfetar”, a subliniat preşedintele executiv al ASAR.
Conform unui studiu realizat în 2013 de către CPR, în România au fost autorizate 10.600 de ateliere service auto. Din acestea, mai sunt active 6.800, restul închizându-se sau schimbându-şi activitatea.
Senatorii au adoptat, la începutul lunii martie a acestui an, proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar în Codul fiscal, prin care se modifică şi completează Legea nr. 571/2003.
Guvernul României este iniţiator, iar Senatul este prima cameră sesizată.
Sursa: Agerpres

 
 

 

Zbor direct Iași-Londra Heathrow, cu Blue Air, începând din luna mai

Aeroportul Iași și compania Blue Air anunță deschiderea noii rutei directe Iași-Londra, Aeroportul Heathrow, în data de 18 mai 2021. Zborul Iași-Heathow (și retur) va avea trei frecvențe pe săptămână: marți, joi �...
de Laura Romila
 

 
 

177 DE CAZURI NOI DE CORONAVIRUS IN JUD. IASI

Conform datelor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Publică, până astăzi, 21 martie 2021, pe teritoriul judeţului Iaşi au fost confirmate 36703 cazuri cu persoane infectate cu Covid-19 (cu 177 de cazuri în plu...
de Laura Romila
 

 
 

AFACERE DE NIŞĂ

Afacerile de success din vestul Europei au intrat şi pe piaţa ieşeană. Doi antreprenori au deschis spălătătorii cu autoservire în care oamenii işi pot curaţ  hainele, păturile şi pilotele.  Ideea a prins repede ia...
de Laura Romila
 

 

 

CASE HOBBIT LA DOBRENI

Afacere de nişă unică în zona Moldovei. O tânără familie din comuna Dobreni, jud. Neamţ  a construit şase căsute hobbit. Locuinţele din lemn şi lut atrag ca un magnet turişti din toată ţara. Vizitatorii spun că...
de Laura Romila
 

 
 

Prima cursă de linie din Iași spre Dublin

Este vorba despre două zboruri pe săptămână (luni și joi) spre capitala Irlandei – Dublin. Noua rută va fi operată începând cu data de 26 aprilie 2021, cu o aeronavă de tip Airbus A-320. Prețurile pentru un segmen...
de Laura Romila
 

 
 
Marmura iasi Promovare online Carucioare copii suplimente nutritive & pro nutrition Granit iasi